Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 00:06

  Η κορυφή του Forbes, οι τούμπανο ενδείξεις και το ταμπουρίνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έξι από τους επτά  ομίλους που βρίσκονται στην κορυφή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα σύμφωνα με τη λίστα  "Forbes - The Greek List 100+" είναι εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Μιλάμε για τους διυλιστηριακούς ομίλους της MOTOR OIL και της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και φυσικά την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας. Η έβδομη της παρέας και τέταρτη μεγαλύτερη από απόψεως τζίρου είναι οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Αν μάλιστα πάμε να συμπληρώσουμε την  πρώτη δεκάδα με την Alpha Bank, τη Eurobank και τον Άλφα - Βήτα Βασιλόπουλο τότε μιλάμε για 8 στους 10 γίγαντες του ελληνικού επιχειρείν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προς τι η γκρίνια.

  Γιάννο, δεν κάνεις καμιά βόλτα σε Α-Β και Σκλαβενίτη μπας και πετύχουμε το 10 στα 10 και κάνουμε "κάποιους" να σκάσουν από το κακό τους ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε δύο ομίλους, που πραγματοποιούν συνολικές πωλήσεις κοντά στα 6 δισ. ευρώ;

  Έτσι θα ανεβάσουμε πλαγίως και το αποκαρδιωτικό λόγο της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς με το ΑΕΠ της χώρας αν και θα πρέπει ακόμα να φάμε πολλά χιλιόμετρα για να πλησιάσουμε το αντίστοιχο ποσοστό των ευρωπαϊκών αγορών.   

  Στη λίστα λοιπόν αυτή που περιλαμβάνει τους κορυφαίους 258 ομίλους και επιχειρήσεις στη χώρα και αναρτήθηκε σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά δεδομένα του 2021, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά η MOTOR OIL, η  HELLENiQ ENERGY και η  ΔΕΗ με ένα συνολικό κύκλο εργασιών 25,194 δισ. ευρώ.

  Για να καταλάβετε λοιπόν  τι  έχει παιχτεί το 2022 και τι ετοιμάζεται το 2023 ο μέχρι τώρα κύκλος εργασιών των τριών αυτών ομίλων  έχει φτάσει ήδη από το 9μηνο στα 32,199 δισ. ευρώ (ΜΟΗ: €12,67 δισ., ΕΛΠΕ: €10,967 δισ. και ΔΕΗ: €8,562 δισ.). Μιλάμε για μια ισχυροποίηση κατά 28% δίχως να έχει προστεθεί ακόμα στη χρήση το τέταρτο τρίμηνο του 2022.  Και δε σταματάει εδώ μιας που θα υπάρξουν ισχυρότατες ανατροπές και στις επόμενες θέσεις της κορυφής καθώς ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ ανακοινώνοντας από το 9μηνο πωλήσεις  4,573 δισ. ευρώ και 2,877 δισ. ευρώ αντίστοιχα την ίδια ώρα που όλο το 2021 ανακοίνωναν 2,664 δισ. ευρώ και 2,883 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα έτσι όπως τρέχουν είναι πολύ πιθανό να αφήσουν πίσω και τον  ΟΤΕ ο οποίος στο 9μηνο έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 2,579 δισ. ευρώ.

  Προχωρώντας τώρα στις διαγραμματικές αναλύσεις των ομίλων της ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ θα ξεκινήσουμε από την πρώτη με την τιμή της μετοχής να σπάει ανοδικά την περιοχή των 6,80 ευρώ μετά από μια μάχη 40 ημερών, όπου είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 11 εκατ. τεμάχια. Αν η τμήση επιβεβαιωθεί  ο αμέσως επόμενος διαγραμματικός προορισμός εντοπίζεται στα 7,10 ευρώ. Πάνω από εκεί τα πράγματα θα αποκτήσουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγοραστές μιας που τεχνικά η επόμενη σημαντική περιοχή αντίστασης εντοπίζεται πολύ υψηλότερα στα 7,945 ευρώ ή 1 ευρώ πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. Βέβαια ο όγκος συναλλαγών θα χρειαστεί λίγο περισσότερη δουλειά καθώς τα 668 χιλιάδες τεμάχια δεν αρκούν για να περάσει με φορά μέσα από τη ζώνη αντίστασης των πωλητών στα  7 με 7,10 ευρώ.

  DEH 03012023

  Ότι δεν έκανε ανοδικά   η μετοχή της  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το 2022 ετοιμάζεται να το εκπληρώσει προς τους επενδυτές της το 2023. Η παρακαταθήκη των εντυπωσιακών της οικονομικών αποτελεσμάτων είναι αρκετά βαριά και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο διημερήσιο chart τιμών η μετοχή δείχνει ότι  μετά από μια περίοδο 42 ημερών όπου "μαζεύτηκαν" πάνω από 3 εκατ. τεμάχια είναι έτοιμη να πάει να διασπάσει ανοδικά τη σαθρή περιοχή αντίστασης των 1,69 ευρώ και να κινηθεί προς τα 1,80 ευρώ. Ο βασικός στόχος για το 2023 είναι η ανοδική καταστρατήγηση των 2,10 ευρώ.  Ο όμιλος που αναμένεται να συγκαταλέγεται μέσα στους 6 γίγαντες της χώρας σύμφωνα με τη λίστα του Forbes   πάει να χτυπήσει τα 200 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο τέλος της χρήσης του 2022. Δεν μπορεί λοιπόν να μείνει για πολύ στη κεφαλαιοποίηση των  600 εκατ. ευρώ. 

  ELHA 03012022

  Κλείνω με τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απογοητεύσει με τη συμπεριφορά της όσους επενδυτές προσπάθησαν να πάρουν την ανοδική κίνηση της αγοράς. Εκεί λοιπόν που διαγραμματικά άλλοι μετοχικοί τίτλοι που θέλουν να συγκαταλέγονται στην κορυφή, όπως η MOTOR OIL, η HELLENiQ ENERGY και o ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχουν αποτυπώσει ένα ανοδικό διάγραμμα "τούμπανο", που λένε και οι ιθύνοντες της αγοράς, η μετοχή του ΟΤΕ έχει μετατραπεί σε ένα υποτυπώδες "ταμπουρίνο - ντέφι" παραμένοντας εκκωφαντικά αμέτοχη και εκτός αγοράς. Μάλιστα όταν τα τελευταία χρόνια έχεις συνηθίσει έναν ΟΤΕ να σηκώνεται και να σύρει πρώτος τον χορό της ανόδου η τελευταία συμπεριφορά του… ξενίζει.

  OTE 03012022

  Στις τελευταίες λοιπόν 35 μέρες που η αγορά έχει φύγει πάνω η μετοχή του ΟΤΕ κάθεται αποσβολωμένη -16%  χαμηλότερα από το επίπεδο των 17,35 ευρώ που θα πρέπει να ήταν βάσει του Γενικού Δείκτη και της συσχέτισής της με αυτόν, παραμένοντας εγκλωβισμένη μέσα σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών από τα 15 έως τα 14,50 ευρώ. Περιέργως σε αυτό το εύρος που βρίσκεται μια ανάσα από τα χαμηλά του 2022 και σχεδόν -12% από το Vwap του 2022 (16,62 ευρώ) ο ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 8 εκατ. μετοχές. Μήπως, υπάρχει κάποιο "υποτιμητικό"  σχέδιο που δε γνωρίζουμε;

  Σημείο αναφοράς για την ανοδική φυγή τα 15 ευρώ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ