Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Νοε-2018 08:11

  Εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, απειλείται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μιχάλη Μασουράκη

  Με την εκπνοή του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, η χώρα εισήλθε σε μια νέα φάση προσαρμογής. Οι κύριοι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί για το μέλλον είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2 π.μ. του ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 2023 και μέχρι το 2060, και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ασκούν ευεργετικές αναπτυξιακές επιδράσεις στην οικονομία. Οι πολιτικές αυτές είναι αναγκαίες ώστε να υπάρξει κανονικότητα και επενδύσεις. Έχουν, επίσης, συμφωνηθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε η εξυπηρέτησή του να είναι διαχειρίσιμη και, υπό όρους, να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής είναι απαραίτητο, καθώς θα επιχειρείται η σταδιακή αντικατάσταση του σχετικά χαμηλότοκου χρέους που διακρατούν οι επίσημοι δανειστές (κυρίως ESM και το ΔΝΤ) με ομόλογα σε επιτόκια αγοράς, κατά κανόνα αρκετά υψηλότερα, ώστε σε κάποιο μελλοντικό σημείο να έχουν εξοφληθεί τα δάνεια της χρηματοδοτικής βοήθειας που έλαβε η χώρα στη διάρκεια των Μνημονίων. Το εγχείρημα αυτό, για να είναι επιτυχημένο, απαιτεί η χώρα να δανείζεται σε βάθος χρόνου με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια, το ύψος των οποίων είναι συνάρτηση της αξιολόγησης των οίκων πιστοληπτικής ικανότητας, που με τη σειρά της αποτυπώνει τη δέσμευση και την εφαρμογή σταθεροποιητικών και αναπτυξιακών πολιτικών ως ανωτέρω.

  Η εικόνα ανάκαμψης που συνθέτουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρουσιάζει τον απαιτούμενο δυναμισμό για την είσοδο της οικονομίας σε μια σταθερή τροχιά αύξησης των εισοδημάτων και της απασχόλησης, έπειτα από μία 10ετία σημαντικών απωλειών στο ΑΕΠ. Επιπλέον, η ανακοπή της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των τάσεων προστατευτισμού που αναπτύσσονται ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Στη βάση αυτών των εξελίξεων, αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, χωρίς οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις.

  Εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, απειλείται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που είναι και το εισιτήριό μας για τις αγορές στη σημερινή συγκυρία. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο υποσκάπτει τη βιωσιμότητα του χρέους, και αυτή καθαυτή την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά ανατρέπει και τις προοπτικές για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα. Θα ήταν καταστροφικό εάν τα Μνημόνια, που απαίτησαν τεράστιες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις, αποδειχθούν, τελικά, πρόσκαιρης αποτελεσματικότητας και δεν διασφαλίσουν σε μόνιμη βάση την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά, αντιθέτως, οδηγήσουν στην εκδήλωση μιας νέας κρίσης.

  Είναι, όμως, όσα έχουν συμφωνηθεί εθνικές δεσμεύσεις ή μέτρα πολιτικής υπό αίρεση, υποκείμενα σε ερμηνείες και πολιτικές σκοπιμότητες; Και, αν δεν διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα, είναι ποτέ δυνατόν να αποκτήσει η οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση που απαιτείται; Και, σε τελική ανάλυση, γιατί η κοινωνία μας υπέφερε τα πάνδεινα τα χρόνια των Μνημονίων; Μόνο και μόνο για να ζούμε σε μόνιμο καθεστώς υπερφορολόγησης (γιατί αυτό είναι το μέλλον χωρίς ανάπτυξη), που σκοτώνει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας; Και πώς είναι δυνατόν να μειωθεί έτσι η ανεργία, για να βρει δουλειά και το 1/3 του εργατικού δυναμικού που είναι στην ανεργία για πάνω από 4 χρόνια; Αυτά είναι τα αμείλικτα ερωτήματα στα οποία οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας ζητούν απαντήσεις.

  Μιχάλης Μασουράκης είναι Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων