Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 00:05

  Οι δύο προκλήσεις για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέργιου Πιτσιόρλα

  Το 2018 ήταν μια κομβική χρονιά για την ελληνική οικονομία. Εκτός από την επιτάχυνση της ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2017 και τις πολύ ενθαρρυντικές  μακροοικονομικές της επιδόσεις, το 2018 σηματοδοτείται από την έξοδό μας με επιτυχία και εντός του χρονοδιαγράμματος από το 3ο και τελευταίο Μνημόνιο. 

  Από τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τον μακρύ 8ετή κύκλο αυστηρής επιτήρησης και καλείται πλέον να προδιαγράψει τη δική της πορεία αυτόνομα, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Η πρωτοβουλία για τη χάραξη πολιτικής έχει πια ανακτηθεί και είναι πλέον δική μας ευθύνη να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον της χώρας. 

  Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σε δυο κατευθύνσεις: η μία αφορά το παρελθόν και η άλλη το μέλλον. 

  Η πρώτη σχετίζεται με τα διδάγματα που αντλήσαμε στη διάρκεια της κρίσης. 

  Κατά τη χρυσή δεκαετία της ανάπτυξης, κάτω από την επιφάνεια της υπερθερμασμένης ελληνικής οικονομίας και τους επίπλαστους ρυθμούς μεγέθυνσης, υπέβοσκε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας το οποίο αποκαλύφθηκε έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση και το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας που χρηματοδοτούσε και το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας. 

  Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είχε δομηθεί πάνω στον φθηνό δανεισμό που χρηματοδοτούσε την υπερκατανάλωση, τις εισαγωγές και τις χαμηλής παραγωγικότητας επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της στεγαστικής πίστης, παραγκωνίζοντας από την άλλη πλευρά τον εμπορεύσιμο τομέα. Το τεράστιο έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2008 της τάξης του 15% (το οποίο πλέον έχει σχεδόν εκμηδενιστεί) και η προβληματική σύνθεση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, με τις επενδύσεις στη βιομηχανία να βαίνουν μειούμενες παρά την έντονα ανοδική φάση της οικονομίας, καταμαρτυρούν τις παθογένειες και τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. 

  Με βάση, όμως, αυτή τη σκληρή αλήθεια της ύφεσης ως παρακαταθήκη, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για την ελληνική οικονομία, με την ανάπτυξη να στηρίζεται όχι πια στην υπέρογκη ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στις εξαγωγές και τις παραγωγικές επενδύσεις.

  Καλούμαστε, λοιπόν, στη μετά την κρίση εποχή να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την ανακατανομή των πόρων προς τις παραγωγικές δραστηριότητες, ώστε να δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο και να μπορέσουμε ενσωματωθούμε στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. 

  Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία δεν σταματούν με την οριστική έξοδο από τα Mνημόνια. Αντιθέτως, τώρα πια είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Ήδη η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών κι επιβάλλεται να σχεδιάσουμε άμεσα τη στρατηγική μας, ώστε όχι μόνο να μη χάσουμε τις σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται, αλλά να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. 

  * Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας είναι Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων