Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Σεπ-2019 00:05

  Brexit και ΦΠΑ: Αλλαγές στην επιστροφή και σε άλλες υποχρεώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Ενόψει της 31ης Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εκ νέου ανακοίνωση για τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. 

  Με βάση τη συγκεκριμένη ενημέρωση, επισημαίνουμε τα εξής: 

  Στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στις 31/10/2019 χωρίς συμφωνία, θα υπάρχει αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. μετά την ημερομηνία αποχώρησης. 

  Συνεπώς, οι εταιρείες, για δαπάνες, που διενήργησαν στο Η.Β. φέτος, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση/τις αιτήσεις τους (σύμφωνα με το άρθρο 16 της Οδηγίας 2008/9/ΕΚ) άμεσα και το αργότερο έως και τις 29/10/2019, μέσω της εφαρμογής "VAT Refund Portal" της Α.Α.Δ.Ε., ώστε να διαβιβαστούν έγκαιρα στο κ-μ επιστροφής (Η.Β.). 

  Υπενθυμίζεται ότι, για δαπάνες, που διενεργήθηκαν στο Η.Β. το 2018, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης επιστροφής είναι η 30/9/2019.

  Σε περίπτωση, λοιπόν, που μια εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επαγγελματικές δαπάνες για το έτος 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει άμεσα να υποβάλει την αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες δαπάνες έως την 29/10/2019.

  Περαιτέρω, και αναφορικά με τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν λάβει ΑΦΜ στην Ελλάδα για την απόδοση του φόρου ηλεκτρονικά με τη διαδικασία που οριζόταν από την κείμενη νομοθεσία, μετά την 31/10/2019 και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν να διενεργούν φορολογητέες πράξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να προβούν στον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου με βάση τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ 1281/1993.  

  Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο φορολογικός αντιπρόσωπος, ο οποίος ορίζεται στην περίπτωση διενέργειας φορολογητέων πράξεων στην Ελλάδα από επιχειρήσεις εγκατεστημένες εκτός ΕΕ, έχει αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη με τον εντολέα του για την απόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα. 

  Ομοίως και για τις υποχρεώσεις αναφορικά με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (VIES), οι συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα θεωρούνται πια ενδοκοινοτικές και οι παραδόσεις αγαθών / παροχές υπηρεσιών προς Ηνωμένο Βασίλειο, που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 31 Οκτωβρίου 2019, δεν θα δηλώνονται στους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες.

  Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επιφέρει αλλαγές και ανακατατάξεις και στις ελληνικές εταιρείες, που έχουν συναλλαγές με εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στις ίδιες τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι υπόχρεες για την απόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα. 

  Επομένως, θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρχει μία εγρήγορση στις οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών προκειμένου να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και να διευθετήσουν εγκαίρως τις συναλλαγές τους με τις εταιρείες της εκτός ΕΕ, σε λίγο καιρό, χώρας ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με καθυστερήσεις που συνδέονται με τις συναλλαγές με μία χώρα εκτός ΕΕ.

  * Η Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner / Head of Tax, Lawyer στην Andersen Tax Greece. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ