Του Απόστολου Μάνθου
Με έντονη διαγραμματική δυσπραγία εντοπίζουμε τις μετοχές τριών μεγάλων ομίλων που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ. Παραδόξως και οι τρεις όμιλοι έχουν χάσει το τελευταίο τρίμηνο ένα 15% από την αξία τους, δίνοντας έτσι έναν τόνο έντονου βραχυχρόνιου προβληματισμού για τη συνέχεια.
Μαζί με τις τρεις μετοχές που παραθέτουμε παρακάτω, ο ψηφιακός αλγοριθμικός "ερευνητής" μας εμφανίζει και αυτήν της Attica Bank, στα 558 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τραπεζικό οίκο θα ασχοληθούμε πιο σοβαρά όταν η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding Ltd, συμφερόντων των επιχειρηματιών κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου φτάσει να ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας. Τότε ναι, θα έχει όντως πολύ ενδιαφέρον.
Ξεκινάω λοιπόν, με τη μετοχή της Motor Oil (ΜΟΗ), που θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στις 30 Μαΐου. Εδώ λοιπόν, βλέπουμε τη μετοχή στο διμηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει σημειώσει μια πολύ ευκρινή κορύφωση στην περιοχή των 25,82 με 25,70 ευρώ και να έχει υποχρεωθεί στη συνέχεια σε ένα έντονο πτωτικό retracement προς την πολύ σημαντική ζώνη στήριξης των 21 με 20,80 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που δεν πρέπει να διαρραγεί καθοδικά, καθώς θα έχει την ικανότητα με τα περίπου 33 εκατ. μετοχές που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από εκεί να επαναφέρει την τιμή της μετοχής πάνω στο σημείο των 18,80 ευρώ ή ένα σχεδόν -11% από το χθεσινό κλείσιμο των 21,14 ευρώ.
Από την άλλη, μια εκτενής στήριξη στην εν λόγω περιοχή θα ωθήσει την τιμή της μετοχής πάνω από το διαγραμματικό όριο των 23 ευρώ, δίνοντας έτσι λύτρωση στους πολιορκημένους αγοραστές. Τα θεμελιώδη βέβαια του έντονα εξαγωγικού ομίλου, όπου το 79,48% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων πάει εκτός χώρας, δεν μπορούν με τίποτα να προσυπογράψουν την προαναφερόμενη καθοδική κίνηση προς τα 18,80 ευρώ. Ένας όμιλος που έφερε για το 2022 κερδοφορία EBITDA στα 1,692 δισ. ευρώ, δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 2,5 δισ. ευρώ (τώρα 2,34 εκατ. ευρώ) πόσο μάλλον τιμή μετοχής που δίνει περίπου 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Στις 26 Ιουνίου άλλωστε, κόβει και το μέρισμα των 1,20 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση άνω του 5,6%. Και φυσικά ας μη ξεχνάμε την πολλά υποσχόμενη θυγατέρα MORE (Motor Oil Renewable Energy) που δραστηριοποιείται δυναμικά στις καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ υπάρχει και αυτό το γιγάντιο επενδυτικό πλάνο έως το 2030, προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, που και να θες να το κρύψεις δεν γίνεται. Δύσκολο το έργο των "Bears”.
Η επόμενη είναι η Lamda Development (ΛΑΜΔΑ), που, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο στα 5,54 ευρώ, έχει πλέον πέσει η κεφαλαιοποίησή της κάτω από το 1 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 979,1 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) ανήλθε στο κλείσιμο του 2022 στα 1,36 δισ. ευρώ, ήτοι 7,78 ευρώ ανά μετοχή. Εδώ, κάτι δεν πάει καλά με τη μετοχή, που όχι μόνο δεν μπορεί να ακολουθήσει το momentum της υπόλοιπης αγοράς αλλά αρχίζει και εμφανίζει σημάδια στη διαγραμματική ανάλυση που μόνο θετικά δεν είναι.
Κατά πρώτον "παλεύει" με συνολικό όγκο άνω των 5,5 εκατ. μετοχών και για πάνω από 56 μέρες να διασπάσει ανοδικά τον 200ρη κινητό μέσο αλλά, όσο και αν προσπαθεί, αδυνατεί να το πράξει, αποδυναμώνοντας όλο και πιο πολύ τους αγοραστές. Κατά δεύτερον, και πλέον σημαντικό, η μετοχή φαίνεται να βολιδοσκοπεί την πολύ επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 5,50 με 5,45 ευρώ, όχι όμως για να κρατηθεί και να αντιδράσει έντονα ανοδικά αλλά για να τη σπάσει καθοδικά, κατευθυνόμενη πλέον στα 4,84 ευρώ. Μιλάμε για την πιθανή πτωτική καταστρατήγηση μιας εκτεταμένης περιοχής στήριξης που εσωκλείει πάνω από 430 μέρες, μιας που έχει διαμορφωθεί από τον Φλεβάρη του 2022. Έντονη αλλαγή του σκηνικού μόνο με την ανοδική διαφυγή από τα διόδια των 6 ευρώ. Εδώ όντως γεννάται το ερώτημα μήπως οι πωλητές ξέρουν κάτι που δεν ξέρει η αγορά ή απλά νομίζουν ότι ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι;
Κλείνω με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που μας τα έκανε… μούσκεμα. Έχει σπάσει καθοδικά εν έτη Γενικού Δείκτη 1.136 μονάδων την τεράστια περιοχή στήριξης των 6,32 ευρώ, πάνω στην οποία αποτυπώθηκαν πέντε πολύ σημαντικοί πυθμένες την τελευταία τριετία. Να φανταστείτε ότι κάτω από εκεί δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα έως τον πάτο του πανικού της πανδημικής κρίσης στα 5,16 ευρώ. Το άμεσο ζητούμενο εδώ δεν είναι τίποτα άλλο από την άμεση επαναδιαπραγμάτευση της τιμής της μετοχής πάνω, τουλάχιστον, από τα 6,50 ευρώ. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πάμε να στεγνώσουμε με ασφάλεια τα βρεγμένα ρούχα μας. Είπαμε το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, αλλά δεν μπορεί μια επιχείρηση να σηκώνει όλο το βάρος του ενεργειακού κόστους δίχως να "μπορεί" να το μεταφέρει στον καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν στην υγιή λειτουργία μιας επιχείρησης να φορτώνεται αύξηση 98% στο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από τα 22,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 στα 45,5 εκατ. ευρώ, και να μην περνάει τίποτα από αυτά στον πελάτη, την ίδια ώρα μάλιστα που η ΕΥΔΑΠ έχει να αυξήσει την τιμολογιακή της πολιτική επί 13 ολόκληρα χρόνια.
Συν τοις άλλοις έχει και να πραγματοποιήσει μέσα στο 2023 υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα έργων στα 45,9 εκατ. ευρώ. Στην τελική όμως, το καθαρό ταμείο των 322 εκατ. ευρώ, αν συνδυαστεί με την πτώση των ενεργειακών τιμών και τη νέα κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), θα σπρώξει μεσοπρόθεσμα εκ νέου τη μετοχή προς το Vwap της τελευταίας τετραετίας, στα 7,44 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής