Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιαν-2020 08:22

  Ο EastMed πέρα και πίσω από τις φιέστες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η εβδομάδα του EastMed. Αναλύσεις επί αναλύσεων μας εξήγησαν πόσο σημαντικός είναι ο αγωγός, πόσο αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, πόσο σημαντικούς συμμάχους έχουμε πλέον και πόσο έχουμε περίπου κατατροπώσει τον Ερντογάν. Πλέουμε σε πελάγη αισιοδοξίας και εθνικής ανάτασης.

  Προσωπικά, πάντως, από το πλήθος των αναλύσεων, συγκράτησα δύο παρεμβάσεις. Η μία ήταν το άρθρο του πολύ καλού Κύπριου δημοσιογράφου Διονύση Διονυσίου στην εφημερίδα "Πολίτης", που δίνει μια πιο ρεαλιστική εκδοχή του όλου project.

  "Όλοι οι σοβαροί αναλυτές επισημαίνουν", γράφει ο κ. Διονυσίου, "ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού είναι προς το παρόν όνειρο θερινής νυκτός: Η μελέτη που θα κρίνει κατά πόσον ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός μπορεί να κατασκευασθεί δεν έχει τελειώσει. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αφού ο βυθός της Μεσογείου παρουσιάζει γεωμορφολογικά τεράστιες ανωμαλίες".

  "Η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας επίσης δεν έχει τελειώσει. Ποιος θα επενδύσει τα 7 δισ. που απαιτούνται για την κατασκευή του και σε ποιες τιμές πρέπει να πωλείται το φυσικό αέριο για να είναι βιώσιμος ο αγωγός; Το κόστος εξόρυξης στην περιοχή μας ξεπερνά τα 3 δολάρια το κυβικό πόδι. Αν προσθέσει κάποιος και τα έξοδα κατασκευής του αγωγού, ο EastMed θα πρέπει να πωλεί προς 6-7 δολάρια το κυβικό πόδι. Η ΕΕ σήμερα αγοράζει γύρω στα 4-5 δολάρια. Αυτό, τέλος, που κάνει την εξαγγελία της υπογραφής της κατασκευής του EastMed να φαντάζει και λίγο αστεία είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανές ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή της Λεβαντίνης για να στηρίξουν τη λειτουργία του".

  "Με λίγα λόγια, σε σχέση με αυτόν τον αγωγό δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τον κατασκευάσουμε, δεν ξέρουμε αν θα ενδιαφερθεί κάποιος να τον χρηματοδοτήσει λόγω των πολύ χαμηλών τιμών φυσικού αερίου και, κυρίως, δεν έχουμε φυσικό αέριο να στείλουμε στην Ευρώπη".

  Η αλήθεια είναι ότι η εκδοχή αυτή του έργου του αγωγού του EastMed απέχει πολύ από το όλο "ταραταζούμ" των τελευταίων 24ώρων, αλλά μάλλον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από ό,τι άλλες εμβριθείς αναλύσεις.

  Η δεύτερη παρέμβαση είναι πιο πολιτική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Είναι του ιστορικού Αντώνη Λιάκου και σχολιάζει το πώς αυτός ο αγωγός, που όντως στριμώχνει την Τουρκία, αφού την αποκλείει από το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε σύγκρουση και σε αδιέξοδο. Με την πλάτη στον τοίχο, η Άγκυρα δεν θα έχει άλλη δυνατότητα παρά μόνο την πολεμική της ισχύ...

  Η ανάρτηση του κ. Λιάκου έχει τον τίτλο -όχι τυχαία- "Η ευγενής μας τύφλωσις". Είναι ο τίτλος που χρησιμοποίησε η εφημερίδα της Λεμεσού "Σαλπιξ", την επομένη του πολέμου του 1897, που λίγο έλειψε να φέρει τα οθωμανικά στρατεύματα στην πόρτα της Αθήνας. Στο άρθρο, η εφημερίδα κατακεραύνωνε την "εκπορνευθείσα υπό του συμφέροντος Ευρώπην" επειδή δεν επενέβη να σταματήσει την Ελλάδα στον καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησε, παρόλο που έβλεπε "πού θα έφερνε το Ελληνικόν Έθνος η ευγενής του τύφλωσις".

  "Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού EastMed θα αποδειχθεί μοιραία", γράφει ο κ. Λιάκος. "Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει. Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία, είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Όποτε το έκαναν το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν".

  Η τοποθέτηση του κ. Λιάκου αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό τρόπο που αντιμετωπίζεται η διαφορετική άποψη στην Ελλάδα. "Ο γνωστός συριζαίος Λιάκος", ο "ενδοτικός", ο "φίλος του Τσίπρα που θέλει να τα βρούμε με την Τουρκία και δεν βλέπει πως έχουμε ήδη κερδίσει τον πόλεμο"...

  Περίπου ό,τι άκουγε για χρόνια και ο Κώστας Σημίτης, που μόνος αυτός επέμενε για το Δικαστήριο της Χάγης, έως ότου ξαφνικά όλοι να αποδεχθούν την άποψή του. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ