Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 00:05

  Με αυτοπεποίθηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη

  Το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας σηματοδοτεί μια μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης για την Ελλάδα. Κρίσιμη συνισταμένη μιας τέτοιας επανεκκίνησης είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η εποχή των Μνημονίων αφενός μεν ανέστειλε εν μέρει την κανονικότητα της σχέσης μας με την Ένωση, αφετέρου επηρέασε βαθύτατα την αντίληψη των Ελλήνων για αυτήν.

  Αν και η μετα-μνημονιακή εποχή θα συνοδεύεται για καιρό από υποχρεώσεις που απορρέουν από τη βεβαρημένη δημοσιονομική θέση της χώρας μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιστρέφουμε σταδιακά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει ήδη αντιμετωπίσει ζητήματα που αναφύονται σήμερα σε άλλες χώρες-μέλη, γεγονός που της δημιουργεί την προοπτική να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βγαίνουμε από τη μονοθεματική ενασχόλησή μας με τη διαχείριση των Μνημονίων και μπορούμε να συμμετέχουμε πιο ενεργά στη διαμόρφωση όλου του εύρους των πολιτικών της Ένωσης.

  Έτσι, απορρέει ένα διττό όφελος. Πρώτον, η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της στις υπό διαμόρφωση πολιτικές της Ένωσης. Δεύτερον –και ίσως σημαντικότερο– είναι το γεγονός ότι η στενότερη όσμωση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις να δει η Ελλάδα με νέα, εξωστρεφή οπτική τη θέση της στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο κόσμος στον οποίο η Ελλάδα επιστρέφει μετά τα χρόνια των Μνημονίων είναι ριζικά διαφορετικός. Η παγκοσμιοποίηση έχει σημαντικά εμβαθυνθεί, αλλά έχει επίσης παρουσιάσει αρρυθμίες που γεννούν μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συχνά, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί παγκόσμιες λύσεις που μόνο μια οντότητα του μεγέθους της Ευρώπης μπορεί να επεξεργαστεί, να διεκδικήσει και να επιβάλει στην παγκόσμια αρένα. Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα σημερινά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με εθνικές λύσεις. Συνεπώς, η χώρα μας ισχυροποιείται μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ένωση.

  Η Ενιαία Αγορά, τα επενδυτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρώ, η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, αποτελούν βασικούς πυλώνες μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα επανακτήσει την ευημερία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. 

  Η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην κοινωνική συνοχή.

  Με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το μέγεθος για να προασπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές τις αξίες μας.

  Η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενός φαινομένου που πιθανότατα θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια.

  Σε έναν κόσμο που η γεωστρατηγική αστάθεια εντείνεται, η Ευρώπη αποτελεί εγγυητή της ειρήνης και της προστασίας των πολιτών της μέσα από κοινές πολιτικές ασφάλειας και άμυνας.

  Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. 

  Το ευρωπαϊκό μοντέλο συμβίωσης προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του καταναλωτή. 

  Τελικά, σε μια Ευρώπη όπου οξύνεται η αντιπαράθεση για το εάν μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, μαζί ή ο καθένας μόνος του, η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στη συλλογική πορεία με αυτοπεποίθηση. 

  * O κ. 

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων