Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 00:05

  Οι δικηγόροι στη νέα εποχή. Πόσο έχει αλλάξει ο ρόλος τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Πιστιόλη

  Η νέα εποχή που εξελίσσεται, μας έχει οδηγήσει στο να αμφισβητούμε αξίες και ιδέες που επί χρόνια θεωρούσαμε δεδομένες. Αντικείμενα που θεωρούσαμε απαραίτητα για δεκαετίες οδεύουν προς εξαφάνιση, νέα επαγγέλματα εμφανίζονται, κάποια άλλα χάνονται και ο νέος τρόπος ζωής μας, δημιουργεί ένα ολόκληρο νέο φάσμα σχέσεων, δραστηριοτήτων και πεδίων ανάπτυξης. Η έννοια της ιδιοκτησίας περιορίζεται και αντικαθίσταται από ιδέες όπως το Airbnb και το car sharing. Υπηρεσίες όπως το cloud service καταργούν την αποθήκευση σε σκληρούς δίσκους και στο τραπεζικό σύστημα αρχίζουν να σκέφτονται τη χρήση του blockchain. Αν σε μερικά χρόνια κοιτάξουμε πίσω μας θα διαπιστώσουμε ότι ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει πλήρως.

  Παρά το γεγονός ωστόσο της ανατροπής στον τρόπο που ζούμε και  εργαζόμαστε, πολλά από αυτά που οι πελάτες και οι σύγχρονες επιχειρήσεις  ζητούν από τους δικηγόρους τους παραμένουν αναλλοίωτα.

  Η σχέση δικηγόρου και πελάτη παραμένει μια σχέση προσωπική. Ο πελάτης θέλει να μπορεί να μοιράζεται με τη δικηγορική του ομάδα  την κοινή  εμπειρία από το παρελθόν και τις προσδοκίες του για  το μέλλον. Ο δικηγόρος πρέπει να γνωρίζει τον πελάτη του και να αφιερώνει χρόνο σε αυτόν ώστε να μαθαίνει τις ανάγκες του. Να μπορέσει να αποτελέσει μέρος της ομάδας που θα επιδιώκει τον κοινό στόχο.

  Η σχέση δικηγόρου και πελάτη παραμένει σχέση εμπιστοσύνης. Ο πελάτης  πρέπει να μπορεί  να  εμπιστεύεται  τους  δικηγόρους του για  τα προβλήματα του αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

  Ο δικηγόρος πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πελατών του, να δημιουργεί λύσεις και να υποδεικνύει ευκαιρίες. Δεν πρέπει να μένει στα καθιερωμένα. Πρέπει να σκέφτεται δημιουργικά και να αναζητά την καινοτομία. Να δημιουργεί, να ξανασχεδιάζει, να βελτιώνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.  Nα επενδύει στην τεχνολογία, ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο περιβάλλον.

  Οι δικηγόροι πρέπει να επενδύουν στην εξειδίκευση, στη γνώση και την εκπαίδευση. Πρέπει να λύνουν με ασφάλεια τα προβλήματα των πελατών τους αντί να θέτουν προσχώματα.

  Να σκέφτονται και να λειτουργούν σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς. Να δίνουν υπηρεσίες αξίας στη σωστή τιμή.

  Περισσότερο από όλα όμως οι δικηγόροι πρέπει να  πείσουν τους πελάτες τους  ότι είναι στην ίδια ομάδα  και  ότι η νίκη και η ήττα είναι εξίσου σημαντική για αυτούς.

  Τα μέσα για να τα πετύχουν όλα αυτά μπορεί να  έχουν αλλάξει, όχι όμως το τι ζητούν οι πελάτες από τους νομικούς συμβούλους τους. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο από τον  χρόνο  και δεν επηρεάζεται από τους ξέφρενους ρυθμούς που αλλάζει το περιβάλλον γύρω μας.

  * Ο κ. Θοδωρής Πιστιόλης είναι Managing Partner, Andersen Legal

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων