Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 01:41

  Αυξήσεις αποδοχών και αντίληψη της πραγματικότητας

  Εικόνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Τριαντάφυλλου

  Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να προβεί σε επιπλέον παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, μετά την κατάργηση του "βάσιμου λόγου" ως προϋπόθεση για την έγκυρη καταγγελία της σύμβασης εργασίας καθώς και του άρθρου 9 του ν. 4554/2018. 

  Απομονώνω απο αυτές πρώτον, την πρόβλεψη πρόσθετης αμοιβής 10% για κάθε ώρα υπέρβασης του συμβατικού ωραρίου στη μερική/εκ περιτροπής εργασία, καθώς η πρόβλεψη αυτή καθιστά ασύμφορη, όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, τη μερική απασχόληση σε σχέση με την αντίστοιχη πλήρους. 

  Δεύτερον, την -κάποιου είδους- εξαίρεση των ζημιογόνων επιχειρήσεων σε αυξήσεις αποδοχών των εργαζομένων τις προβλεπόμενες από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς στερείται κοινής λογικής η επιβολή σε μια επιχείρηση πρόσθετου κόστους, τη στιγμή που ήδη σημειώνει ζημιές. 

  Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι αποδοχές των εργαζομένων συμπιέστηκαν σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό. Η αποκατάσταση των αποδοχών και η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι ένα εγχείρημα, που απαιτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Πρώτα απ´ όλα, όμως, απαιτεί αντίληψη της πραγματικότητας και ειλικρίνεια. Η απόφαση για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων δεν μπορεί να αγνοεί τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του εργοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση, η πραγματικότητα θα επιφέρει μειώσεις και ανεργία. 

  Η διαφαινόμενη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα πρέπει να αγνοήσει τους εργαζόμενους. Ειναι κρίσιμο να θεσπιστούν κίνητρα φορολογικά ή έκπτωση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα διαθέσουν τμήμα των κερδών τους στους εργαζομένους τους, καθώς και για όσες προβούν σε αύξηση του δυναμικού τους. 

  * Ο κ. Τάσος Τριαντάφυλλος είναι Managing Partner της Andersen Legal

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ