00:05 31/03
Πνίξτον, Μήτσοοο!!
Οι ιαχές των "sellers" υπό το άκουσμα των πολιτικών πολεμικών τυμπάνων των επερχόμενων εκλογών έχουν μεν επηρεάσει πτωτικά ένα μεγάλο κομμάτι από τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών, αλλά...
"Τα καλά ίσως έρθουν σ’ αυτούς που περιμένουν, αλλά μόνο όσα περισσέψουν απ’ αυτούς που βιάζονται", είχε πει στα μέσα του 19ου αιώνα ο Αβραάμ Λίνκολν. Η παραπάνω ρήση ταιριάζει απόλυτα στους μετόχους του ΟΠΑΠ από την εισαγωγή του μέχρι και σήμερα, παρά τα όποια εμπόδια έχουν βρεθεί μπροστά τους. Το μέλλον διαφαίνεται αισιόδοξο, με τη διοίκηση να επαναφέρει τις αρχικές εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2022 στα 720 εκατ. ευρώ και την άποψη της στήλης ότι θα ξεπεράσει την εκτίμηση στην ανακοίνωσή τους περί τα τέλη Μαρτίου 2023.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το γ’ τρίμηνο/9μηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και καθαρής κερδοφορίας. Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων έχουμε το νέο ρεκόρ (δεν συμπεριλαμβάνεται το α’ τρίμηνο 2021 - COVID) για το online casino, τη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων (ποσοστιαία), την αύξηση των εσόδων, αλλά και τον περιορισμό των φορολογικών εξόδων, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα 118,5 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και 286 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022.
Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναβάθμισε τον στόχο EBITDA για την περίοδο του 2022 και πλέον αναμένει λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 720 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις, πριν εκδηλωθούν οι μακροοικονομικές ανησυχίες, έκαναν λόγο για EBITDA 720-740 εκατ. ευρώ. Σαφώς και αποτελεί μια πρόβλεψη, όμως έχει μεγάλη σημασία, καθώς στο δ’ τρίμηνο διεξάγεται το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, που αποτελεί μεν προγραμματισμένο γεγονός, ωστόσο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχηματικά γεγονότα του κόσμου. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η εκτίμηση θα ξεπεραστεί, αφού το 4ο τρίμηνο του 2021 τα κέρδη EBITDA ξεπέρασαν τα 170 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουμε Μουντιάλ! Ταυτόχρονα, το 9μηνο του 2022 τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 533 εκατ. ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το άθροισμα των δύο ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ (χωρίς Μουντιάλ!).
Παράλληλα, το καθαρό χρέος του ΟΠΑΠ αυξήθηκε μόλις στα 244 εκατ. ευρώ, 0,35 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των τελευταίων 12 μηνών, έναντι 183 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Όμως η αύξηση αυτή έχει επέλθει αφού έχει διανείμει 0,90 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά (περισσότερα από 324 εκατ. ευρώ), 0,50 ευρώ ανά μετοχή (70 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο να πηγαίνει στην επανεπένδυση). Με λίγα λόγια, η παραγωγή μετρητών συνεχίζεται κάθε τρίμηνο με αμείωτο ρυθμό! Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται 6,7 φορές τα EBITDA του 2022 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA, με την έκπτωση έναντι του 10ετούς μέσο όρου να ξεπερνά το 30%!
Καταλήγοντας, οι εκτιμήσεις της διοίκησης για διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για τα επόμενα χρόνια μάς φέρνουν στη μνήμη επιδόσεις από άλλο πλανήτη. Αν κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας για μερισματική απόδοση μέχρι το 2030 περί το 8%-10% (σαφώς και οι προσδοκίες είναι προς τα πάνω), τότε σε 7,2 χρόνια ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί να έχει διπλασιάσει το κεφάλαιό του με την προϋπόθεση η τιμή της μετοχής να παραμείνει απλώς σταθερή. Οτιδήποτε "γράφει" η μετοχή παραπάνω προστίθεται στην απόδοση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση της μετοχής με 553% στη 10ετία οφείλεται σε 392% στα μερίσματα και 161% στην αύξηση της τιμής της μετοχής! Τα παραπάνω υπολογίζονται εύκολα εφαρμόζοντας τον κανόνα του 72, που μας λέει ότι για να διπλασιάσω μια επένδυση με απόδοση 10% πρέπει να περάσουν 7,2 χρόνια, με 8% χρειάζονται 9 χρόνια κ.ο.κ. Ειδικότερα: διπλασιασμός επένδυσης = 72 / Απόδοση.
Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το 2022 οι μετοχές αξίας (value stocks), όπως ο ΟΠΑΠ, υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης (growth stocks) μετά τον φόβο των επενδυτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων και την ενδεχόμενη ύφεση το 2023. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συνεχιστεί η εν λόγω υπεραπόδοση ή θα πρέπει να διερευνούμε σιγά-σιγά αλλαγή στην αναλογία μετοχών αξίας/ανάπτυξης στα χαρτοφυλάκιά μας; Λίγο πρόωρο; Μπορεί!
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών, καθώς κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος από την αρχή του χρόνου, καταγράφοντας κέρδη 2,1% το 11μηνο του 2022. Η απόδοση του Νοεμβρίου με +4,3% ήταν ικανή ώστε να μας δώσει το θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους.
Οι κορυφαίες αποδόσεις 11μήνου 2022 για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ανήκουν για ακόμα έναν μήνα σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+44%), Motor Oil (+40%) και Ελλάκτωρ (+36%), με μόνη διαφορά τη μεταξύ τους κατάταξη. Στον αντίποδα βρέθηκαν ΔΕΗ (-30%), Σαράντης (-27%) και Quest (-23%). Όπως είναι αναμενόμενο, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών αποδόσεων ισορρόπησε μετά την κίνηση του Νοέμβρη, με 12 εταιρείες να καταγράφουν απώλειες και 13 κέρδη.
Τον Νοέμβριο μόλις πέντε μετοχές από το FTSE Large Cap 25 έκλεισαν με απώλειες, ενώ οι υπόλοιπες με κέρδη. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΟΤΕ (-7,2%), Lamda Development (-6,2%) και ΕΥΔΑΠ (-2,1%), ενώ τα σημαντικότερα κέρδη Quest (+19%), Τράπεζα Πειραιώς (+12,2%) και Ελβαλχαλκόρ (+12%). Σε επίπεδο δεικτών, η συντριπτική πλειονότητα κατέγραψε κέρδη, με τα υψηλότερα να σημειώνουν οι τεχνολογία (+10,3%) και οι πρώτες ύλες (+9,3%), ενώ με απώλειες έκλεισαν μόνο οι τηλεπικοινωνίες και ακίνητης περιουσίας, με -7,2% και -5,6% αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, στο 11μηνο, οι κλάδοι πετρελαίου και αερίου (+30,9%), προσωπικών και οικιακών προϊόντων (+20,6%) και τραπεζών (+13,6%) σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι κλάδοι τροφίμων και ποτών λόγω Coca-Cola 3E με -23% και ακίνητης περιουσίας με -17,5%.
Από τις μετοχές του Midcap τον Νοέμβριο ξεχώρισαν θετικά Epsilon Net (+19%), Cenergy (+12,6%) και Fourlis (+12,1%), ενώ Dimand (-5,6%), Τεχνική Ολυμπιακή (-3,1%) και Παπουτσάνης (-2,5%) βρέθηκαν να σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες.
Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένη 16,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 και 9% σε σχέση με τον μ.ό. του 2022, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Συνολικά, το 94% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2022. Το 69% έχει σημειώσει κέρδη ανά μετοχή (ΚΑΜ) υψηλότερα των εκτιμήσεων, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών του 77% και κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών του 73%. Συνολικά, οι εταιρείες έχουν δημοσιεύσει κέρδη 1,8% υψηλότερα των εκτιμήσεων, χαμηλότερα του 8,7% της 5ετίας και 6,5% της 10ετίας. Εάν το 1,8% είναι το τελικό ποσοστό για το τρίμηνο, θα σημειώσει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό έκπληξης που ανέφερε ο δείκτης τα τελευταία εννέα χρόνια.
Από τις 30 Σεπτεμβρίου αρνητικές εκπλήξεις κερδών προήλθαν από εταιρείες στους τομείς χρηματοοικονομικών, τηλεπικοινωνιών και βιομηχανίας, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις θετικές εκπλήξεις κερδών που δημοσίευσαν οι κλάδοι ενέργειας και υγείας, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του ρυθμού αύξησης των κερδών του δείκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Όσον αφορά τα έσοδα, το 71% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει έσοδα πάνω από τις εκτιμήσεις, που είναι υψηλότερα τόσο του 5ετούς μέσου όρου με 69% όσο και του 10ετούς με 62%. Συνολικά, οι εταιρείες κατέγραψαν έσοδα 2,5% υψηλότερα των εκτιμήσεων, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας του 1,9% και πάνω από τον μέσο όρο της 10ετίας του 1,2%. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης παρουσιάζει υψηλότερα έσοδα σήμερα σε σχέση με το τέλος του τριμήνου. Το ποσοστό αύξησης εσόδων για το γ’ τρίμηνο είναι 10,8%, σε σύγκριση με ρυθμό αύξησης εσόδων 8,7% στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα τρίμηνα, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για συρρίκνωση των κερδών κατά -2,1% για το δ’ τρίμηνο του 2022 και ταυτόχρονα αύξηση των κερδών κατά 5,2% για το σύνολο του 2022. Για το α’ και β’ τρίμηνο του 2023 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κερδών 1,6% και 0,9% αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2023 οι προβλέψεις δίνουν 5,7% αύξηση σε σχέση με το 2022.
ΑΕΠ γ’ τριμήνου και πληθωρισμός δεσπόζουν
Την Τετάρτη έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. η Φίλιππος Νάκας, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς (προσωρινά στοιχεία - ΑΕΠ) για το γ’ τρίμηνο. Την Παρασκευή η Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 0,385 ευρώ, λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Lavipharm (οι παλαιοί μέτοχοι δικαιούνται 10,01868413773180 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά με 0,34 ευρώ ανά μετοχή), ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη βιομηχανική παραγωγή για τον Οκτώβριο, τον πληθωρισμό και τη χορήγηση νέων αδειών οχημάτων για τον Νοέμβριο.
Δείκτης υπηρεσιών PMI και τιμές παραγωγού στο επίκεντρο
Στο εξωτερικό, σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή του Οκτωβρίου στη Γερμανία. Την Τετάρτη δημοσιεύεται η μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ’ τρίμηνο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες Καναδά και Βραζιλίας αποφασίζουν για τα επιτόκιά τους. Την Πέμπτη η Ιαπωνία ανακοινώνει τη μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Την Παρασκευή τα ξημερώματα το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δει ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα για τον Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον ίδιο μήνα, ενώ αργότερα το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας του Δεκεμβρίου για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις πληθωρισμού και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο