Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 00:05

  Ελλοχεύει ισχυρός ανοδικός αιφνιδιασμός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μέσα σε δύο μήνες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εν μέσω καταιγιστικής παρασκηνιακής μουρμούρας, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι πτωτικοί καλοθελητές, τραβώντας υψηλότερα τον πήχη της αγοράς κατά ένα +17,5%. Έτσι, ο δείκτης στην ανοδική του πορεία έχει βρεθεί στη διαγραμματική ανάλυση να διαλύει τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης "Q" στις 875 μονάδες και να περνάει με τη δεύτερη φορά πάνω από τη ζώνη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που εκτείνεται ανάμεσα στις 905 με 900 μονάδες.

  Η περιοχή αυτή, αν "προσεχθεί" λίγο παραπάνω από τους ρυθμιστές της αγοράς, μπορεί να δημιουργήσει έναν πολύ δυναμικό βατήρα ανόδου, που μπορεί να υποχρεώσει τους πωλητές να οπισθοχωρήσουν ατάκτως, ανοίγοντας το έδαφος για το σημαίνον σημείο των 950 μονάδων. Ένα σκαλοπάτι που για τους περισσότερους αναλυτές θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα ο Γενικός Δείκτης να αποδείξει ότι δεν έχει τη διάθεση να αποτυπώσει ημερήσια κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 888 μονάδες. Όσο αυτή η συνθήκη δεν καταστρατηγείται, οι αγοραστές θα έχουν τα σκήπτρα της κίνησης στα χέρια τους.

  Ως χορηγούς, τώρα, της επόμενης ανοδικής κίνησης, που μπορούν να σηκώσουν τον δείκτη στα χέρια τους και να τον φέρουν στο κατώφλι των 950 μονάδων, θα χαρακτηρίζαμε 7+1 μετοχές. Τους τέσσερις τραπεζικούς οίκους, Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς, που φαίνονται πλέον να εισέρχονται σε άλλα, ανώτερα επίπεδα διακύμανσης, και τις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, του Μυτιληναίου και της Motor Oil. Όμως το κρυφό χαρτί που μπορεί να αποδειχθεί στην πορεία ιδιαίτερα ισχυρό είναι αυτό του ΟΤΕ, που έχει μείνει αρκετά πίσω και έχει ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο ανόδου. Δίπλα στα φαβορί υπάρχουν και τα δύο ανοδικά αουτσάιντερ, αυτά της Coca-Cola HBC και της ΔΕΗ.

  pin


  Προχωράμε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ Athex Large Cap, όπου στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του +20%, παρασύροντας στο διάβα του τόσο τον πολλά βαρύ απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 2.135 μονάδες, όσο και την αντίσταση της διπλής τοπικής κορυφής στις 2.200 μονάδες. Εδώ, όμως, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ελλοχεύει ένας πιθανός ανοδικός αιφνιδιασμός, καθώς πάνω από τη σαθρή αντίσταση των 2.240 μονάδων δεν υπάρχει τίποτα έως την επόμενη αντίσταση των 2.320 μονάδων. Μιλάμε για ένα ανοδικό κενό της τάξεως του +4%, που ο δείκτης μπορεί να το τρέξει ακόμα και μέσα σε μία μέρα. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να χαθεί για να έχουμε στο "φως" το υπάρχον ανοδικό σενάριο είναι το δίχτυ ασφαλείας που απλώνεται από τις 2.190 έως τις 2.170 μονάδες.

  πιν


  Ανανεωμένος εμφανίζεται έπειτα από πάρα πολύ καιρό ο Τραπεζικός Δείκτης, με τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές που τον απαρτίζουν να δημιουργούν αντικλείδια για να ανοίξουν επίπεδα τιμών που δεν είχαμε ξαναδεί από το καταστροφικό 2015. Πρώτοι επιλαχόντες για μια τέτοια διαγραμματική απόδραση δείχνουν να είναι οι τίτλοι της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, πατώντας πάνω από τις κορυφές των 1,16 και 4,12 ευρώ αντίστοιχα. Ένα γεγονός που προς το παρόν λίγοι το ενστερνίζονται, λόγω και της τραπεζικής ανοδικής αμφισβήτησης που επί χρόνια τώρα έχει "μπολιάσει" τους επενδυτές.

  Επιστρέφοντας στη διημερήσια ανάλυση, ο Τραπεζικός Δείκτης παρουσιάζεται να έχει διασπάσει ανοδικά το επίπεδο αντίστασης των 625 μονάδων, απελευθερώνοντας έτσι χώρο 75+ μονάδων έως τις 700 μονάδες, όπου μπορούν να τρέξουν ανενόχλητοι οι τραπεζοκίνητοι Bulls. Πάνω από εκεί βρίσκονται τα υψηλά του 2022, στις 745 με 750 μονάδες. Eκεί ακριβώς θα σχηματιστεί ο χάρτης για την επόμενη μεγάλη κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη προς την κορυφή του 2018 στις... 1.000 μονάδες ή ένα +50% (!) από τα παρόντα επίπεδα τιμών.

  πιν


  Κλείνω με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ Athex Mid Cap, που στην παρούσα φάση αποτυπώνει αυτό που έχει καταλάβει πλέον όλη η αγορά. Την επενδυτική του "ανυπαρξία" σε σχέση με το κλειστό κλαμπ των 15 με 20 εταιρειών που απορροφούν πλέον το 92% με 95% του συνολικού τζίρου συναλλαγών, εκεί που πριν από λίγα χρόνια τράβαγαν από το τραπέζι το 77% με 82%. Κοινώς, απομένει ένα μόλις 8% με 5% για να ποτίσει όλη την υπόλοιπη αγορά. Έτσι, εκεί που ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν συνήθως ο μπροστάρης στις ανοδικές κινήσεις της αγοράς, τώρα είναι ουραγός, μένοντας από... κάρβουνο. Διαγραμματικά, ο δείκτης των Mid Cap, για να φτάσει στα επίπεδα των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, θα πρέπει να βρεθεί πάνω από τις 1.510 μονάδες ή, με απλά λόγια, θέλει ένα +9% για να έρθει στα "ίσα" του.

  πιν


  Παρατηρώ επίσης και κάτι άλλο το οποίο με λυπεί. Εκεί που το μηνιαίο στατιστικό δελτίο Axia Numbers του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είχε 30 σελίδες με πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σε πληθώρα στοιχείων, τώρα έχει ξεπέσει στις 18, από τις οποίες οι 5 είναι παράρτημα, δηλαδή μόλις 13. Φυσικά, μέσα σε αυτό έχει εξαφανιστεί επιμελώς η ανάλυση συναλλαγών βάσει κατηγορίας επενδυτών για τον δείκτη FTSE / Athex Mid Cap, όπως επίσης και για τους δείκτες: FTSE / Athex Mid-Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών, FTSE / Athex Δείκτης Αγοράς, FTSE / Athex Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus και Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης. Ο μόνος που έχει μείνει είναι ο FTSE/ Athex Large Cap. Θα μου πείτε "έλα, μωρέ, τώρα, τι τους θες τους άλλους;". Το θέμα, όμως, δεν είναι τι θέλω εγώ, αλλά τι πρέπει. Εκτός και αν είναι τόσος κόπος ή υπάρχει κάποιο... σχέδιο.

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ