Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 00:05

  Με το πόδι στο τραπεζικό γκάζι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ισχυρότατη άνοδο που φτάνει έως και το +33% έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους οι τράπεζες, με τους επενδυτές να τρέχουν να πλασαριστούν στην καλύτερη δυνατή θέση πριν ακουστεί το "καμπανάκι" για τον τελευταίο γύρο που οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα. Ο δε Τραπεζικός Δείκτης έχει γράψει ένα αξιοπρεπέστατο +25%, περνώντας λόγω κεκτημένης ταχύτητας και το όριο των 800 μονάδων, αν και τεχνικά, μετά την ανοδική διάλυση των υψηλών του 2022 στις 752,66 μονάδες, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή περιοχή αντίστασης πέρα από αυτή στις 900 με 924 μονάδες, όπου είχαν σημειωθεί και τα υψηλά του 2019.

  Μιλάμε δηλαδή για άλλο ένα ποσοστό της τάξεως έως και +15% που έχει να διανύσει ο δείκτης δίχως κάποιο ιδιαίτερο διαγραμματικό εμπόδιο. Ανοδικό περιθώριο δίνουν και οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές ώσπου να φτάσουν στο σημείο να χαρακτηριστούν ως υπεραγορασμένοι. Από τις επιμέρους μετοχές, πρωταθλητής στην ανοδική κίνηση από την αρχή του έτους αλλά και στο τελευταίο εξάμηνο είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με ένα +33% και +98% αντίστοιχα. Δεύτερη έρχεται η Eurobank με ένα +25,48%, ενώ στη τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται η Alpha με +24,88% και η Εθνική Τράπεζα με +18,9%. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων τραπεζών έχει πλέον ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ και αρχίζει και σκαλίζει τα 15.

  Ξεκινώντας από την Πειραιώς (ΠΕΙΡ), βλέπουμε τη μετοχή της στο διημερήσιο διάγραμμα να έχει διαλύσει στην κυριολεξία το μακροπρόθεσμο πλαγιοανοδικό κανάλι "C" στα 1,70 ευρώ και να κινείται γρήγορα προς την περιοχή των 2 ευρώ, όπου αναμένεται να γίνει και η πλέον σημαντική μάχη ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές. Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, η ανοδική τμήση του μεγάλου αυτού σχηματισμού δίνει το ύψος του καναλιού, που, αν προστεθεί στο σημείο τμήσης και απόδρασης, ανεβάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της μετοχής στην τιμή των 2,15 ευρώ. Βέβαια, θα χρειαστούν και τα κατάλληλα πισωγυρίσματα προς εξαέρωση του "ατμού" της ανοδικής ορμής. Για να υπάρξει εδώ έντονη αλλαγή στο υπάρχον ανοδικό σενάριο, θα πρέπει να πολιορκηθεί πτωτικά η βάση των 1,80 με 1,78 ευρώ.

  πιν

   

  Στη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις ότι η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 1,07 ευρώ θα σπρώξει τη μετοχή πάνω στη ζώνη των 1,13 με 1,1590 ευρώ, που αποτελεί και τα υψηλά της μετά 2015 εποχής. Εκεί ακριβώς είχαμε τονίσει ότι η διέλευση από τα εν λόγω επίπεδα τιμών θα προκαλέσει σημαντική αλλαγή διαγραμματικού επιπέδου διακύμανσης, δίνοντας τα εχέγγυα για την απαρχή μια άλλης ισχυρής μεσομακροπρόθεσμης θετικής πορείας προς τα 1,55 ευρώ. Αχαρτογράφητα μονοπάτια, που, όπως και να το κάνουμε, προκαλούν μια ψυχολογική κυρίως "υστέρηση" στο πάτημα του αγοραστικού πλήκτρου. Το θέμα, όμως, είναι ότι η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι αγορές και οι μετοχές σκαρφαλώνουν κυρίως "στον τοίχο της αμφιβολίας".

  πιν

   

  Στην Alpha Bank (ΑΛΦΑ) φαίνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ότι τώρα μόλις η μετοχή της πάει να διασπάσει ανοδικά την πολύ σημαντική καθοδική γραμμή τάσης "Q" στα 1,22 ευρώ περίπου. Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση με τη "σφραγίδα" ενός εβδομαδιαίου κλεισίματος πάνω από εκεί θα ανοίξει τεχνικά το μονοπάτι για την είσοδο της μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,456, που ήταν τα υψηλά του 2022 και των 1,75 ευρώ. Κίνηση δηλαδή η οποία μπορεί να αποφέρει μεσοπρόθεσμα έως και ένα +38% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Να υπενθυμίσουμε ότι τα υψηλά που είχε γράψει η μετοχή της Alpha Bank στα τέλη του 2019 ήταν στα 1,9830 ευρώ. Προσοχή, όμως, γιατί η εμφανής άρνηση διαπερατότητας πάνω από την εν λόγω γραμμή θα ωθήσει την τιμή σε ένα υγιές καθοδικό pullback προς τα 1,14 ευρώ.

  pin

   

  Κλείνω με τη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), που πλέον ταξιδεύει πέρα από το "final frontier" των 4,115 ευρώ που έχει γράψει τον Απρίλιο του 2022. Η εξελισσόμενη κίνηση διαφυγής έχει φέρει πολύ γρήγορα την τιμή στο κατώφλι των 4,55 με 4,45 ευρώ που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο σε ανάλυση που παραθέσαμε στην αρχή του 2023. Πάνω από το εν λόγω επίπεδο η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς το ανηφορικό έδαφος απλώνεται έως τα 5 ευρώ. Είναι επίπεδα τα οποία περίμενα να τα δω το καλοκαίρι πίνοντας καφεδούμπα με θέα την επενδυτική βαθμίδα, αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι επενδυτές έχουν αρχίσει και γίνονται κομματάκι ανυπόμονοι. Εδώ, για να ξεθωριάσει το ανοδικό σενάριο, θα πρέπει η μετοχή να σπάσει καθοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών το αποτυπωμένο κανάλι "W" στα 4,22 με 4,18 ευρώ περίπου.

  pin

   

  Η απίστευτη πάντως υπερκάλυψη του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Additional Tier 1 (ΑΤ1) της Alpha Bank, όπου η τράπεζα βγήκε για 400 εκατ. ευρώ και της "ήρθαν" 1,8 δισ. ευρώ, έχει πάρα πολλά να μας πει για το κλίμα που καλλιεργείται με βήμα ταχύ πάνω στην εμπιστοσύνη των αγορών για τις τράπεζες και, φυσικά, την ελληνική οικονομία. 

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ