Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιαν-2023 00:05

  Τα δισεκατομμύρια των mega- trends και η "hot" θυγατέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ακόμα και τώρα, παρά την ανοδική κίνηση που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο όμιλος Viohalco (ΒΙΟ) όσο και οι θυγατρικές του, Cenergy Holdings (CENER) και ElvalHalcor (ΕΛΧΑ), παραμένουν σε υπερβολική υστέρηση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο δείκτης, λοιπόν, εντοπίζεται στο συγκριτικό διάγραμμα να έχει μια άνοδο της τάξεως του +4,38% σε σχέση με τις τιμές που κατέγραφε τον Φλεβάρη του 2022, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως την ίδια ώρα που ο δείκτης έχει πάρει πίσω ό,τι έχει χάσει και βγήκε και από πάνω, η μετοχή του ομίλου Viohalco βρίσκεται ακόμη με ένα αδιανόητο discount της τάξεως του -16,4%, με τις θυγατρικές ElvalHalcor και Cenergy Holdings να υστερούν επίσης κατά -12,77% και -9,89% αντίστοιχα, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ποσοστό ανόδου που μπορούν εύκολα να αρπάξουν για να μη "χρωστάνε" στα τεφτέρια της αγοράς.

  pin

   

  Για να το πάμε και από την πλευρά των θεμελιωδών, το πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας που έχουν πετύχει, αν συνδυαστεί με την τοποθέτηση στρατηγικής ισχύος που έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδους και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ευνοούνται από τα τεράστια επενδυτικά πακέτα εκατοντάδων δισ. ευρώ των mega-trends της νέας παγκόσμιας τάξης, όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι μεταφορές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία, δικαιολογούν υψηλότερες ποσοστιαίες αποδόσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τη συνολική πορεία της αγοράς.

  Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, ότι ο παγκόσμιας εμβέλειας βιομηχανικός γίγαντας της Viohalco μαζί με τις δύο θυγατέρες του θα εμφανίσουν στα επόμενα χρόνια μια τέτοια ισχυρότατη ανάπτυξη στα οικονομικά τους μεγέθη, που οι τωρινές τιμές μόνο ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε όσους έχουν την ικανότητα να δουν το... δάσος.

  Ξεκινάμε διαγραμματικά από τη Viohalco, που έχει περάσει μέσα στο εύρος διακύμανσης των 4,32 με 4 ευρώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ανοδική επίθεση μέσα στην περιοχή των 4,70 με 5 ευρώ. Η διπλή τοπική κορυφή που έχει αποτυπωθεί στο σημείο αντίστασης των 4,32 ευρώ μάλλον δεν πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς δεν έχει συνοδευτεί μέχρι τώρα με όγκους διανομής. Ο στόχος της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης δίνει ως αρχικό σημείο επαφής τη ζώνη των 5,14 με 5,25 ευρώ ή ένα +25%.

  πιν

   

  Προχωράμε στην πιο "hot" θυγατέρα της Viohalco, τη Cenergy Holdings, που έχει βάλει τις μονάδες της να δουλεύουν ένα κλικ πριν το επίπεδο της πλήρους παραγωγικής τους δυναμικότητας, διαθέτοντας έτσι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου το απίστευτο για τα ιστορικά της ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που ξεπερνά τα 1,75 δισ. ευρώ, από τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως. Πρόσφατα η Ambrosia Capital στην έκθεσή της ανέβασε τη καθαρή κερδοφορία της Cenergy για το 2022 στα 65,8 εκατ. ευρώ (44,1 εκατ. ευρώ ήταν στο 9μηνο), ενώ για το 2023 καταλήγει στα 76,4 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ταμπλό είναι μόλις 640 εκατ. ευρώ. Ως τιμή-στόχο εμφανίζει τα 4,30 ευρώ ή ένα +28%. Το οικονομικό "story" που μπορεί να παιχτεί τα επόμενα χρόνια για τη Cenergy είναι τεράστιο. Μόνο και μόνο αν σκεφτείτε ότι για τη χώρα μας τα ποσά που έχουν δρομολογηθεί έως το 2030 για την πράσινη ενέργεια ξεπερνούν το ποσό-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ, εύκολα καταλαβαίνετε σε τι τεράστιο βάζο με μέλι έχει απλώσει το χέρι της η Cenergy. Η αύξηση του εξηλεκτρισμού σημαίνει, φυσικά, περισσότερα δίκτυα διανομής, νέες υποδομές φόρτισης, μιας που το υπάρχον δεν μπορεί να αντέξει τον στόλο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και συνολικές συνδέσεις των ΑΠΕ με υπέργεια, υπόγεια αλλά και υποθαλάσσια καλώδια, όπως επίσης και δίκτυο σωλήνων μεταφοράς υδρογόνου. Και όλα αυτά μόνο στην Ελλάδα, όταν η Cenergy έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο leader στον τομέα των καλωδίων και των σωλήνων, αναλαμβάνοντας έργα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η Cenergy μέσω της Hellenic Cables επενδύει 80 εκατ. ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγική της δυναμικότητα. Πραγματικά, ο όμιλος δεν έχει "limit" στις προσδοκίες.

  Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 3,30 ευρώ και κοιτάζει τα 3,65 ευρώ. Πάνω από εκεί όλος ο δρόμος είναι ανοιχτός έως τα 4 με 4,08 ευρώ που είχε γράψει το 2022 όταν τα μεγέθη της εταιρείας δεν ήταν ούτε το 32% των τωρινών.

  ΠΙΝ

   

  Κλείνω με την ElvalHalcor, που έχει διασπάσει τεχνικά τον Ichimoku Cloud, ανοίγοντας την ένταση στο σήμα της ανόδου έπειτα από μια περίοδο 500 ημερών (!) Εδώ το πρώτο εμπόδιο στη μετοχή εντοπίζεται στα 1,80 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο αποτυπώνεται στα 2,10 ευρώ. Ό,τι και να πούμε εδώ για τη βαθιά υποτίμηση που έχει στο ταμπλό είναι λίγο. Το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, την ElvalHalcor, είναι ότι το 2019 έδινε ως κέρδη ανά μετοχή 0,11 ευρώ και τώρα μόνο στο 9μηνο δίνει το τετραπλάσιο ποσό των 0,4337 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας ένα book value στα 2,76 ευρώ ή ένα ακόμα +62% από την τιμή που έχει στο ταμπλό.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ