Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 00:05

  Non-dom: Η Ελλάδα στη μάχη του διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Νίκου Σιακαντάρη Δημήτρης Μωραλόγλου

  και Δημήτρη Μωραλόγλου

  Με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφισθεί σε λίγες ημέρες από τη Βουλή, εισάγεται στο ελληνικό φορολογικό δίκαιο ο όρος του non-dom φορολογικού κατοίκου... Φορολογικό καθεστώς, το οποίο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και έχει ήδη εφαρμοστεί, σε αρκετές παραλλαγές, από άλλες χώρες, όπως οι γειτονικές Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα, αλλά και η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το πνεύμα του εν λόγω φορολογικού καθεστώτος είναι η παρότρυνση αλλοδαπών φυσικών προσώπων να επιλέξουν για φορολογική τους κατοικία την εκάστοτε χώρα με ορισμένες προϋποθέσεις, παρέχοντας σε αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγές για τα εισοδήματα, που αποκομίζουν στην αλλοδαπή.

  Κύριοι αποδέκτες του παραπάνω μέτρου είναι τα φυσικά πρόσωπα "υψηλής καθαρής θέσης" ή HNWI (High Net-Worth Individuals), οι οποίοι φορολογούνται στη χώρα κατοικίας τους για το παγκόσμιο εισόδημά τους και αναζητούν ένα ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο.

  Η ελληνική πρόταση

  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο υπό διαβούλευση, αλλοδαποί οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και οι οποίοι

  α) διαμένουν συνολικά στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες κατ’ έτος,

  β) δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν την μεταφορά τους,

  γ) επενδύουν άμεσα ή έμμεσα στην ελληνική οικονομία ποσό μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ και

  δ) καταβάλλουν σταθερό φόρο (flat tax) 100.000 ευρώ κάθε έτος και 20.000 ευρώ για κάθε συγγενικό τους πρόσωπο, που επιθυμεί να ενταχθεί στο ίδιο καθεστώς,

  θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και απαλλάσσονται από οποιονδήποτε άλλο φόρο επί των εισοδημάτων που αποκτούν στο εξωτερικό από πηγές όπως μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.

  Οι διαφορές με την Κύπρο

  Στην Κύπρο, με την οποία αναπόφευκτα η σύγκριση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που εφαρμόζουν το μέτρο, η ιδιότητα του non-dom αποδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς μοναδικό κριτήριο για τους αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους αποτελεί αυτοί να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου για 17 από τα 20 τελευταία έτη πριν τη μεταφορά τους, με σημαντικές διαφορές την απαραίτητη διαμονή στην Κύπρο για μόλις 60 ημέρες ετησίως, τη μη υποχρέωση επένδυσης κεφαλαίων στην κυπριακή οικονομία και τη μη καταβολή οποιουδήποτε φόρου για τα εισοδήματα που αποκτούνται στο εξωτερικό.

  Αναμφισβήτητα η διάταξη που προτείνεται στο νομοσχέδιο προς ψήφιση αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ξένους επενδυτές και ανοίγει τον δρόμο για προσέλκυση αλλοδαπών, ιδιαίτερα εύπορων προσώπων τα οποία είναι πρόθυμα να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο ή το real-estate.

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner και ο κ. Δημήτρης Μωραλόγλου είναι Tax Associate της Andersen Tax στην Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ