Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 00:05

  Η αριστεία της ελληνικής βιομηχανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ), με τις σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετήσει την ελληνική βιομηχανία αλουμινίου στην αιχμή της παγκόσμιας πρωτοπορίας αποτελώντας την πεμπτουσία της βιομηχανικής αριστείας στον κλάδο της.

  Ειδικότερα η επένδυση στον τομέα έλασης αλουμινίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει οδηγήσει την ΕΛΒΑΛ στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ανάμεσα στους ανταγωνιστές της διαθέτοντας το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο. Η κορυφαίας σημασίας αυτή επένδυση ανοίγει τον δρόμο για καινούργιες, πιο απαιτητικές αγορές, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και η αεροναυπηγική, ενώ συγχρόνως αναβαθμίζει τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις ΑΠΕ, στις συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, στις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, στη δόμηση και τις κατασκευές.

  Για να καταλάβετε το μέγεθος της πρωτοπορίας, αυτήν τη στιγμή το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον πλανήτη στην θερμή έλαση δίνοντας τη δυνατότητα στον όμιλο να βρίσκεται μέσα στα 4 μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη και μέσα στα 20 σε όλο τον κόσμο.

  Φυσικά οι επενδύσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν είναι μόνο τα 150 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εγκατάσταση του θερμού έλαστρου και τα 100 εκατ. ευρώ των πρόσθετων επενδύσεων επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 73%. Ο όμιλος έχει υλοποιήσει τη τελευταία δεκαετία συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν το  ποσό των 700 εκατ. ευρώ με την τελευταία τετραετία να έχουν πραγματοποιηθεί 557 εκατ. ευρώ.

  Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που πατάει η αναζήτηση μιας άμεσης απαίτησης για μια "ψυχιατρική” επενδυτική ανάλυση εις βάθος μιας που ο εν λόγω κορυφαίος όμιλος κοστολογείται στο ταμπλό με την πενιχρή κεφαλαιοποίηση των 600 εκατ. ευρώ. Κάτι λιγότερο δηλαδή από τα χρήματα που έχει ρίξει για επενδύσεις από το 2019 έως σήμερα (!).

  Και να πω ότι ο όμιλος δεν πάει καλά, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε ένα μέρος από το "φθηνό" της εικόνας στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Εδώ συμβαίνει το άκρως αντίθετο. Σύμφωνα λοιπόν με τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου για το 2022 ο όμιλος παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη με τον κύκλο εργασιών να εμφανίζεται αυξημένος κατά 38,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 κλείνοντας στα 2,877 δισ. ευρώ από 2,082 δισ. ευρώ με το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT) να εκτοξεύεται στο +94% στα 242,6 εκατ. ευρώ από 124,73 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων να χτυπάνε το +40% στα 164,7 εκατ. ευρώ από 117,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 9μηνο.

  Περιττό να αναφέρουμε ότι τα μεγέθη αυτά έχουν ισοπεδώσει στην κυριολεξία τα συνολικά μεγέθη όλου του 2019, όπου ο όμιλος διαμόρφωνε πωλήσεις 2,044 δισ. ευρώ και κερδοφορία μόλις 41,9 εκατ. ευρώ. Εκείνη τη χρονική περίοδο, όπου δεν είχαν εμφανιστεί όλα αυτά τα προβλήματα που ακολούθησαν, από την πανδημία έως και την ενεργειακή κρίση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έδινε κέρδη ανά μετοχή 0,11 ευρώ ενώ τώρα μόνο στο 9μηνο δίχως το τέταρτο τρίμηνο όπου ο όμιλος συνεχίζει να καλπάζει δίνει 0,4337 ευρώ ανά μετοχή.

  Κοινώς δηλαδή μιλάμε για έναν απίστευτο τετραπλασιασμό κερδοφορίας που θα έπρεπε βάσει λογικής να φαινόταν στη τιμή της μετοχής.

  Ε, λοιπόν το VWAP διαπραγμάτευσης της τιμής της μετοχής το 2019 ήταν γύρω στα 1,74 ευρώ και εδώ σήμερα με αυτή την αστρονομική κερδοφορία η μετοχή σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο βρίσκεται στα 1,63 ευρώ. Κάτω δηλαδή και από εκείνο τον όμιλο που έφερνε κέρδος 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Νούμερο που το έβγαλε άνετα  στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

  Αφήστε πού ανεβάζει συνεχώς τα ίδια κεφάλαια φτάνοντας πλέον στα 1,036 δισ. ευρώ από τα 761 εκατ. ευρώ που είχε το 2019 προσδίδοντας ένα πραγματικό book value στα 2,76 ευρώ ή ένα ακόμα +70% από τη τιμή που έχει η μετοχή στο ταμπλό.

  Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.  

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να έχει αποδράσει πάνω από τα 1,50 ευρώ τερματίζοντας έτσι την πλαγιοσταθεροποιητική διαπραγμάτευση στα χαμηλά της τελευταίας διετίας, που κανονικά βάση θεμελιωδών θα έπρεπε να ήταν στα υψηλά της τελευταίας διετίας. Το διάγραμμα δηλαδή θα έπρεπε να ήταν… ανάποδα. Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω.  Η κίνηση επειδή ακριβώς είναι επιφορτισμένη με μια αρκετά εκτενή χρονική διάρκεια, όπου μάλιστα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 11 εκατ. τεμάχια έχει τη δύναμη να προκαλέσει έντονη ανοδική γωνία κλίσης φτάνοντας έως το κατώφλι της πολύ ενδιαφέρουσας αντίστασης των 1,80 ευρώ. Πάνω από εκεί θα προκληθεί έντονη απελευθέρωση στη τιμή της μετοχής ανοίγοντας το δρόμο για τα 2,10 ευρώ όπου είχε σημειώσει στις αρχές του 2022. Ως θετικό γεγονός εκλαμβάνουμε και την ανοδική καταστρατήγηση των εκθετικών Keltner Channel 50 εβδομάδων, στα 1,53 ευρώ. Συνήθως η διάτρηση των εν λόγω ζωνών προκαλεί έντονο ξέσπασμα υπαγορεύοντας το βέλος της νέας τάσης που στην περίπτωση της μετοχής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι ανοδικό. 

  Διάγραμμα ΕΛΒΑΛΧΑΚΛΟΡ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ