Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 00:05

  Το τελευταίο τρένο για τις 1.000 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Τριάντα κάτι μονάδες χωρίζουν τoν δείκτη από το επίπεδο εκείνο που έκλεισε τελευταία φορά την πόρτα του στα τέλη του 2014, προκαλώντας στη συνέχεια την απίστευτη αποδόμηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Έπειτα, λοιπόν, από 9 χρόνια, κοντά μία δεκαετία, η αγορά βρίσκεται για τρίτη φορά ένα βήμα πριν από τη διαγραμματική πηγή. Ίσως να είναι και η φαρμακερή, με τα περισσότερα δεικτοβαρή χαρτιά να δείχνουν ότι έχουν τη δύναμη και τη διάθεση να σπρώξουν προς τα εκεί, ίσως και λίγο παραπάνω, προς τις 1.050 μονάδες. Κάποια μάλιστα από αυτά έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον δείκτη, κάποια τον έχουν "ισοφαρίσει", ενώ κάποια άλλα έχουν υστερήσει σημαντικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους έχουν χάσει ένα μέρος από το τρένο της ανόδου να επιβιβαστούν σε αυτά, αρπάζοντας στη συνέχεια ένα σημαντικό ποσοστό ανόδου, μιας που ιστορικά ακολουθούν σχεδόν πάντα τη γενική τάση. Κάποια μάλιστα από αυτά έχουν παραμείνει τελευταία στον σταθμό των 860 μονάδων δείκτη, δίχως να υπάρχει κάποιο σοβαρό οικονομικό στοιχείο που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Τουναντίον. Ίσως σε αυτά τα χαρτιά να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τοποθέτηση των "αποσκευών" από την πλευρά κυρίως των θεσμικών επιβαινόντων επενδυτών. Είναι και βαριές οι άτιμες.

  Τα πλέον χαρακτηριστικά δεικτοβαρή χαρτιά που δεν ακούν μέχρι τώρα στα κελεύσματα της ανόδου και των 1.000 μονάδων είναι οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της ΕΥΔΑΠ. Μιλάμε για μια εξωφρενική απόσταση που σπανίως συμβαίνει, ενώ, όταν υπάρχει κάποια υστέρηση, καλύπτεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε, λοιπόν, στο τελευταίο εξάμηνο έναν Γενικό Δείκτη να έχει εκτοξευτεί στο +16,45%, με τον ΟΠΑΠ να μένει στο -5,24%, τον ΟΤΕ στο πολύ αξιοπερίεργο για τα δεδομένα του  -10,26% και την ΕΥΔΑΠ στο -12,38%. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι πάνω στην αδιανόητη αυτή υστέρηση κάποιοι θα καρπωθούν ένα σχεδόν διψήφιο ποσοστό ανόδου.

  πιν

   

  Ο όμιλος ΟΤΕ, λοιπόν, που θα επενδύσει άνω των 3 δισ. ευρώ έως το 2027 σε υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής, καλύπτοντας τις ψηφιακές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, που υλοποιεί σύνθετα έργα ICT, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, που εισέρχεται σε νέες αγορές, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας αιχμής στους πελάτες του, βρίσκεται σε επίπεδα Γενικού Δείκτη των 860 μονάδων (!). Την ίδια στιγμή, ο όμιλος, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς με mega επενδυτικά projects, έχει έναν μέσο όρο τιμής-στόχου που δίνουν οι αναλυτές στα 19 ευρώ ή περιθώριο ανόδου που ξεπερνά το +29%, συν φυσικά μια μερισματική απόδοση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το +5% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Μπορεί τα απόνερα των σταθμίσεων σε κάποιους δείκτες να δημιουργούν ανακατανομές ποσοστώσεων, αλλά αυτή η κατάσταση κάπου πλησιάζει προς το τέλος της και η εκτίναξη θα είναι βίαιη. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή ξύνει τον πάτο της πάνω στο επίπεδο στήριξης των 14,46 ευρώ, δείχνοντας όλο και πιο πολύ σημάδια έντονης συσπείρωσης του oversold ελατηρίου. Το σημείο απελευθέρωσης θα είναι τα 14,90 ευρώ, που θα πρέπει να προσπεραστεί, δίχως όμως το γνωστό πισωγύρισμα που πραγματοποιεί ενδοσυνεδριακά και την επίσης γνωστή χιονοστιβάδα πωλήσεων που επιτελείται στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Πάνω από εκεί ανοίγει η πόρτα για τα 16,02 ευρώ.

  πιν


  Προχωράμε στον ΟΠΑΠ, που δεν σηκώνει και μεγάλη συζήτηση στα θεμελιώδη του, μιας που είναι αψεγάδιαστος. Είναι άλλωστε από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, με το εύρος των πρόσφατων τιμών στόχων που δίνουν οι οίκοι να είναι στα 15,00 με 17,10 ευρώ. Ο δε μέσος όρος βγαίνει στα 15,80 ευρώ, που είναι σχεδόν ένα +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών, δίχως να βάζουμε μέσα και την εντυπωσιακή μερισματική απόδοση που ξεπερνά το 8,4%. Εδώ η μετοχή δείχνει ότι κάτι ετοιμάζει, καθώς έχει πατήσει πάνω από την περιοχή των 13 ευρώ, ανεβάζοντας όγκους συναλλαγών. Η κίνηση που "ψήνεται" μπορεί να φέρει τη μετοχή μέσα στην περιοχή των 13,90 με 14,70 ευρώ.

  πιν


  Κλείνω με την ΕΥΔΑΠ, που ναι μεν παρουσίασε πτώση στην καθαρή κερδοφορία στο 9μηνο,  κλείνοντας στα 21,1 εκατ. ευρώ, από 34,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους στο 8% από 14%, αλλά το εφέ της ενεργειακής κρίσης δείχνει να έχει ημερομηνία λήξης. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να συντηρηθεί για πολύ ακόμα η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που της αφαίρεσε 15,7 εκατ. ευρώ από τον τελικό λογαριασμό του 9μηνου σε σχέση με εκείνον του 2021. Αφήστε που πληροφορίες φέρουν την ΕΥΔΑΠ να σκέφτεται, όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, να μετακυλίσει την άνοδο του κόστους στους πελάτες της, αυξάνοντας τα τιμολόγια του νερού, κάτι φυσικά που θα αλλάξει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα της για το 2023. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει στην κυριολεξία ακουμπήσει τον "βυθό" των τελευταίων 30 μηνών. Αυτό ακριβώς συμβολίζει η περιοχή των 6,60 με 6,40 ευρώ. Μιλάμε για μια ζώνη όπου έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα 4 πυθμένες, με μια μέση ανοδική αντίδραση που φτάνει στα 7,40 ευρώ ή ένα +11% από τα παρόντα επίπεδα τιμών.

  πιν

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ