Συνεχης ενημερωση
Ο οίκος MSCI για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει ανακοινώσει ότι οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις θα είναι διευρυμένες και θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εξαμηνιαίες. Αυτό σημαίνει ότι η Motor Oil έχει βάσιμες ελπίδες να συμπεριληφθεί στον MSCI Standard Index στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στην εξαμηνιαία αναθεώρηση (Νοέμβριος 2020) η Motor Oil διεγράφη από τον Standard Index.
Στις 9 Φεβρουαρίου αργά το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του οίκου MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που ήδη συμμετέχουν στον Standard Index (οι σταθμίσεις είναι με βάση τα κλεισίματα 31/12/22) είναι εννέα: ΟΤΕ (15,3%), ΟΠΑΠ (13,8%), Alpha (11,7%), Eurobank (14,4%), Εθνική Τράπεζα (10,8%), Μυτιληναίος 10,7%, Jumbo (9,7%), ΔΕΗ (7,3%) και Τέρνα Ενεργειακή (6,2%). Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2023.
Με βάση τον οίκο MSCI ο δείκτης που σχηματίζουν οι εννέα εταιρείες διαμορφώνει P/E 8,1 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών ενώ η μερισματική απόδοση αγγίζει το 2,2% με τους αντίστοιχους δείκτες των αναδυομένων αγορών να παρουσιάζουν P/E 11,3 φορές και μερισματική απόδοση 2,3%. Τα στοιχεία είναι με βάση τις τιμές της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα οι αποδόσεις MSCI Greece ξεπερνούν το +29% τους τελευταίους 3 μήνες ενώ το 2022 ήταν +0,3% έναντι -20% των αναδυομένων αγορών.
Στην προηγούμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του Νοεμβρίου εισήλθε η Τέρνα Ενεργειακή με κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ και τιμή 17,8 ευρώ. Η ημέρα που είχε επιλέξει ο οίκος MSCI για να δημιουργήσει την κεφαλαιοποίηση που θα έδινε το εισιτήριο για εισαγωγή/διαγραφή από τους δείκτες ήταν η πρώτη ημέρα του χρονικού διαστήματος των τελευταίων 10 ημερών διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου 2022. Να σημειωθεί ότι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής ήταν 0,95 δισ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, η εισαγωγή της Τράπεζας Πειραιώς θα κριθεί στο νήμα καθώς η μέγιστη κεφαλαιοποίηση του 10ημέρου της τράπεζας αγγίζει τα 2,36 δισ. ευρώ (τελευταία ημέρα 10ημέρου) ενώ η ελάχιστη τα 2,13 δισ. ευρώ (δεύτερη ημέρα 10ημέρου). Σημειώνεται ότι ο MSCI World την 18η Ιανουαρίου 2023 βρίσκεται περίπου 12% υψηλότερα από το κλείσιμο της πρώτης εκ των 10 ημερών του Οκτωβρίου 2022 οπότε έχει ανέλθει και το όριο για την εισαγωγή/διαγραφή στους δείκτες MSCI. Έτσι, η εισαγωγή ή όχι της Τράπεζας Πειραιώς εξαρτάται από την ημέρα την οποία θα διαλέξει ο οίκος για την αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι η ελεύθερη διασπορά στην Τράπεζα Πειραιώς είναι στο 55% σημαντικά υψηλότερα από αυτό της Τέρνα Ενεργειακής (46%).
Μία ακόμη εταιρεία που θα μπορούσε να εισαχθεί στο MSCI Standard Index είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση τα ΕΛΠΕ τηρούν το όριο για εισαγωγή ωστόσο η χαμηλή ελεύθερη διασπορά συρρικνώνει τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση. Ειδικότερα, η ελεύθερη διασπορά των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται μόλις στο 20% ενώ η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνάει τα 0,5 δισ. δολ. πράγμα το οποίο περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής.
Η αλήθεια είναι ότι η εισαγωγή των νέων μετοχών στους δείκτες γίνεται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια ενώ οι υφιστάμενες μετοχές έχουν πιο προσβάσιμο δρόμο να διαβούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι η τρέχουσα αναθεώρηση είναι η πρώτη στην ιστορία των δεικτών MSCI που θα διεξαχθεί με κριτήρια που αφορούν τις εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις (διευρυμένες) και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια για την εισαγωγή/διαγραφή στις αναδυόμενες αγορές θέτουν τον πήχη σημαντικά χαμηλότερα από τις ανεπτυγμένες. Έτσι, η μετάταξη της χώρας από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες μετά την επενδυτική βαθμίδα (όποτε έρθει) αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις και στον δείκτη MSCI Standard Greece! Οι εταιρείες που θα διαβούν το κατώφλι τον Μάιο 2023 και πιθανώς τον Νοέμβριο του 2023 ίσως αποτελέσουν και τις τελευταίες εισαγωγές στο MSCI Standard Index αφού το όριο τουλάχιστον της συνολικής κεφαλαιοποίησης είναι ακριβώς επί δύο! Δηλαδή ξεπερνάει τα 4,4 δισ. δολ.! Με πόσες εταιρείες θα κλείσει ο MSCI Standard Index (αναδυόμενες) για την Ελλάδα, 11, 12 ή παραπάνω;
Πρωταγωνιστές τράπεζες και κατασκευές τον Ιανουάριο στο Χ.Α.
Με εντυπωσιακά κέρδη 10% έκλεισε ο Ιανουάριος για τον ΓΔΤ συνεχίζοντας τη θετική απόδοση των προηγούμενων τριών μηνών, καταγράφοντας κέρδη περί το 30% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι οι αποδόσεις στις κυριότερες αγορές του πλανήτη κινήθηκαν θετικά τον πρώτο μήνα του 2023 και ειδικότερα +10,7% για τον Nasdaq, +6,2% για τον S&P 500, +8,65% για τον γερμανικό δείκτη DAX και +9,75% για τον Eurostoxx 50.
Μόλις τέσσερις μετοχές από τον FTSE Large Cap έκλεισαν με απώλειες ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν ανοδικά. Καθαρά τραπεζικός μήνας ο Ιανουάριος καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέλαβαν τις 4 από τις 10 πρώτες θέσεις στις ανοδικές μετοχές του FTSE Large Cap ενώ οι δύο πρώτες του δείκτη ήταν οι Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με +31,4% και +24,4%. Πιο πίσω βρέθηκαν Aegean και Τιτάν με +22,9% και +21,2% αντίστοιχα, δύο μετοχές οι οποίες είχαν υποαποδώσει το 2022. Αντίθετα με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή (-1,9%), Coca Cola HBC (-1,6%), ΟΤΕ (-0,8%) και Autohellas (-0,6%).
Σε επίπεδο δεικτών, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε τα ισχυρότερα κέρδη με +20,7% ακολουθούμενος από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (+18,7%) και τις κατασκευές (+17,2%). Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν μόνο ο κλάδος τροφίμων – ποτών με -1,6% κυρίως λόγο Coca Cola 3E και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος με -0,7% κυρίως λόγο ΟΤΕ.
Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 91,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη 14% σε σχέση με τον Ιανουάριο έναν χρόνο νωρίτερα και 68% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το 2022 είχε κλείσει στα 73,6 εκατ. ευρώ.
Δείκτης φόβου/απληστίας
Ο δείκτης φόβου/απληστίας (εύρος διακύμανσης 1 - 100) που δημοσιεύεται από το cnn business εμπεριέχει 7 υποδείκτες όπου μας δίνουν τον τελικό αριθμό και το πόσο φοβισμένοι ή άπληστοι είναι οι επενδυτές μία δεδομένη ημέρα. Παρουσιάζω τους τρεις που θεωρώ ότι δίνουν τον τόνο και περιέχουν σοφία που δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο στις τιμές των μετοχών.
Ζήτηση για ομόλογα υψηλού κινδύνου: Τα ομόλογα υψηλού ρίσκου ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας σε σύγκριση με άλλα ομόλογα. Όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν όταν οι τιμές τους ανεβαίνουν. Έτσι εάν οι επενδυτές αγοράζουν junk ομόλογα, οι αποδόσεις τους πέφτουν. Ομοίως, οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι άνθρωποι προβαίνουν σε πωλήσεις ομολόγων. Έτσι, μια μικρότερη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των junk ομολόγων και των κρατικών ομολόγων (με υψηλή διαβάθμιση) είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο. Αντίθετα, όσο μεγαλώνει η διαφορά τόσο περιορίζεται το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές. Ο δείκτης φόβου/απληστίας χρησιμοποιεί τη ζήτηση για ανεπιθύμητα ομόλογα ως σήμα για την απληστία και το αντίστροφο.
Ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο: Κατά κύριο λόγο οι μετοχές είναι πιο επικίνδυνες από τα ομόλογα. Ωστόσο η ανταμοιβή για την επένδυση σε μετοχές μακροπρόθεσμα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στα ομόλογα. Ωστόσο, τα ομόλογα μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση από τις μετοχές σε κακές περιόδους (κατά κύριο λόγο μικρής διάρκειας περιόδους). Η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου δείχνει τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου και των μετοχών τις τελευταίες 20 ημέρες διαπραγμάτευσης. Έτσι τα ομόλογα κινούνται υψηλότερα όταν οι επενδυτές φοβούνται. Ο δείκτης φόβου και απληστίας χρησιμοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ως σήμα για τον φόβο.
Μεταβλητότητα της αγοράς: Η πιο γνωστή μέτρηση του κλίματος της αγοράς είναι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE ή VIX. Το VIX μετρά αναμενόμενες διακυμάνσεις τιμών ή αστάθεια στις μετοχές του δείκτη S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες. Το VIX πέφτει τις ημέρες που η ευρύτερη αγορά κάνει ράλι και κινείται ανοδικά όταν οι μετοχές πέφτουν. Αλλά το κλειδί είναι να δούμε το VIX με την πάροδο του χρόνου όπου τείνει να είναι χαμηλότερο στις ανοδικές αγορές και υψηλότερο όταν οι "αρκούδες" έχουν τον έλεγχο. Ο δείκτης φόβου και απληστίας χρησιμοποιεί την αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς ως σήμα για τον φόβο.
Τέλος, την τρέχουσα περίοδο ο δείκτης φόβου και απληστίας βρίσκεται στο 71 (το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 52 εβδομάδων), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αγορά έχει μπει σε φάση απληστίας. Όχι υπερβολικής (άνω του 75 μπαίνει σε υπερβολική απληστία), αλλά απληστίας μετά το ράλι των τελευταίων ημερών. Δηλαδή βραχυχρόνια δείχνει υπεραγορασμένα επίπεδα. Σαφώς και δεν αποτελεί ένδειξη αγοράς και πώλησης ωστόσο μπορεί να μας διαφωτίσει πόσο ρίσκο έχουν αναλάβει οι επενδυτές μία δεδομένη στιγμή!
Ατζέντα (07/02/23-12/02/23)
Στο επίκεντρο η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI
Για την τρέχουσα εβδομάδα στο εσωτερικό η ατζέντα ξεκινάει την Πέμπτη αργά το βράδυ όπου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Μαρτίου 2023 ενώ την προηγουμένη συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσο αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις. H επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 11 Μαΐου 2023. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Δεκέμβριο 2022.
Συνέχεια οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου
Στο εξωτερικό, σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας για τον Δεκέμβριο και η BP δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου. Την Τετάρτη οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Credit Agricole, Deutsche Boerse, Neste Oyj, Societe Generale και TotalEnergies ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street ανακοινώνει η Walt Disney (DowJones). Την Πέμπτη είναι η σειρά των Credit Suisse, ArcelorMittal, Swisscom, Siemens, AbbVie, Kellogg, PepsiCo, Philip Morris και PayPal να ανακοινώσουν τα οικονομικά του αποτελέσματα. Την Παρασκευή τα ξημερώματα ανακοινώνεται στην Κίνα ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Ιανουάριο, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ δημοσιεύεται η έρευνα του πανεπιστημίου Michigan με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για τις πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο
-
22:13 Απώλειες 5,3% για το αργό στο α' τρίμηνο
-
22:12 Συμπλοκή ανήλικων έξω από πολυκατάστημα στον Άγιο Δημήτριο
-
22:07 ΟΗΕ: Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
-
21:58 Φράχτης στον Έβρο: Ετσι θα είναι μετά την επέκταση 35 χλμ. - Παρατηρητήρια, φορητά εμπόδια και αντι-αναρριχητική λαμαρίνα
-
21:57 Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς προς την Ελλάδα
-
21:53 Γ. Οικονόμου: Ο κ.Τσίπρας θα χρηματοδοτήσει τις εύκολες υποσχέσεις του με τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων
-
21:48 ECDC: Τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α
-
21:19 Europol: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών που είχε στείλει στην Ευρώπη 17 τόνους κοκαΐνης
-
21:18 Ισχυρά κέρδη 8,8% για το χρυσό στο α' τρίμηνο
-
21:10 Από την Καλαμάτα η προεκλογική αυλαία Τσίπρα με στρατηγική: Μόνο εγώ μπορώ να διώξω τον Μητσοτάκη
-
Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ
-
Ρουμπινί: Θα καταλήξουμε τελικά σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ
-
Τι στην ευχή είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;
-
Πνίξτον, Μήτσοοο!!
-
Έρχονται παραγγελίες με χρέωση από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ
-
Ο Άρειος Πάγος χρειάστηκε 3 χρόνια, ένα μήνα και 18 ημέρες για μια απόφαση και... έκρινε ο ίδιος "εύλογο" τον χρόνο
-
Αρκεί να μη σκάσουν και νέα κόκκινα δάνεια…
-
Γιατί σιωπά η Ρωσία στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
-
POS παντού έως το τέλος του 2023 - Επανεξετάζονται τα κίνητρα των αποδείξεων
-
Δεν θα μάθουν ποτέ! Γιατί δεν θέλουν!
-
Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ (181)
-
Τι στην ευχή είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη; (42)
-
Δεν θα μάθουν ποτέ! Γιατί δεν θέλουν! (35)
-
Τσίπρας: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό κράτος (29)
-
Έρχονται παραγγελίες με χρέωση από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ (28)
-
Αρκεί να μη σκάσουν και νέα κόκκινα δάνεια… (21)
-
POS παντού έως το τέλος του 2023 - Επανεξετάζονται τα κίνητρα των αποδείξεων (20)
-
Κ. Μητσοτάκης: Καμία έκπτωση σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το έργο του φράκτη ή θα τον ξηλώσει; (14)
-
Ρωσία: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσαν Πούτιν-Λαβρόφ - "Ακόμη και ασύμμετρα πλήγματα σε μη φιλικές χώρες" (12)
-
Οι ανατροπές που έφερε το "καλάθι του νοικοκυριού" για τους Έλληνες καταναλωτές (12)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
