Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 00:05

  Οι κρυμμένοι άσσοι στο μανίκι των αποδόσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ισχυρή ολική επαναφορά που πραγματοποίησαν 3 εισηγμένοι όμιλοι στα επιχειρηματικά και οικονομικά τους μεγέθη μέσα στο 2022 προσφέρουν δυναμικά εχέγγυα για εκρηκτικές αποδόσεις στις μετοχικές τους αξίες μέσα στο 2023, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και το +40%.

  Η πρώτη είναι η Τράπεζα Πειραιώς όπου κατάφερε με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ να βρίσκεται πολλούς μήνες μπροστά από το business plan, που είχε ανακοινώσει κλείνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου τη φετινή χρήση με ισχυρή κερδοφορία (κέρδη ανά μετοχή στα 0,28 ευρώ στο 9μηνο με τροχιά για επίπεδο άνω των 0,37 ευρώ το 2022), σημαντική πιστωτική επέκταση, ισχυρή ρευστότητα και καταιγιστική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο 7%.

  Παράλληλα, η επιταχυνόμενη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε στο 9μηνο 2022 τον δείκτη fully loaded CET1 στο 10,7 % ή +120 μ.β. τριμηνιαίως, με τον στόχο για το τέλος του έτους να ορίζεται τώρα σε μεγαλύτερο του 11% από περίπου 11% προηγουμένως.

  Η έντονη εξέλιξη των θεμελιωδών και το εξαιρετικό σύνολο των αποτελεσμάτων της Πειραιώς έχει κάνει τους αναλυτές να της δίνουν τη μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που φτάνει σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της βρετανικής HSBC έως τα 3,30 ευρώ τιμή στόχο ή ένα +135% από την τωρινή τιμή των 1,40 ευρώ (!)

  Στο μεταξύ η Πειραιώς μπαίνει από τις αρχές του νέου έτους πολύ δυνατά στα μεγάλα επενδυτικά δάνεια μιας που πήρε τη χρηματοδότηση φιλέτο της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (FlyOver) συνολικού προϋπολογισμού ύψους 373 εκατ. ευρώ, ενώ συγχρόνως ας μη λησμονούμε την επενδυτική βαθμίδα και την αποεπένδυση του ΤΧΣ που διαθέτει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της.

  Εκεί, στην τελευταία πράξη αποδέσμευσης από το Ταμείο, θα παιχτούν πολλά μιας που ναι μεν υπάρχει η προσφορά από το ιταλικό fund ΙΟΝ Group, το οποίο έχει τιμή εξαγοράς τα 1,34 ευρώ ανά μετοχή, αλλά είναι πολύ πιθανό η τιμή πώλησης, όσο τρέχει ο χρόνος και τα θεμελιώδη της τράπεζας πάνε από το καλό στο καλύτερο, να είναι υψηλότερη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτός που θα καταλήξει στη δίκαιη (fairness opinion) τιμή διάθεσης είναι ο ανεξάρτητος σύμβουλος που θα προσληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

  Προσοχή όμως γιατί η μεταβίβαση της τράπεζας σε ισχυρά χέρια θα τραβήξει τα μάτια γιγάντιων fund, όπως είναι η αμερικανική Capital Group, με περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, που έχει ήδη θέσεις στις άλλες τρεις καθώς κατέχει το 6,7% της Eurobank, το 3,31% της Εθνικής και το 4,02 % της Alpha, αλλά ούτε μια Πειραιώς.

  Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή κινείται από τον περασμένο Ιούλιο μέσα στο ανοδικό κανάλι "C”, καθορίζοντας και τα όρια της πορείας της μετοχής. Το σημείο πάντως που μπορεί να δώσει βίαιη ανοδική κίνηση προς τα υψηλά του 2022 στα 1,70 ευρώ εντοπίζεται στα 1,50 ευρώ.

  πιν

   

  Οι επόμενες δύο μετοχές βρίσκονται στη μικρή κεφαλαιοποίηση και κινούνται σε δύο πολύ υποσχόμενους κλάδους για την επόμενη τετραετία. Ο ένας έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και ο άλλος με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που ήδη έχουν πάρει φωτιά και αναμένεται να φουντώσουν ακόμα περισσότερο με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

  Μιλάμε για την Unibios (ΒΙΟΣ) και τους Ευρωσύμβουλους (ΕΣΥΜΒ).

  Η Unibios δείχνει μέσα από τα στοιχεία του 9μήνου ότι ξεφεύγει, μπαίνοντας με ταχύτητα στο 2023 καθώς έχει ήδη υπογράψει για την παράδοση νέων συστημάτων επεξεργασίας νερού μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 το απίστευτο νούμερο, για τα μέχρι πρότινος μεγέθη της, των 7,6 εκατ. ευρώ, δίχως στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα αναμενόμενα έσοδα από δραστηριότητες after sales και τυχόν νέες παραγγελίες με παράδοση εντός αυτής της περιόδου. Κοινώς δηλαδή, ο όμιλος μέσα σε 2 μόλις τρίμηνα θα υπερφαλαγγίσει ό,τι έχει κάνει στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022 και θα χτυπήσει στα ίσια ό,τι είχε γράψει όλο το 2021. Μόνο και μόνο το στοιχείο αυτό δίνει μια ισχυρή ώθηση στα θεμελιώδη του ομίλου για το 2023, όπου αναμένονται να αφήσουν εποχή για τον ιστορικό αυτό όμιλο, ωθώντας πολύ υψηλότερα την υπάρχουσα πενιχρή κεφαλαιοποίηση των 10 εκατ. ευρώ. Το σημείο κλειδί στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής είναι τα 0,71 ευρώ. Κατάληψη της εν λόγω περιοχής θα δώσει έντονο ανοδικό αέρα για το 1,07 ευρώ.

  πιν

   

  Οι Ευρωσύμβουλοι μετά την ανακοίνωση του 9μήνου του 2022 ετοιμάζουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και στα θεμελιώδη αλλά και στη μετοχική τους αξία. Να υπενθυμίσουμε ότι στο 9μηνο οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου έχουν ήδη υπερκεράσει όλο το 2021, φτάνοντας τα 4,7 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να είναι στα 1,33 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1,22 εκατ. ευρώ. Το δε τρίτο τρίμηνο του 2022 μαρτυράει τι έρχεται για το τέλος του 2022 και κυρίως  για το 2023 μιας που πέτυχε αύξηση +330% στα κέρδη προ φόρων, κλείνοντας στα 730 χιλ. ευρώ. Χορηγός της έντονης ανοδικής κίνησης που ετοιμάζεται για το επόμενο έτος είναι και το ανεκτέλεστο έργων που θα υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Έτσι με αυτά που υπάρχουν και αυτά που αναμένεται να υπογραφούν το 2023, ο όμιλος θα παρουσιάσει αναμφίβολα διπλασιασμό εσόδων και αν αναλογιστούμε ότι παίζει με το πολύ υψηλό EBITDA margin του 30 -28% είναι πολύ πιθανό να δούμε EBITDA κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Φυσικά, με αυτά τα στοιχεία η κεφαλαιοποίηση των μόλις 9 εκατ. ευρώ έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης σε πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν σε δημοσιογράφους και αναλυτές, υπάρχει ένα πολύ θετικό νέο που θα ανακοινωθεί στους πρώτους δύο μήνες του 2023.

  Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή έχει ισχυρές ενδείξεις ότι "μαζεύεται" αργά αλλά σταθερά για την επόμενη κίνηση που μπορεί να βγάλει προς το επίπεδο αντίστασης των 0,85 με 0,90 ευρώ. Μέχρι τώρα πάντως μετά την ανοδική διάσπαση των 0,60 ευρώ έχουν γίνει πάνω από 4,2 εκατ. μετοχές.

  πιν

   

  Τέλος να γνωρίζετε ότι όλες οι επενδυτικές κινήσεις πρέπει να ακολουθούν 6 στάδια:

  1.  Διαβάζω

  2.  Ερευνώ

  3.  Αναλύω

  4.  Εκτιμώ

  5.  Αποφασίζω

  6.  Εκτελώ

  Όποιος παραλείψει τα 4 ενδιάμεσα στάδια και πάει πηδώντας από το "Διαβάζω" στο "Εκτελώ", καλό είναι να ξέρει εκ των προτέρων ότι η κίνησή του έχει κατά 99,9% ντυθεί με το πράσινο καζινάτο χρώμα του… τζόγου.  

  Καλή Χρονιά να έχετε με υγεία ώστε να ξαναζήσουμε το Γενικό Δείκτη στις 1000 μονάδες :)

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ