Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 00:05

  Το hocus-pocus στον ΟΤΕ και το ξεκατίνιασμα των αρνητών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παράξενα πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη μετοχή του ΟΤΕ με την τιμή της να παραμένει σε μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τη συνολική ανοδική κίνηση της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα, όπου συγκρίνει ποσοστιαία την κίνηση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών και του Γενικού Δείκτη, από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου ως και σήμερα, σε σχέση με τη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το διάγραμμα, η μετοχή του ΟΤΕ όχι μόνο έχει παραμείνει στα επίπεδα των 790 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αλλά χάνει κιόλας και άλλο ένα -9,16%. Η σύγκριση δε, βγάζει μάτια, καθώς στη διαγραμματική αντιπαράθεση υπάρχει η ρουκέτα του +94,5% της Τράπεζας Πειραιώς, η εκρηκτική ποσοστιαία άνοδος τόσο της Eurobank όσο και του Μυτιληναίου με ένα +43,5% και +34% αντίστοιχα, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη κατά +14,3% και η "λαβωμένη", λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου, Coca Cola HBC όπου όμως παρά τα όποια προβλήματα κατάφερε και πήρε ένα +3,64% από την προαναφερόμενη ημερομηνία. 

   

  Τίποτα φυσικά από τα θεμελιώδη στοιχεία και την έντονη επιχειρηματική και αναπτυξιακή δραστηριότητα του ομίλου δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το υπερβολικό discount του -9,16% από την περίοδο που ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές ανάμεσα στη ζώνη των 790 με 800 μονάδων, πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται στις 912 μονάδες κοιτώντας στο βάθος τις 930 με 950 μονάδες. 

  Ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη που υλοποιεί πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, συνεισφέρει στο 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργεί 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αποτελεί το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει τουλάχιστον 10 λόγους που η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών από αυτά των 14,78 ευρώ που βρίσκεται τώρα. 

  1. Στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου ο όμιλος, έχοντας μια κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό της τάξεως των 6,4 δισ. ευρώ, έχει να παρουσιάσει στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ένα EBITDA που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και μια καθαρή κερδοφορία 424 εκατ. ευρώ, με το τέταρτο τρίμηνο να καλλιεργεί σημαντικές προοπτικές για ένα ισχυρό κλείσιμο έτους. 

  2. Διατηρείται στο έπακρο ο στόχος των 600 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η διοίκηση το 2022 για τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

  3. Ο τουρισμός έχει κάνει τα μαγικά του, αποφέροντας σημαντικά οφέλη, με τα έσοδα περιαγωγής στο 9μηνο να έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας ολόκληρου του έτους, όπως ανέφερε ο CFO του ομίλου κ. Μπάμπης Μαζαράκης. 

  4. Η πελατειακή βάση της κινητής τηλεφωνίας μεγαλώνει συνεχώς φτάνοντας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 τα 7,4 εκατ., αυξημένη κατά +5,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021.

  5. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ συνέχισαν να αυξάνονται, αγγίζοντας τις 644 χιλιάδες, μεγαλώνοντας κατά +7,3% σε ετήσια βάση, παρά τις ανταγωνιστικές προκλήσεις και την εκτεταμένη πειρατεία.

  6. Επεκτείνεται όλο και περισσότερο η διείσδυση του payzy, της νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών της Cosmote που εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ξεπερνώντας ήδη τους 40.000 χρήστες.

  7. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του ομίλου θα ανέλθουν στα 640 εκατ. ευρώ ενισχύοντας την ανάπτυξη του Fiber to the Home (FTTH), όπου σε συνδυασμό με τα δίκτυα 5G θα οδηγήσουν σε ένα ντόμινο υψηλότερης ζήτησης και ανάπτυξης. 

  8. Η ενεργειακή κρίση δεν έχει συνέπειες στο κόστος, λόγω υπογεγραμμένων συμβολαίων σε προγενέστερες τιμές.

  9. Ο όμιλος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη θυγατρική του εταιρεία στον χώρο του real estate και των κατασκευών, την OTE ESTATE, όπου διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία εμπορικής αξίας 0,92 δισ. ευρώ.

  10. Συνεχίζει την επιβράβευση των μετόχων του τόσο υπό τη μορφή μερισμάτων όσο και από τις αγορές ιδίων μετοχών οι οποίες στη συνέχεια ακυρώνονται. Τελευταία μάλιστα ακύρωσε 8,8 εκατ. μετοχές ή το 2% του συνόλου που αποκτήθηκαν στο διάστημα από 01/04/2022 έως 30/09/2022, με μέση τιμή αγοράς τα 16,57 ευρώ ανά μετοχή, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την "ισχύ" των μετόχων του. Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών φτάνοντας στα 3,808 εκατ. μετοχές ή το 0,878% του συνόλου. Έντονη είναι μάλιστα η παρουσία της στις τελευταίες συνεδριάσεις 22/11/2022-28/11/2022, όπου η μετοχή πιέζεται καθοδικά με αγορές συνολικά 488.222 ίδιων με μέσο όρο τα 15,358 ευρώ και αξίας 7,498 εκατ. ευρώ. 

  Οπότε πέρα από τα "hocus-pocus” των διαφόρων θεσμικών επενδυτών που έχουν να κάνουν με τις αναδιαρθρώσεις (MSCI κτλ) και τις ποσοστώσεις των μετοχών του ΟΤΕ στα χαρτοφυλάκιά τους, δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε άλλη αιτία που να πιέζει την τιμή της μετοχής, υποχρεώνοντάς τη σε μια τέτοια εκβιαστική στρέβλωση σε σχέση με την τελευταία ανοδική κίνηση της αγοράς. 

  Υπάρχει βέβαια και η άλλη σκέψη, η "σκοτεινή", που έχει να κάνει με το στοχευμένο κράτημα του ΟΤΕ σε χαμηλά επίπεδα τιμών ώστε να μην μπορεί ο Γενικός Δείκτης να υπερφαλαγγίσει τις 930 μονάδες, προκαλώντας έτσι το "ξεκατίνιασμα" των εντεταλμένων αρνητών που θέλουν ντε και καλά την αγορά σιδηροδέσμια σε ένα βολικό για αυτούς εύρος διακύμανσης. Βλέπετε η μετοχή του ΟΤΕ ρυθμίζει το 8,41% του Γενικού Δείκτη και μια ανοδική του κίνηση προς τα 17 ευρώ θα προκαλούσε επενδυτική φουσκοθαλασσιά, χαλώντας τα πλάνα τους περί πλαγιοκαθοδικής στασιμότητας της ελληνικής αγοράς. Το θέμα όμως είναι ότι ποντάρουν στο λάθος χαρτί και όταν θα έρθει το κύμα θα τους παρασύρει για τα καλά. 

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή του ΟΤΕ συλλαμβάνεται να πατάει κάτω από τη ζώνη στήριξης των 15 με 14,90 ευρώ, έχοντας περιέργως απωλέσει σε θετικά διαμορφωμένο επενδυτικό περιβάλλον ένα -20% από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου των 18,50 ευρώ. Επαναφορά της μετοχής στις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από τα 15 ευρώ θα αποτυπώσει το κίβδηλο της πτωτικής διάσπασης, ενισχύοντας το βραχυχρόνιο σενάριο ανοδικής κίνησης προς τα 15,58 ευρώ. Πάντως με τον Γενικό Δείκτη πάνω από το όριο των 900 μονάδων, τιμές της μετοχής του ΟΤΕ κάτω από τα 14,90 ευρώ θα αποτελούσαν ίσως επενδυτική ευκαιρία, τοποθετώντας ως ανοδικό στόχο την περιοχή που εκτείνεται από τα 16,60 έως τα 17,38 ευρώ. Τιμή αρκετά κοντινή σε σχέση με τα 23 ευρώ που δίνει ως στόχο η Citi σε πρόσφατη ανάλυσή της.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ