Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Νοε-2022 00:05

  Δεν βλέπουν την τύφλα τους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ως γνωστόν η ελληνική αγορά πάσχει από τους "επενδυτικούς" μύωπες. Είναι αυτοί που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κυνηγώντας καθημερινά αυτό που μπορούν να δουν και να αρπάξουν. Δηλαδή το πιο κοντινό φύλλο από το κλαδί του δέντρου που είναι μπροστά τους μιας που δεν έχουν καν την ικανότητα να διακρίνουν όλο το δέντρο, πόσο μάλλον το δάσος που βρίσκεται πίσω από αυτό. Τώρα το πόσο εύκολο είναι να κερδοσκοπήσεις καθημερινά σε ένα τόσο ρηχό χρηματιστήριο με το απίστευτο "καπέλο" των προμηθειών, του φόρου πώλησης, των εξόδων υπέρ ΕΧΑΕ, υπέρ Πάντων, Οσίων και μη, το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι και η χρηματιστηριακή φυσικά που τους στέλνει "τιμής ένεκεν" ένα μεγάλο καλάθι με ποτά.

  Ένα από τα πολλά παραδείγματα μυωπικής επενδυτικής συμπεριφοράς είναι και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς για να δικαιολογήσουν τις πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν κάνει ψωμοτύρι την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος και τη δήθεν χαμηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από το scrip dividend στα 12,17 ευρώ. Μα στατιστικώς οι περισσότεροι από αυτούς τους επενδυτές, για να μην πω όλοι, που επιλέγουν την επανεπένδυση των μερισμάτων, δεν βγαίνουν ως βραχυχρόνιοι ισχυροί πωλητές στο ταμπλό. Και γιατί άλλωστε να βγουν αφού τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι μέσω της διακράτησης είναι οι πλέον κερδισμένοι τόσο από τις μερισματικές αποδόσεις όσο και από τη μακροχρόνια ανοδική κίνηση της μετοχής.

  Η αλήθεια είναι ότι εν λόγω πωλητές δεν βλέπουν την τύφλα τους, όχι μόνο γιατί ο ΟΠΑΠ αναμένεται στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει για το τρίτο τρίμηνο του 2022, στις 22 Νοεμβρίου, να σπάσει τα κοντέρ στην κερδοφορία με την Eurobank Equities να δίνει ως εκτίμηση μια καθαρή κερδοφορία στα 112 εκατ. ευρώ ( +17% σε ετήσια βάση) και ελεύθερες ταμειακές ροές στα 139 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως γιατί αυτό που έρχεται στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να βάλει φωτιά σε κάθε ρεκόρ στον στοιχηματισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ο ισχυρότερος χορηγός στο φαινόμενο αυτό θα είναι η φρενήρης ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού που "μεγάλωσε" η πανδημική κρίση με την τωρινή του γιγάντια μορφή να μην έχει καμία σχέση με εκείνη τη νηπιακή της Ρωσίας το 2018 όπου τα παγκόσμια στοιχήματα άγγιξαν το απίστευτο νούμερο των 136 δισ. ευρώ.

  Μιλάμε για τον βασιλιά των αθλητικών διοργανώσεων το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που ξεκινάει σε λίγες μέρες στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου με 18 Δεκεμβρίου) και αναμένεται σε κάθε περίπτωση να "ξεχειλώσει" το ταμείο του ΟΠΑΠ λίγο πριν κλείσει το 2022. Τώρα μάλιστα που ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στο σημείο του πέναλτι έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα με την πλήρη λειτουργία των πρακτορείων, τα δίχτυα της κερδοφορίας των 700 εκατ. ευρώ στα EBITDA για το 2022 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα… τρυπηθούν.

  Πραγματικά όταν έχει μπροστά του ο ΟΠΑΠ ένα τέτοιο κερδοφόρο "δάσος" πόσο εύκολο είναι να κρατηθεί από τους μύωψ επενδυτές η τιμή της μετοχής πέριξ των 12,40 ευρώ; Τιμή η οποία μάλιστα βρίσκεται με ένα σημαντικό discount -16% από τα υψηλά του 2022 και με ένα -11% σε σχέση με τη συνολική απόδοση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη ο οποίος φλερτάρει πλέον με τις 875 μονάδες.

  Στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή στο βραχυχρόνιο Fibo chart των 144 λεπτών να λαμβάνει τιμές στα χαμηλά του πλαγιοανοδικού καναλιού "C” μεταξύ των 12,50 με 12,29 ευρώ. Στο κανάλι αυτό έχουν μέχρι τώρα σχηματιστεί τρείς τοπικές κορυφές πέριξ των 12,80 ευρώ, ενώ τιμές κάτω από τα 12,29 ευρώ έχουν δώσει κερδοφόρες αγοραστικές εισόδους.

  Στο εν λόγω διάγραμμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο καθοδικός στροφέας "R” όπου διέρχεται από τα 12,70 ευρώ και έχει ενώσει τρεις κορυφές στα 13,85 στα 13,54 και πρόσφατα στα 12,81 ευρώ. Όταν τώρα παρθεί η απόφαση από τους "ρυθμιστές" και επιτευχθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών η ανοδική καταστρατήγηση του πιεστικού στροφέα στα 12,70 ευρώ και του διαγραμματικού καναλιού στα 12,90 ευρώ θα προκληθεί βίαιη ανοδική διαφυγή προς τη ζώνη αντίστασης των 13,85 με 14 ευρώ. Πάνω από εκεί και ενόψει των καλών νέων του Μουντιάλ, η τιμή της μετοχής μπορεί να δώσει ως Χριστουγεννιάτικο δώρο τιμές μέσα στο εύρος των 14,70 με 15 ευρώ.

  Αφήστε τους λοιπόν να πουλάνε εδώ κάτω στα 12,40 ευρώ... Όταν πάρουν χαμπάρι ποιος είναι αυτός που θα βγει ο πραγματικός κερδισμένος στο Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι ήδη αργά.

  Για τους τύπους η ομάδα που θα σηκώσει το κατασκευασμένο από χρυσό 18 καρατίων με ταινίες μαλαχίτη στη βάση του τρόπαιο ύψους 36,5 εκατοστών και βάρους 6,1 κιλών (30.875 καράτια) θα περάσει από το ταμείο της FIFA εισπράττοντας το ποσό των 38 εκατ. ευρώ. Πολύ πιο λιγότερα πάντως από αυτά που θα εισπράξει ο ΟΠΑΠ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ