Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 00:05

  Οι ενδείξεις δείχνουν μια ακόμα καλή χρονιά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κάτι παραπάνω από αισιόδοξα φαίνονται να είναι τα πρώτα μηνύματα που βγαίνουν προς τα έξω τόσο από τα αρχικά "flash note" των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όσο και από τις πρώτες ενδείξεις για το 2023 με τις εισηγμένες εταιρείες να βλέπουν το κόστος να λειαίνεται και τη ζήτηση να αυξάνεται πέρα από τις αρχικές τους προβλέψεις. Μάλιστα η γρήγορη μετακύλιση των διάφορων επιβαρύνσεων  στην τελική τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό και με την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους είναι πολύ πιθανό να φέρουν αυξημένα περιθώρια κέρδους προσφέροντας μια ακόμα καλή χρονιά. Καθοριστική ήταν βέβαια και η συμβολή της κυβέρνησης στη μη εκτράχυνση των ενεργειακών τιμών μην αφήνοντας έτσι να προκληθεί κάποιο οικονομικό ατύχημα. Έξι θα είναι οι  βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να λάμψουν από πλευράς κερδοφορίας. Οι Υποδομές, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τουρισμός, η Βιομηχανία και η Πληροφορική. MYTILINEOS, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και PROFILE είναι οι αντιπρόσωποι της σημερινής επιλογής.

  Ξεκινάμε από τον όμιλο MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ), όπου παρουσίασε στο "flash note" για το 2022 εκρηκτικές επιδόσεις σε όλο το εύρος των μεγεθών προκαλώντας τον θαυμασμό ακόμα και των "αντιπάλων" του. Έτσι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με ισχυρή αύξηση +137% στις πωλήσεις φτάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των 6,306 δισ. ευρώ από 2,664 δισ. ευρώ το 2021 εκτοξεύοντας την καθαρή κερδοφορία κατά +187% στα 466 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ. Άξιο λόγου είναι, η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί παρά το ρεκόρ επενδύσεων με πάνω από 700 εκατ. ευρώ το 2022 τόσο στα ταμειακά διαθέσιμα των 1,1 δισ. ευρώ ή +76% ΥοΥ όσο και στη ρευστότητα των 2,205 δισ. ευρώ ή +47% ΥοΥ.  Εντυπωσιακό είναι και το προτεινόμενο μέρισμα των 1,20 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το 2021. Στη διαγραμματική ανάλυση η ορμή της μετοχής είναι τέτοια που πέρασε πλέον πάνω από τον 15ετή "θόλο" αντίστασης ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τώρα το αμέσως επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 24 ευρώ ενώ πάνω από εκεί δεν υπάρχει κανένας για σταματήσει τον καλπασμό προς τα 30 ευρώ.

  πιν

   

  Μία πρώτη γεύση έδωσε και ο όμιλος TITAN  (TITC) με το πολύ δυνατό τέταρτο τρίμηνο του 2022 όπου το EBITDA έφτασε τα 98 εκατ. ευρώ χάρη στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος αναμένει τις πωλήσεις για το 2022 να υπερβούν τα 2,25 δισ. ευρώ και τα EBITDA να ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 275 εκατ. ευρώ το 2021. Διαγραμματικά η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά το καθοδικό στροφέα "W" της άνοιξης του 2021 ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επόμενη αντίσταση των 15,20 ευρώ.

  πιν


   
  Το σκηνικό της έντονης αποκλιμάκωσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ενέργεια με τη βουτιά στις τιμές του ρεύματος φέρνει στο προσκήνιο τη ΔΕΗ και τη σκέψη ότι ίσως τα χειρότερα να είναι ήδη πολύ πίσω. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ γίνεται όλο και πιο επιθετική στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου με τελευταίο την κατασκευή μαζί με τη RWE 5 φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 200 MWp συνολικής επένδυσης 180 εκατ. ευρώ.  Η μετοχή αποτυπώνει στο διεβδομαδιαίο chart τιμών τη δημιουργία μιας εκτενούς βάσης αγοραστών στην περιοχή των 7,10 με 7 ευρώ που θα θέσει ως στόχο τη συνέχιση της κίνησης προς τα 8,20 ευρώ.

  πιν


   
  Κλείνω με τον όμιλο PROFILE (ΠΡΟΦ), όπου κινείται πλέον με απίστευτη ταχύτητα  τόσο στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης του δημοσίου όσο και στην ανάπτυξη λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα με το υπόλοιπο ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων να χτυπά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος στο 9μηνο είχε ήδη αναλάβει νέες εργασίες αξίας 50 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης επίδοσης 13 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Από τότε όμως τα νέα έργα έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που είναι πολύ πιθανό να έχουν ξεπεράσει από τώρα τα 100 εκατ. ευρώ που έβλεπε ως στόχο η διοίκηση για την επόμενη τριετία (!). Μόνο και μόνο αν βάλουμε μέσα το έργο της αναβάθμισης του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων προϋπολογισμού 42,2 εκατ. ευρώ που ο όμιλος έχει καταθέσει τη μόνη προσφορά για το διαγωνισμό καταλαβαίνει κανείς τι θα γίνει το 2023. Φυσικά, πέρα από το ανεκτέλεστο υπάρχουν και τα "σίγουρα" έσοδα από το "recurring" που θα ξεπεράσουν τα 20 με 25 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή μετά από μια υγιή περίοδο "χωνέματος" της εκρηκτικής ανόδου του +460% της  τελευταίας 4ετίας ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο ισχυρό ανοδικό βήμα διαλύοντας  το στροφέα αντίστασης "W" στα 3 ευρώ. Πάνω από εκεί θα βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο κατώφλι της ζώνης των  3,40 ευρώ ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για τα 5 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ