Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 04-Οκτ-2024 00:05

    "Παρών" στις θετικές επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Intrakat και ΟΛΠ δήλωσαν δυνατά το παρόν μέσα από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2024, αφήνοντας παράλληλα και τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για ένα ακόμα πιο δυνατό δεύτερο εξάμηνο.

    Ξεκινάω από τον όμιλο της Intrakat (ΙΝΚΑΤ), όπου το εξάμηνο  αποκάλυψε το πόσο στρατηγικής σημασίας ήταν τελικά  η εξαγορά της  Άκτωρ Α.Τ.Ε. στις 8 Νοεμβρίου του 2023. Η πλήρης ενοποίηση του Άκτωρ στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφερε στον όμιλο της Intrakat όχι μόνο την εκρηκτική αύξηση των μεγεθών του, αλλά και σημαντική βελτίωση σε όλους τους κρίσιμους επιχειρηματικούς του δείκτες.

    Ο όμιλος, ο οποίος ότι έχει δηλώσει μέχρι τώρα το έχει πράξει και με το παραπάνω, εμφάνισε αύξηση στο  κύκλο εργασιών κατά +32% στα 533 εκατ. ευρώ, αύξηση του μικτού κέρδους κατά 196%  στα 50,97 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών EBITDA κατά +307% στα 28,5 εκατ. ευρώ.  Από αυτά, ο  Άκτωρ πρόσθεσε  στο πρώτο εξάμηνο τα 313,5 εκατ. ευρώ στο κύκλο εργασιών, τα 32,29 εκατ. ευρώ στο μικτό κέρδος και τα 12,25 εκατ. ευρώ στη καθαρή κερδοφορία.

    Μεγάλη επιτυχία του ομίλου είναι και το γεγονός ότι εμβληματικά  έργα που εδώ και καιρό ήταν "κολλημένα" στα χέρια του Άκτωρ κατάφερε η διοίκηση της Intrakat  όχι μόνο να τα ξεκολλήσει, αλλά και να τα τρέξει με ταχύτατο ρυθμό ώστε να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν  το συντομότερο δυνατό. Έργα όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, η  αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής  "Brasov – Sighisoara" στη Ρουμανία όπως επίσης και ο  περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Βουκουρεστίου A0 (Lot 3).

    Από τα αποτελέσματα του εξαμήνου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά +90% στα 115 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ δίχως μάλιστα να έχουν προστεθεί σημαντικά ποσά που αναμένει ο όμιλος να εισπράξει από την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία. Παράλληλα οι δανειακές υποχρεώσεις των 140 εκατ. ευρώ του ομίλου έχουν μείνει σταθερές και περίπου στο 80% των ιδίων κεφαλαίων της Intrakat.

    Ο όμιλος πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του έτους να κλείσει νέες συμβάσεις έργων ύψους 225,5 εκατ. ευρώ διατηρώντας έτσι το ανεκτέλεστο έργων στα 4,5 δισ. ευρώ κάτι που δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των μεγεθών και της κερδοφορίας του ομίλου μιας που τα έργα αυτά θα έχουν και υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

    Η διοίκηση  αναμένει στο τέλος του έτους  κύκλο εργασιών της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ, αύξηση  στο επόμενο χρονικό διάστημα του ανεκτέλεστου των έργων κατά 800 περίπου εκατ. ευρώ,  ενώ μας ετοιμάζει και μια θετική έκπληξη στις 23 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί το "Investor Day” και θα έχει να κάνει με τη νέα εταιρική δομή της Intrakat.

    Μια δομή, όπου θα έχει ως κύριο σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του ομίλου αυξάνοντας την παρουσία του στις ΑΠΕ,  στο τομέα των παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσει και την εξάρτηση της κερδοφορίας του από τον κατασκευαστικό βραχίονα, κάτι που ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου το είχε τονίσει στην ετήσια Γ.Σ. των μετόχων, αναφέροντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να  κατέχει μόλις το 40% του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας με το υπόλοιπο 60% να προέρχεται από τις παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και ΑΠΕ.    

    Στη διαγραμματική ανάλυση τώρα η μετοχή παρουσιάζεται να χτίζει έναν πολύ ισχυρό βατήρα προώθησης πέριξ των 4,725 με 4,68  ευρώ.  Ο σχηματισμός αυτός όταν ολοκληρωθεί  μπορεί να δώσει έντονη ανοδική συνέχεια στη μετοχή προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης που εντοπίζεται στα 6,20 ευρώ. Το υψηλό που έχει γράψει για φέτος η μετοχή είναι τα 5,64 ευρώ.

    δφγ

    Συνεχίζει το σερί των καλών αποτελεσμάτων και ο ΟΛΠ, παρά την κρίση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τις απώλειες εσόδων που επιφέρει αυτή στο transit φορτίο. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι όποιες απώλειες έχουν ήδη υπερκαλυφθεί κατά πρώτον από τη σημαντική αύξηση της διακίνησης του εγχώριου φορτίου (εισαγωγές – εξαγωγές) στις φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων και κατά δεύτερον από την  αύξηση σε επιβάτες και πλοία στον τομέα της κρουαζιέρας.

    Χαρακτηριστικό στοιχείο επί αυτού είναι η  αλληλοκάλυψη εσόδων που δίνει η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Προβλήτα Ι που έχει "πληγεί" από τη κρίση. Η διακίνηση λοιπόν σημείωσε μείωση 7,9% φτάνοντας  τα 253.552 TEUs από τα 275.214 ΤΕUs που είχε πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο.

    Προσέξτε όμως γιατί ενώ μειώθηκε σημαντικά κατά -26,5% το ξένο φορτίο μεταφόρτωσης  από 199.621 TEUs σε 146.714 TEUs, το εγχώριο φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά 41,3% (από 75.593 TEUs το 2023 σε 106.837 TEUs το 2024) με τη διαφορά ότι το τελευταίο είναι και πιο επικερδές για τον ΟΛΠ.

    Μάλιστα, επειδή αυτή η τάση των εγχώριων φορτίων επηρεάζεται θετικά από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας,  είναι πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω βελτίωση στις αποδόσεις της επιχειρηματικής μονάδας του τερματικού σταθμού Προβλήτα Ι. Φανταστείτε δηλαδή στην περίπτωση που λήξει η κρίση που θα εκτοξευτούν τα μεγέθη του ΟΛΠ.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η μεγάλη αύξηση στα έσοδα της περιόδου από τα τέλη υπηρεσιών αποθήκευσης (10,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ), ειδικότερα στον σταθμό αυτοκινήτων του λιμένος.

    Αναλυτικότερα ο ΟΛΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε αύξηση εσόδων κατά +4,6% στα 107,1 εκατ. ευρώ από 102,4 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αύξηση της τάξης του +7,3% στα κέρδη προ φόρων κλείνοντας στα 53 εκατ. ευρώ από 49,38 εκατ. ευρώ και αύξηση +4,40% στη καθαρή κερδοφορία φέρνοντας 40,45 εκατ. ευρώ από 38,75 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επειδή ένα μεγάλο κομμάτι από την κερδοφορία προέρχεται από τον τουρισμό (κρουαζιέρα και  ακτοπλοΐα), το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ακόμα πιο δυνατό.

    Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΠ διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ από 202,47 εκατ. ευρώ που είχε στις 31/12/2023 και 171,5 εκατ. ευρώ που είχε τον Ιούνιο του 2023. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια σημείωσαν πτώση κατά 11,3% στα 23,5 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ

    Ο ΟΛΠ για τη χρήση του 2023 μοίρασε με τη μορφή μερίσματος το 50% των καθαρών κερδών του ή 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Αν υποθέσουμε ένα παρόμοιο ποσοστό διανομής προς τους μετόχους του και έχοντας στο νου ότι το δεύτερο εξάμηνο είναι πάντα το πιο δυνατό, τότε είναι πολύ πιθανό το μέρισμα για τη χρήση του 2024 να κυμανθεί στα επίπεδα των 1,7 με 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Μιλάμε δηλαδή για μια μερισματική  απόδοση  πάνω από 6%.

    Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει έτοιμη να διασπάσει ανοδικά το χείλος από τον σχηματισμό "Cup and handle” στα 27,80 ευρώ. Η επιβεβαίωση της ανοδικής τμήσης θα δώσει μεσοπρόθεσμα ως τιμή στόχο αρχικά τα 29 ευρώ και μετά τα 32,00 ευρώ.

    ζχδφζσδ

    * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ