Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 00:05

  Πληροφορική: Καταιγισμός από deals εκατομμυρίων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Καταιγιστικές φαίνεται να είναι πλέον οι εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής, με τα ισχυρά deals να σκάνε το ένα μετά το άλλο. Έτσι, μετά την επιτυχημένη εξαγορά της Byte από την Ideal Συμμετοχών, έρχεται η Εθνική Τράπεζα και αποκτά το 7,5% του ομίλου Epsilon Net, διατηρώντας μάλιστα option για την απόκτηση επιπλέον 7,5% μέσα στην επόμενη τριετία. Με την ταχύτητα που έχει αναπτύξει ο κλάδος, είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε και άλλες τέτοιες σημαντικές συμφωνίες, μιας που υπάρχει εδώ και καιρό μια απίστευτη επιχειρηματική ζύμωση μέσα από εκτεταμένες κινήσεις συγχωνεύσεων, συνεργασιών και εξαγορών. Η "ψηφιακή κουλτούρα" που ανέδειξε η πανδημία έχει επιφέρει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πάντων, με τις εταιρείες πληροφορικής να τρέχουν και να μη φτάνουν με τον τεράστιο όγκο των έργων που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι το συνολικό μέγεθος των προγραμμάτων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να τρέξουν μέχρι την άνοιξη του 2023 και αφορούν το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Τίποτα, δηλαδή, δεν έχουμε δει ακόμη από αυτό που θα προκληθεί έως το 2026, με τα κονδύλια των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ να προσφέρουν ένα τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης μεγεθών και κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής.

  Κάτι τέτοιο, άλλωστε, εντόπισε η Εθνική Τράπεζα και επέλεξε να επενδύσει ως στρατηγικός συνεργάτης στην Epsilon Net με την τιμή των 7,40 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση των 401 εκατ. ευρώ, δίνοντας μάλιστα ένα premium της τάξεως του +20% σε σχέση με την τιμή με την οποία διαπραγματεύεται στο ταμπλό. Η συμφωνία, όμως, αυτή έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον προηγούμενο "κοστολόγησης" της υπάρχουσας δυναμικής και στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, όπως είναι η Profile, η Entersoft και η Performance. Έτσι λοιπόν, βάσει των ετησιοποιημένων εσόδων της Epsilon Net, που φτάνουν στα 63,4 εκατ. ευρώ, και των επίσης ετησιοποιημένων EBITDA στα 19,64 εκατ. ευρώ, η προσφερόμενη τιμή αγοράς των 7,40 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα δίνει ένα EV/EBITDA στο 20,53 και ένα EV/Sales στο 6,36. Το νέο αυτό δεδομένο φανερώνει τη βαθιά υποτίμηση της Profile, μιας που από τα ετησιοποιημένα στοιχεία εμφανίζεται με ένα EV/EBITDA στο 13,81 και ένα EV/Sales στο 3,59, και τη μερική υποτίμηση της Entersoft, που έχει EV/EBITDA στο 17,76 και ένα EV/Sales στο 4,47, και της Performance με EV/EBITDA στο 10,14 και ένα EV/Sales στο 1,39, που όμως υστερεί σημαντικά στο EBITDA margin, μιας που έχει περιθώριο 16%, την ίδια ώρα που οι άλλες κινούνται ανάμεσα στο 31% με 25%. Με απλά λόγια, από την αντιπαράθεση των αριθμοδεικτών η Profile φαίνεται να έχει και το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, δίνοντας ως τιμή ανά μετοχή τα 4,84 ευρώ (+62% από τη τωρινή τιμή), δίχως να βάζουμε μέσα την εκρηκτική αύξηση των νέων έργων, που είναι διπλάσια των ετησιοποιημένων εσόδων των 22,6 εκατ. ευρώ.

  Προχωρώντας τώρα στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις, εντοπίζουμε τη μετοχή της Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) στο διημερήσιο chart τιμών να προσπαθεί να αποδράσει πάνω από τη σκληρή αντίσταση των 6,30 ευρώ, για να μπορέσει να απλώσει τις δυνάμεις της προς την περιοχή όπου είχε σημειώσει και τα ιστορικά υψηλά τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στα 7,10 με 7,56 ευρώ. Όσο, όμως, δεν παίρνει την απόφαση να διαφύγει πάνω από τα 6,30 ευρώ, ελλοχεύει ένα βραχυχρόνιο pullback προς τα 5,70 ευρώ.

  πιν

   

  Η Entersoft (ΕΝΤΕΡ) επί 160 μέρες λαμβάνει τιμές μέσα σε έναν πλαγιοσταθεροποιητικό σχηματισμό μεταξύ των 4,10 με 3,30 ευρώ. Θετική είναι ανοδική κίνηση που έχει πραγματοποιήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις, διασπώντας τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 55 ημερών, στα 3,70 ευρώ. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική τμήση των 4,10 ευρώ, ώστε η μετοχή να έρθει σε μετωπική τόσο με τα Keltner Channels στα 4,57 ευρώ όσο και με τη μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης "R" στα 4,84 ευρώ.

  pin


  Την περιοχή των 3,16 με 3,12 ευρώ φαίνεται ότι έχει βάλει στο μάτι η μετοχή της Profile (ΠΡΟΦ), ώστε να δώσει ένα καίριο πλήγμα στους πωλητές, κινούμενη πάνω από τον στροφέα πίεσης "S" και προς το επίπεδο τιμών των 3,40 με 3,55 ευρώ. Σημείο-κλειδί είναι η δημιουργία μιας σθεναρής βάσης στήριξης μεταξύ των 2,76 με 2,69 ευρώ, όπου και θα προετοιμάσει την επόμενη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση της μετοχής. Στο τριημερήσιο διάγραμμα τιμών μπορεί να υπάρχει η αίσθηση μια αμφίρροπης μάχης, αλλά στο πιο αργό μηνιαίο διάγραμμα τιμών η εικόνα είναι πιο καθαρή, καθώς φανερώνει ότι συντελείται απλώς ένα υγιές "χώνεμα" τιμών μετά και την εντυπωσιακή άνοδο έως και +470% της τελευταίας τετραετίας. Μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, ο ανηφορικός δρόμος θα είναι και πάλι ανοιχτός.

  pin

   

  Κλείνω με τη μετοχή της Performance (ΠΕΡΦ), που συναλλάσσεται στην Εναλλακτική Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Εδώ στο διημερήσιο chart τιμών υπάρχει ένας υποσχόμενος σχηματισμός "Cup and handle", που έχει ως κρίσιμο χείλος το επίπεδο των 3,96 με 4 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 4 ευρώ θα ωθήσει τη μετοχή στην εκτέλεση μιας κυματικής κίνησης πάνω από Keltner Channels, στα 4,18 ευρώ, και προς την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 4,45 ευρώ. 

  πιν


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ