Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Οκτ-2022 00:05

  Τώρα θα μάθουμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Με ένα ανοδικό ράπισμα της τάξεως του +10% από τα πρόσφατα χαμηλά του Σεπτεμβρίου έχει "τιμωρήσει" ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όσους επενδυτές πέταγαν τις μετοχές τους στον Καιάδα λίγο πριν το διαγραμματικό χείλος των 788 με 778 μονάδων προσμένοντας έτσι το πολυδιαφημιζόμενο γκρέμισμα του δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Το κακό όμως για αυτούς είναι ότι τα βάσανά τους δεν έχουν τελειώσει, καθώς η υπάρχουσα βραχυχρόνια ανοδική τάση μπορεί να πάρει παράταση και στις επόμενες εβδομάδες μιας που περπατάμε πλέον στο κόκκινο χαλί των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου όπου αναμένονται σε γενικές γραμμές να είναι …βατά για τους αγοραστές. Ήδη ο όμιλος Mytilineos με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 9μηνο του 2022 (+169% στο κύκλο εργασιών και +171% στη καθαρή κερδοφορία) έχει αρχίσει και "μαθαίνει" στους υποτιμητές το "πόσα απίδια βάζει ο σάκος". Το θετικό δεδομένο των αποτελεσμάτων δύσκολα θα μπορέσει να επιτρέψει την έντονη καθοδική αλλαγή τάσης στους δεικτοβαρείς τίτλους απειλώντας έτσι την υπάρχουσα ανοδική πολιτική.

  Την ίδια στιγμή, αν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της Fed στις 2 Νοεμβρίου, που μπορεί με την απόφασή της –αν δεν έχει ήδη προεξοφληθεί– να επηρεάσει τις αγορές, η εξελισσόμενη πτώση των ενεργειακών τιμών που σύρει τη μερική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο τρέχοντα μήνα, η μέχρι τώρα καλύτερη εικόνα επί του αναμενομένου των εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street και ο μπαλαντέρ των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών στις 8 Νοεμβρίου εμπεριέχουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να ποτίσουν την ανοδική κίνηση οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

  Επί του διαγραμματικού πρακτέου ο ντόπιος Γενικός Δείκτης έχει περάσει πάνω από τα διόδια των 850 με 845 μονάδων ανοίγοντας έτσι ανοδικό μέτωπο με την περιοχή από όπου διέρχεται η μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης "Q" στις 874 με 876 μονάδες περίπου. Το επίπεδο αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς αν διασπαστεί ανοδικά με έναν ζωογόνο ισχυρό τζίρο συναλλαγών μπορεί να φέρει το δείκτη πάνω στην οροφή του περασμένου Αυγούστου στις 900 μονάδες. Από την άλλη όμως μια εμφανή αδυναμία διαπερατότητας του Γενικού Δείκτη πάνω από την εν λόγω γραμμή αντίστασης θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς pullback προς το Fibonacci Retracement του 38,2% στις 840 με 836 μονάδες.

  πιν

   

  Φέρνοντας τώρα σε ποσοστιαία αντιπαράθεση τον Γενικό Δείκτη σε σχέση με τα 6 blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που ελέγχουν το 42% της κίνησής του από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου όταν τότε λάμβανε τιμές πέριξ των 900 μονάδων διαπιστώνουμε τη σημαντική υστέρηση της Coca-Cola HBC με ένα -12%, του ΟΤΕ με -7,8% και της Alpha Bank με -6,2%. Οι τρεις λοιπόν αυτοί "ρυθμιστές" της αγοράς μπορεί μέχρι τώρα να αποτελούν τα βαρίδια στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη αλλά στην πορεία ίσως να αποδειχθούν οι κρυφές ανοδικές αλλαγές που χρειάζεται ο δείκτης για να υπερκεράσει τις 900 μονάδες. Πιθανόν και εδώ τα απαραίτητα εργαλεία για την ανοδική διάσπαση να δοθούν μέσω της επερχόμενης ανακοίνωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2022 που είναι στις 8 Νοεμβρίου για τις Coca-Cola HBC, Alpha Bank και στις 10 Νοεμβρίου για τον ΟΤΕ. Στη μέχρι τώρα ανοδική πορεία ως σημαντικοί χορηγοί έχουν αποδειχθεί οι μετοχικοί τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, του Μυτιληναίου και της ΔΕΗ όπου παρουσιάζουν μια θετική μεταβολή της τάξεως του +5% , +3,54% και +2,35% αντίστοιχα με τον Γενικό Δείκτη να έχει την αρνητική απόσταση της τάξεως του -4% από τα επίπεδα των 900 μονάδων. 

  πιν

   

  Μεγάλο ενδιαφέρον από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης παρουσιάζει το μηνιαίο chart τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap. Το candlestick το οποίο έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα αν πάει στο τέλος του μήνα και κλείσει πάνω από τις 2.100 μονάδες τότε θα πάρει ανοδικά τους προηγούμενους τέσσερις ανοίγοντας το έδαφος για τη συνέχιση της τάσης αποτυπώνοντας στον επόμενο Νοέμβριο ένα δυναμικό ανοδικό candlestick. Η επιβεβαίωση δε του σεναρίου θα θέσει ως επόμενο στόχο τις 2.240 με 2.250 μονάδες ή ένα +7,6% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Αντιθέτως, η εμφανή άρνηση κατοχύρωσης των 2.100 μονάδων στο τέλος του μήνα θα επαναφέρει τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε διορθωτική τροχιά προς το όριο των 2.000 μονάδων. Οι ενδείξεις, πάντως, που έρχονται από τους τεχνικούς ταλαντωτές φωτίζουν πιο πολύ το ανοδικό σενάριο.

  pin


  Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, όπου τελευταία φλερτάρει εντόνως με την περιοχή αντίστασης των 600 μονάδων. Ανοδική διαφυγή πάνω από εκεί θα δώσει ταχύτητα στον δείκτη για το κρίσιμο επίπεδο των 625 μονάδων όπου και θα καθορίσει τις διαθέσεις για το κλείσιμο του 2022. Η απόλυτη κυρίευση των 625 μονάδων από τον Τραπεζικό Δείκτη θα απελευθερώσει μεσοπρόθεσμα για τους αγοραστές έναν αρκετά μεγάλο χώρο που μπορεί να φτάσει έως και τις παρυφές της ζώνης των 700 με 745 μονάδων. Η κίνηση αυτή είναι ικανή να αλλάξει ριζικά το διαγραμματικό χάρτη στις τράπεζες δίνοντας για αρχή νέα υψηλά στους δύο πρωτοπόρους στην κεφαλαιοποίηση, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα διαλύοντας ανοδικά τα 1,16 και τα 4,10 ευρώ αντίστοιχα.

  πιν

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ