Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 00:05

  H αύξηση του κατώτατου μισθού και οι κρυφοί κίνδυνοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Τριαντάφυλλου

  Ήδη από τη λήξη της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους πιστωτές της, η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού/ωρομισθίου και την κατάργηση του υπο-κατώτατου αντίστοιχα, για τους εργαζομένους μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

  Η αναγγελθείσα πολιτική πρωτοβουλία προδιαθέτει ενστικτωδώς κάποιον ευχάριστα, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων συμπίεσε σημαντικά τις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Πόσοι όμως θα επωφεληθούν πραγματικά από τη σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν; 

  Είναι κατ’ αρχάς ανησυχητικό ότι απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο οποιαδήποτε αναφορά ή/και υπολογισμός της επίδρασης μίας τέτοιας αύξησης στη μείωση της ανεργίας της χώρας μας ή – στη χειρότερη περίπτωση – στην αύξηση της ανεργίας.  

  Η προαναφερόμενη οικονομική κρίση συρρίκνωσε την οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα. Ως συνέπεια, πολλές επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους και πολλές άλλες βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο όριο της οικονομικής τους επιβίωσης, καταβάλλοντας κάθε μήνα υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν στις νόμιμες και συμβατικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εμπρόθεσμης καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων τους. 

  Δεν θα ήταν άδικο, ούτε υπερβολικό, να ισχυριστεί κανείς, ότι μία τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, ήτοι του εργατικού κόστους, χωρίς αυτή να συνοδεύεται με μία πραγματική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας των εργοδοτών, θα ανακόψει βραχυπρόθεσμα το ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό, οπότε και της μείωσης της ανεργίας. Μεσοπρόθεσμα όμως, μία πρόχειρα μελετημένη και εφαρμοσμένη αύξηση του εργατικού κόστους θα κλονίσει όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν μεν οριακά οικονομικά αποτελέσματα, έχουν όμως αντιμετωπίσει επιτυχώς ήδη μία δεκαετία οικονομικών προκλήσεων και σήμερα καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους τις αποδοχές τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεωθούν να μειώσουν το προσωπικό τους. 

  Για παράδειγμα, σε περίπτωση κατά την οποία η Κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 10%, μία επιχείρηση που επιβιώνει οριακά απασχολώντας δέκα (10) εργαζομένους με τον κατώτατο μισθό, θα υποχρεωθεί να απορροφήσει την αύξηση του εργατικού της κόστους με την απόλυση τουλάχιστον ενός (1) από τους δέκα εργαζομένους της, καθώς ,δεδομένης της αναιμικής και εύθραυστης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να προσβλέπει σε αύξηση της οικονομικής της δραστηριότητάς.

  Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες, όσες και όποτε έχουν τη δυνατότητα να νομοθετούν, θα πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία τον ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης της ανεργίας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη αφενός μεν το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, αφετέρου δε την άποψη των παραγωγικών δυνάμεων που θα αναλάβουν το βάρος να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους αποφάσεις. 

  *Ο Τάσος Τριαντάφυλλος είναι δικηγόρος, managing partner στην Pistiolis Triantafyllos and Associates.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ