Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 00:08

  Τι σημαίνει η προαιρετική δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μάνου Χατζηδάκη

  Το ελάχιστο δυνατό τίμημα για την απόκτηση του 66% του ΟΠΑΠ με βάση τη σταθμισμένη τιμή του τελευταίου εξαμήνου προσέφερε χθες η SAZKA Group, αιφνιδιάζοντας την Αγορά. Ο αιφνιδιασμός αφορούσε τον χρόνο υποβολής της πρότασης και εν συνεχεία το τίμημα που σαφώς δεν ανταποκρίνεται στην αξία της μετοχής, τουλάχιστον με τα όσα είναι ήδη γνωστά. 

  Οι προθέσεις των Τσέχων πάντως δεν δημιούργησαν έκπληξη σε όσους παρακολουθούν τη μετοχή. Μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τη μετοχή έδειχναν τι σκοπεύουν να κάνουν αναφορικά με τη σταδιακή συγκέντρωση υψηλότερων ποσοστών. Σην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων τριμήνου η διοίκηση είχε εκφράσει την άποψη σε ερώτηση αναλυτών ότι οι μέτοχοι θα υποστηρίξουν την απόφαση της  επανεπένδυσης του μερίσματος. Στη χθεσινή ανακοίνωση η πλευρά του προτείνοντος μετόχου φαίνεται να διαφοροποιείται από αυτή τη δήλωση καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ενόψει της υποβολής της Δημόσιας Πρότασης τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα δεν θα συμμετάσχουν στην τρέχουσα επανεπένδυση του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018 της υπό εξαγορά Εταιρείας", γεγονός το οποίο είναι ωστόσο προσαρμοσμένο στη λογική της τιμής της δημόσιας πρότασης. Η συμμετοχή στην επανεπένδυση του μερίσματος στην καθορισμένη τιμή που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή θα καταστρατηγούσε τον χαρακτήρα της δημόσιας πρότασης αφού οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν είναι υπολογισμένες με τη μέση σταθμισμένη τιμή των πέντε συνεδριάσεων που μεσολαβούν από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου ήτοι 9,56 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερα δηλαδή από το τίμημα του προτείνοντος. 

  Η SAZKA ολοκληρώνοντας τη Δημόσια Πρόταση πιθανόν θα βρεθεί με συνδυασμένο ποσοστό με τους υπόλοιπους μετόχους της EMMA DELTA άνω του 33,3% γεγονός που θα της δώσει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στο να αγοράζει μετοχές από την Αγορά έως και 3% μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς να ενεργοποιείται η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει μέχρι το κατώφλι του 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Πέρα από την τεχνική ερμηνεία της ενέργειας αυτής η σκοπιμότητα της τρέχουσας δημόσιας πρότασης θα κριθεί στη λήξη της: Εφόσον διαπιστωθεί σημαντική μεταβολή στα ποσοστά ελέγχου σημαίνει ότι υπήρχαν θετικά διακείμενοι μέτοχοι να πουλήσουν σε τιμή χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή τις μετοχές τους οι οποίοι ενδεχομένως είχαν έρθει σε συνεννόηση με τη SAZKA.  Η υποβολή μιας δημόσιας πρότασης που αφορά το 66% του ΟΠΑΠ είναι μια ακριβή διαδικασία, έχει υψηλό κόστος λόγω των εγγυητικών επιστολών που θα πρέπει να καταβάλει ο προτείνων καθώς και της γραφειοκρατίας που θα πρέπει να διεκπεραιώσει επ αμοιβή ο σύμβουλος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Citigroup. Άρα μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση στα ποσοστά των βασικών μετόχων ακόμα και αν το προσφερόμενο τίμημα αγνοηθεί από τους θεσμικούς ή τους ιδιώτες ως χαμηλό για την πραγματική αξία του ΟΠΑΠ. Από την άλλη πλευρά τα 9,12 ευρώ ανά μετοχή για τους επόμενους δύο μήνες θα αποτελούν κάτι σαν πάτωμα για τη μετοχή αφού θα υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας της δημόσιας πρότασης που θα είναι σε εξέλιξη. 

  Σημειώνεται ακόμα ότι ο ΟΠΑΠ έχει ενεργοποιήσει από τη Γενική Συνέλευση της 23ης Μαΐου και αγορά ιδίων μετοχών έως το 5% του μετοχικού του κεφαλαίου σε εύρος τιμών από 0,3 έως 15 ευρώ, κίνηση που είθισται να ενισχύει παθητικά τα ποσοστά των βασικών μετόχων. Από ό,τι φαίνεται η κίνηση που ανακοινώθηκε χθες είναι εντός του πλαισίου αύξησης της συμμετοχής των βασικών μετόχων και μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που δείχνει να στοχεύει στην απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΠΑΠ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων