Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Ιαν-2023 00:05

  Θα γίνει της κατασκευαστικής το κάγκελο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έπρεπε να πάει ως "πολιορκητικός κριός"  ο Πέτρος Σουρέτης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να μπορέσει η μετοχή να πάρει δυνάμεις μετά  από 680 μέρες συνεχούς πολιορκίας και να διαλύσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη συσσώρευση, που είχε πραγματοποιήσει από το Φλεβάρη του 2021; Τώρα η μετοχή μετά και την απελευθέρωση από τα δεσμά των 10,60 ευρώ περπατάει  σε μονοπάτια που είχε να  ξαναδεί για περισσότερα από 15 χρόνια.

  Δεν ξέρω αν ο Πέτρος έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την κίνησή του αυτή  ενίσχυσε σημαντικά τη διοικητική βάση τονίζοντας και με το παραπάνω προς κάθε κατεύθυνση ότι ο όμιλος ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλοπάτι, διεκδικώντας ακόμα πιο μεγάλο μερίδιο από τη γιγάντια κατασκευαστική πίτα των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που μόλις τώρα έχει αρχίσει να διανέμεται.

  Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το "team”  Σουρέτη άφησε προίκα στην Intrakat ένα ισχυρότατο  ανεκτέλεστο έργων άνω των 1,1 δισ. ευρώ, συν τα προς υπογραφή έργα που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, όπως τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη προϋπολογισμού 312,23 εκατ. ευρώ, όπου στο ανάδοχο σχήμα με την ΑΚΤΩΡ έχει το 40%, ή την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό ύψους 245 εκατ. ευρώ, όπου έχει το 25% στην ανάδοχο κοινοπραξία που συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ΑΚΤΩΡ. Σημαντική είναι επίσης  και η παρακαταθήκη που άφησε στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω των 1,6 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,6 GW  φωτοβολταϊκά πάρκα.

  Μια προίκα όμως που οι νέοι ιδιοκτήτες της Intrakat δεν έχουν ουδεμία διάθεση να την αφήσουν να τη  φάει ο … σκόρος. Τουναντίον. Με τις μέχρι τώρα κινήσεις τους παρουσιάζονται αρκετά δυναμικοί δηλώνοντας ότι σκοπεύουν να την υπερδιπλασιάσουν, κατακτώντας σε ισχύ και οικονομικά μεγέθη τη δεύτερη θέση στο κατασκευαστικό κλάδο. Το ταμπλό πάντως έχει αρχίσει και ανεβάζει σημαντικά τα χτυπήματα υπέρ τους. Ο παλιός, λοιπόν είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι... ωραίος.   

  Γυρνώντας τώρα στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου, με ένα ιστορικό ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνά τα 4,8 δισ. ευρώ,  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στρέψει τα φώτα πάνω της εν αναμονή του πιθανού deal πώλησης του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Μια πώληση που θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά 1 δισ. ευρώ, κάνοντάς την ακόμα πιο "επικίνδυνη" αντίπαλο στη διεκδίκηση του πακτωλού των νέων έργων. Διαγραμματικά λοιπόν, όπως προαναφέραμε, μετά τη διάλυση της πόρτας των 10,60 ευρώ ο δρόμος έχει ανοίξει διάπλατα για το λογαριθμικό ύψος του προηγούμενου μακροπρόθεσμου  σχηματισμού πλάγιας κίνησης από τα 8 στα 10,60 ευρώ δίνοντας έτσι τεχνικά ως επόμενο στόχο τα 13,10 ευρώ ή ένα +13,5% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  πιν

   

  Προχωράμε στη διαγραμματική ανάλυση της Intrakat (INKAT), όπου δείχνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να κάνει έντονο ζέσταμα λίγο πριν τελειώσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπουν οι νέες μετοχές στις 2 του Φλεβάρη. Μάλιστα κάποια στιγμή λόγω και του γενικότερου ανοδικού κλίματος στον κατασκευαστικό κλάδο δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και ξέφυγε μπαίνοντας μέσα στο εύρος αντίστασης των 1,55 με 1,65 ευρώ, με τα δικαιώματα να διαπραγματεύονται χτυπώντας ακόμα και τα 0,35 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί η αύξηση των 100 εκατ. ευρώ και περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το σύνολο των μετοχών στο ταμπλό, η προαναφερόμενη ζώνη μαζί με την υπό κατασκευή βάση αγοραστών στα 1,32 ευρώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ανοδική πορεία της μετοχής. Στην περίπτωση τώρα που μαζευτούν τα "αδέσποτα" από τις πωλήσεις των βιαστικών, αν φυσικά υπάρξουν, και επειδή ενδέχεται το free float της Intrakat να μικρύνει  περαιτέρω λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βασικών μετόχων η εξελικτική κυματική ανοδική κίνηση που θα ακολουθήσει είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τιμές άνω των 1,65 ευρώ. Ανοδική κίνηση η οποία θα βοηθηθεί και από την ανακοίνωση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, όπου θα τον καταστήσει ως έναν άκρως υπολογίσιμο παίκτη στον κλάδο τόσο των κατασκευών όσο και των ΑΠΕ.

  πιν

   

  Κλείνω με τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που παρουσιάζεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει σπάσει το "ταβάνι" των 1,93 ευρώ που το κράταγε  κάτω  για πάνω από 8 χρόνια. Τώρα αν επιβεβαιωθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις η ανοδική διάσπαση τότε η τιμή της μετοχής είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψει προς τα 2,34 ευρώ. Από ό,τι φαίνεται οι Ολλανδοί της  Reggeborgh έχουν βάλει μπροστά τη γνωστή  "μηχανή" της ανόδου, ενώ κάποιοι εκ της διοίκησης έχουν αρχίσει και στρώνουν χαλί και για την πώληση της θυγατρικής Ηλέκτωρ  στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Πρώτος ενδιαφερόμενος, ποιος άλλος,  ο όμιλος της Motor Oil που επενδύει στρατηγικά στον εν λόγω κλάδο, καθώς εμφανίζεται να διεκδικεί μεγάλα έργα για  μονάδες επεξεργασίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ  προ εβδομάδων ανακοίνωσε και την εξαγορά της Θαλής, ενός από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Ηλέκτωρ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ