Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 00:05

  Πες μας, τι μας ετοιμάζεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Από όποια οπτική γωνία και αν δεις τα αποτελέσματα 9μήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θα διαπιστώσεις τίποτα άλλο πέρα από την ισχυρή αναπτυξιακή της πορεία σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, δίνοντας έτσι δυναμικά στοιχεία μεγέθυνσης και κερδοφορίας όχι μόνο για το υπόλοιπο του 2022 αλλά κυρίως για το 2023 με το ανεκτέλεστο στο κατασκευαστικό κομμάτι να χτυπάει το ιστορικό υψηλό των 4,8 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν θεαματικά στο 9μηνο κατά +294% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κλείνοντας στα 2,762 δισ. ευρώ από 700,7 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA βρέθηκαν στο +90,3%, φτάνοντας στα 404,8 εκατ. ευρώ από 212,7 εκατ. ευρώ, που ήταν πέρυσι. Επίσης τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) έφτασαν τα 243,8 εκατ. ευρώ από 113,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά +115,18%. Εκεί όμως που έγινε πραγματική εκτόξευση ήταν στα κέρδη μετά από φόρους, καθώς διαμορφώθηκαν στα 68,5 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, δίνοντας έτσι το αστρονομικό νούμερο αύξησης του +1298%. Την ίδια στιγμή οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 280 εκατ. ευρώ από 77 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο 9μηνο του 2021 κατευθυνόμενες κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.

  Ιδιαίτερα "σφριγηλά" παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς έχουν φτάσει πλέον στα 1,127 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι στο έπακρο την υλοποίηση των επενδυτικών του πλάνων, αλλά και την ευχέρεια αξιοποίησης των όποιων νέων σημαντικών ευκαιριών.

  Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει στην περίπτωση που ευοδωθεί το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τον επενδυτικό κολοσσό από την Αυστραλία, την First Sentier Investors.

  Αν πούμε λοιπόν ότι το εκτιμώμενο ποσό της εξαγοράς έχει ένα μέσο κόστος τα 2,5 δισ. ευρώ, τότε το 37,9318% που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ισοδυναμεί με το διόλου ευκαταφρόνητο κεφάλαιο των 948 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ιστορικό γεγονός που θα ανεβάσει στο κατακόρυφο τα στάνταρ της ενδεικτικής κεφαλαιοποίησης που πρέπει να έχει ο όμιλος στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κάνοντας φυσικά τη σημερινή των 1,007 δισ. ευρώ να φαντάζει... μικρή.

  Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να πραγματοποιεί για πάνω από 660 μέρες μια πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 8 με 10,60 ευρώ με το κεντρικό επίπεδο να βρίσκεται στα 8,70 με 10 ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των συναλλαγών φαίνεται μέσω του Price Volume Pattern Indicator (PVP) να έχει ολοκληρωθεί μέσα στη ζώνη των 9,20 με 9,75 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα από τον συνολικό όγκο των 78,81 εκατ. τεμαχίων που έχουν εκτελεστεί μέσα στην τεράστια αυτή πλάγια κίνηση, τα 55,4 εκατ. τεμάχια έχουν γίνει μέσα στο προαναφερόμενο εύρος. Το δε Vwap από τον Γενάρη του 2021 έως και σήμερα εντοπίζεται στα 9,44 ευρώ.

  Όμως η μεγάλη χρονική διάρκεια του αποτυπωμένου pattern σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά θεμελιώδη στοιχεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μας προϊδεάζει στο επόμενο διάστημα για μία νέα ανοδική προσπάθεια εισόδου της μετοχής μέσα στην περιοχή των υψηλών, στα 10,20 με 10,60 ευρώ. Αυτή τη φόρα όμως ίσως να δοθεί διαγραμματικά και η καθοριστική βολή αναγκάζοντας τη μετοχή σε μια βίαιη εκτίναξη διαφυγής πάνω από τα 10,60 ευρώ και προς την επόμενη μακροπρόθεσμη αντίσταση των 12 ευρώ ή ένα +22% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ