Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Νοε-2022 00:05

  HelleniQ Energy: Η ατίθαση ενεργειακή δύναμη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  "Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 Νοεμβρίου, η HelleniQ Energy θα είναι... άγρια. Πολύ άγρια. Τόσο άγρια που ούτε με lexotanil δεν θα μπορούν να κρατήσουν τη μετοχή κάτω από τα 6,80 ευρώ”. Είναι τα λόγια που εισέπραξα από έναν θεσμικό επενδυτή όταν τον ρώτησα για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ομίλου.

  Φωτιά θα αποδειχθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους με το φετινό μεγάλο τουριστικό κύμα να ανεβάζει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου. Ήδη από τα δύο πρώτα τρίμηνα έχει αποκαλυφθεί η σημαντική συνεισφορά που υπάρχει από τις διεθνείς πωλήσεις και τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα καθώς αντιπροσώπευαν το 71% των συνολικών όγκων πωλήσεων διύλισης. Φανταστείτε λοιπόν τι έχουμε να δούμε σε ένα κατεξοχήν τουριστικό τρίμηνο που επιβάλλει την αυξημένη κίνηση των ταξιδιωτικών μεταφορών με τον τουρισμό φέτος να έχει ανέβει ίσαμε και την κορυφή του "Έβερεστ" των εισπράξεων του 2019.

  Να υπενθυμίσουμε ότι η HelleniQ Energy  (ΕΛΠΕ) είχε ανακοινώσει για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνολικά έσοδα 6,777 δισ. ευρώ, λειτουργικό αποτέλεσμα 1,088 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 872,31 εκατ. ευρώ (!). Τα δε κέρδη ανά μετοχή στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν στο απίστευτο ιστορικό υψηλό των 2,8 ευρώ την ίδια ώρα που η μετοχή λαμβάνει τιμές στα 6,70 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί αν προσθέσουμε και το τρίτο τρίμηνο-φωτιά τότε ο όμιλος είναι πολύ πιθανό να ανατινάξει από το 9μηνο το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία. Μιλάμε για ένα εκρηκτικό ποσό που αφήνει σημαντικές ταμειακές ροές στον όμιλο ώστε όχι μόνο να προχωρήσει απρόσκοπτα στα στρατηγικά επενδυτικά του πλάνα για την ενεργειακή του μετάβαση μέσω του "Vision 2025” αλλά και να τα επισπεύσει, ανεβάζοντας για παράδειγμα πιο γρήγορα την εγκατεστημένη ισχύ που έχει στην κοντινή πρόβλεψη για τις ΑΠΕ στο 1GW.

  Αυτή την ώρα η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ έχει φτάσει στα 340 MW, καθώς δίπλα στο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Κοζάνη προστέθηκε και η εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων στη Μάνη. Ο αντίκτυπος της επένδυσης αυτής είναι ιδιαίτερα θετικός στα αποτελέσματα της HelleniQ Energy  με την ετησιοποιημένη συνεισφορά των 340 MW που μπήκαν σε πλήρη ισχύ τον περασμένο Ιούλιο να ξεπερνάει σε EBITDA τα 50 εκατ. ευρώ. 

  Πόσο λοιπόν πρέπει να αποτιμάται ένας τέτοιος όμιλος με ένα τέτοιο στρατηγικό πλάνο ταχύτατης ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές και στην "πράσινη" ενέργεια, και μια τέτοια εκρηκτική κερδοφορία;

  Ή καλύτερα πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η κεφαλαιοποίηση που έχει αυτή τη στιγμή ο όμιλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο όπου μόλις και μετά βίας ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας κάτι λιγότερο από το 50% των καθαρών κερδών του 9μήνου;

  Αντί λοιπόν η τιμή της μετοχής να βρίσκεται βάσει  των οικονομικών της μεγεθών πάνω από το όριο των 8,30 ευρώ, όπου ήταν και το Vwap του 2019, κάθεται δίχως αιτία στα 6,70 ευρώ ή 24% χαμηλότερα, ενώ παραδόξως είναι και κατά -14% από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου όταν είχε ήδη ξεσπάσει η γεωπολιτική κρίση. Πρόσφατα μάλιστα η Optima Bank σε έκθεσή της έδωσε τιμή στόχο τα 8,6 ευρώ, την ίδια που έδωσε και η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση "buy”. Επίσης προέβλεψε αυξημένο μέρισμα στα 0,50 ευρώ, που δίνει μερισματική απόδοση της τάξεως του +7,5%. Άντε βρες την σε καταθετικό λογαριασμό. 

  Στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να ετοιμάζεται να διασπάσει ανοδικά την καθοδική γραμμή τάσης "R” στα 6,88 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα φέρει τη μετοχή σε τροχιά σύγκρουσης με το επίπεδο που έχουν σημειωθεί τα υψηλά του έτους στα 7,50 με 7,70 ευρώ. Από εκεί και έπειτα ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για την είσοδο της μετοχής μέσα στο μεγάλο διαγραμματικό έδαφος των 8,30 με 9,60 ευρώ. Η κίνηση πάντως της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες φανερώνει ισχυρές ανοδικές δυνάμεις οι οποίες πήραν μικρό χρόνο παράτασης μετά και την πρόσφατη αποκοπή του προσωρινού μερίσματος των 0,40 ευρώ. Σημαντικά είναι επίσης και τα αγοραστικά κεφάλαια που φαίνεται να έχουν μπει μέσα στο εύρος των 6,40 με 6 ευρώ. Λέτε να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια;  

  Υπάρχει βέβαια και το μελλοντικό "κερασάκι" από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα δικαιώματα που έχει η HelleniQ Energy  μαζί με την EXXON MOBIL στα δύο "οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ