Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 00:05

  Δύο όμιλοι με upside που τρομάζει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σε προηγούμενη ανάλυση για τον όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ) είχαμε επισημάνει τη σημαντική ανοδική διάσπαση στην περιοχή των 3,15 ευρώ του σχηματισμού  "Cup with Handle” που είχε διάρκεια 190 μέρες και εσώκλειε συναλλαγές κοντά 8 εκατ. μετοχών. Το pattern λοιπόν αυτό επειδή ακριβώς εμπεριέχει ισχυρό όγκο συναλλαγών δίνει ανοδικές δυνάμεις για την είσοδο της τιμής της μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης των 3,875 με 4,50 ευρώ, παίρνοντας έτσι ένα μικρό μόνο μέρος από την τιμή που θα πρέπει να έχει στο ταμπλό για να μπορεί να αντικατοπτρίζει τόσο την αναπτυξιακή δυναμική των οικονομικών μεγεθών του ομίλου όσο και τη γενική πορεία της αγοράς που πλέον έχει αρχίσει και γράφει τιμές άνω των 1000 μονάδων δίνοντας έτσι προοπτικές για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

   Άλλωστε η ευτελής κεφαλαιοποίηση των 186 εκατ. ευρώ, που συναλλάσσεται αυτή τη στιγμή ο όμιλος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν καλύπτει ούτε καν το 65% της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ που έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας 286 εκατ. ευρώ. Εδώ που τα λέμε η τιμή της μετοχής στα 3,55 ευρώ δεν μπορεί να  καλύψει ούτε  το απόθεμα των προϊόντων αξίας στο 9μηνο στα 104,8 εκατ. ευρώ και το ταμείο των 81,3 εκατ. ευρώ. Σα να λέμε ότι  ολόκληρος ο υπόλοιπος όμιλος δώρο. Αμ, η αποκλειστική αντιπροσώπευση του  τεράστιου παγκόσμιου brand name ΙΚΕΑ, που για να την αποκτήσεις θα πρέπει να έχεις "κάλυψη" αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ;

  Και μη μου πείτε για τον δανεισμό μιας που το μεγαλύτερο μέρος πάει στην Trade Estates, όπου αναπτύσσεται ταχύτατα βάσει του στρατηγικού της επενδυτικού  πλάνου προβλέποντας έως το 2026 να  διαθέτει 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Όταν λοιπόν η θυγατέρα ΑΕΕΑΠ μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δώσει σημαντικές υπεραξίες στον όμιλο τότε οι περισσότεροι επενδυτές θα καταλάβουν πόσο φθηνή ήταν η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών αλλά τότε βέβαια θα είναι πλέον πολύ αργά καθώς ένα κομμάτι της κίνησης θα έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό.

  Φυσικά, σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της μετοχής στο ταμπλό δε θα παίξει μόνο η ΑΕΕΑΠ αλλά και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Fourlis, όπου  η πολύ καλή διαχείριση από τη διοίκηση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης έχει αρχίσει και αποδίδει  σημαντικούς καρπούς ξεφεύγοντας δυναμικά μπροστά το 2023 με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τον ετήσιο τζίρο των περίπου 500 εκατ. ευρώ  να δίνει το στίγμα για αυτό που έρχεται. Εδώ τα κατάφερε πολύ καλά στην άσχημη υγειονομική κρίση με κλειστά τα μαγαζιά τώρα θα τα βρει σκούρα; Δε νομίζω.

  Υπογραμμίζεται επίσης  ότι η εταιρεία έχει καταθέσει προς έγκριση τρεις  φακέλους  για τα νέα projects που ετοιμάζει συνολικής αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου το 50%  θα αφορά την επιδότηση με επιτόκια χρηματοδότησης 1%, το 30%  τραπεζική χρηματοδότηση και μόλις το 20%  ίδια κεφάλαια.

  Παράλληλα η   αποεπένδυση από την TAF με τίμημα 4 εκατ. ευρώ και το ντεμπούτο των Holland & Barrett στην ελληνική αγορά με το άνοιγμα των δυο καταστημάτων  σε Κηφισιά και Γλυφάδα, ενώ έρχεται και το τρίτο στο The Mall Athens είναι προς τη σωστή κατεύθυνση συνεισφέροντας έτσι έως και 50 εκατ. ευρώ στο συνολικό τζίρο των 750 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος για τον όμιλο το 2025.

  Γυρνώντας στη διαγραμματική ανάλυση να τονίσουμε ότι η τιμή της μετοχής το 2020  λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία ήταν στα 5,90 ευρώ ενώ τώρα συναλλάσσεται με ένα αδικαιολόγητο discount της τάξεως του -40% παρόλο που ο όμιλος έχει ξεπεράσει τα οικονομικά μεγέθη του 2019 ενώ η ταχύτητα της ανάπτυξής του  είναι χιλιόμετρα μπροστά από την τότε, γεγονός που δικαιολογεί τιμές υψηλότερες ακόμα και από τα 6 ευρώ. Προς το παρόν η μετοχή μπορεί να το πηγαίνει αργά – αργά προς το σημείο αντίστασης των 3,875 ευρώ αλλά πάνω από εκεί η κίνηση θα πάρει στροφές καλύπτοντας πολύ γρήγορα το έδαφος έως την επόμενη αντίσταση των 4,50 ευρώ. Ακόμα όμως και εκεί να φτάσει η κεφαλαιοποίηση των 235 εκατ. ευρώ θα συνεχίζει να είναι υποδεέστερη της θυγατέρας  ΑΕΕΑΠ.

  πιν

   

  Προχωράμε σε έναν άλλο εισηγμένο όμιλο που "σχεδόν” πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μια νέα περίπτωση δημόσιας πρότασης μετά το παράδειγμα  φυγάδευσης του Πλαισίου. Μιλάμε για την Τεχνική Ολυμπιακή (ΟΛΥΜΠ)  που είναι η μόνη αυτή τη στιγμή εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εδώ λοιπόν οι ιδιοκτήτες έχουν μαζέψει πάνω από το 72% της εταιρείας ενώ υπάρχει πιθανότητα το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο από φίλα προσκείμενους κωδικούς περιορίζοντας έτσι ασφυκτικά τη διασπορά της μετοχής. Και γιατί να οδηγηθούν σε μια τέτοια απόφαση;

  Η νούμερο ένα αιτία είναι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό όπου στα 2 ευρώ δίνει μια κεφαλαιοποίηση στα 81 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η εταιρεία σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του 6μήνου του 2022  αξίζει 186,065 εκατ. ευρώ ή 4,57 ευρώ (!). Κάπου δηλαδή  η αγορά έχει χάσει 105 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 24,27 εκατ. ευρώ και το κεφάλαιο κίνησης στα 49,91 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και τα 18,16  εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον λογαριασμό μεσεγγύησης από τη μεταβίβαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Belterra Investments συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη.

  Η νούμερο δύο αιτία είναι η κερδοφορία της Ολυμπιακής Τεχνικής όπου αναμένεται μετά και τις νέες τετραετής συμφωνίες ανακοστολόγησης των ημερήσιων ναύλων να λαμβάνει  διαστάσεις εκτόξευσης. Μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι στο ένα από τα 7  containerships το  Roma  (9.200 TEUs, 17 ετών), όπου ανήκει κατά 85% στην εταιρεία  ο ημερήσιος ναύλος του πλοίου θα ανέβει από τα 24.000 δολάρια  στα 58.000 δολάρια ή 141% πάνω εύκολα καταλαβαίνει ότι η καθαρή κερδοφορία εκτινάσσεται στα 10 με 12 εκατ. δολάρια ανά έτος. Και όλα αυτά μόνο από το ένα πλοίο το οποίο θα εισφέρει από μόνο του 15 εκατ. δολάρια λειτουργικές ροές ανά έτος. Μιλάμε για ένα πλοίο που κοστολογείται στα 71,4 εκατ. ευρώ (84 εκατ. ευρώ το 100% του πλοίου) όταν η κεφαλαιοποίηση της Ολυμπιακής Τεχνικής βρίσκεται στα 81 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα μερίσματα των 5 με 6 εκατ. ευρώ ανά έτος από τα άλλα 6 containerships μεσαίας χωρητικότητας τότε η υποτίμηση της μετοχής χρήζει  άμεσης ψυχανάλυσης.   

  Η νούμερο τρία αιτία είναι το στοιχείο που θέλει με την κατάλληλη διαχείριση τα πλοία να είναι λειτουργικά – αποδοτικά για τουλάχιστον την επόμενη 20ετία και

  Η νούμερο τέσσερα αιτία είναι το "περιτύλιγμα" με την  υψηλή ρευστότητα των περίπου 50 εκατ. ευρώ, το αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 13,3 εκατ. ευρώ  μεταξύ των οποίων και η Μαρίνα Σάμου, το 50% στην  εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων  η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του πρόσφατου αγορασθέντος δανείου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ  το οποίο φέρει ως κάλυμμα σημαντική οικοπεδική έκταση στα Πηγαδάκια Βούλας, όπου και θα ανεγερθούν πολυτελέστατες κατοικίες από τη θυγατρική κατασκευαστική της και τέλος την πρόσφατη απόκτηση έναντι 4,77 εκατ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων της Novamore.

  Είναι λοιπόν να μην αποφασίζεις  να την πάρεις και να φύγεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών; Αυτά δυστυχώς  βλέπουν και οι υπόλοιπες εκτός χρηματιστηρίου ναυτιλιακές  και αλλάζουν δρόμο.

  Διαγραμματικά τώρα η κατάσταση έχει αρχίσει και μυρίζει μπαρούτι καθώς η συνεχής "απορρόφηση" μετοχών έχει σπρώξει την τιμή μετά από ένα διάστημα 1050 ημερών πάνω από το πολύ σημαντικό όριο αντίστασης των 1,95 ευρώ. Μάλιστα όπως αποτυπώνονται οι ενδείξεις στο chart  από τον όγκο συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί ανά επίπεδο τιμής η περιοχή έως τα 2,14 με 2,18 ευρώ δεν έχει σχεδόν καθόλου τεμάχια προς ρευστοποίηση από τους εν δυνάμει πωλητές μιας  που από ότι φαίνεται τα αποδέσμευσαν σε χαμηλότερες τιμές. Θεωρητικά πάντως μετά την επιβεβαίωση της ανοδικής κατάκτησης των 2 ευρώ το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται μέσα στη ζώνη των υψηλών του 2019 στα 2,60 με 2,90 ευρώ.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ