Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Οκτ-2022 00:05

  Ο μετεωρίτης και οι εξωγήινοι

  Ο μετεωρίτης και οι εξωγήινοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Αφήστε στην άκρη τα πανηγυριώτικα καμώματα και τις απειλές του γείτονα, που για να σώσει την οικονομία του καταφεύγει ακόμα και σε δανεισμό με … sukuk (ισλαμικό χρηματοπιστωτικό πιστοποιητικό) στο 9,758% (!).

  Ξεχάστε τα πυρηνικά που θα ρίξει στην ίδια του την πόρτα ο Πούτιν "επιδιώκοντας" να μείνει στην ιστορία ως ο χασάπης ανθρώπινων σωμάτων. Και πήγε και στο Άγιον Όρος ο αθεόφοβος.

  Η πιο τρομακτική είδηση, αγαπητοί αναγνώστες, έρχεται από το βάθη του σύμπαντος. Ένας τεράστιος μετεωρίτης θα χτυπήσει τη Γη στις 8 Δεκεμβρίου 2022 μεταφέροντας μαζί του... εξωγήινα είδη. Η "Αποκάλυψη" όμως θα έρθει στις 20 Δεκεμβρίου 2022 όταν θα προκληθεί ο βιβλικός σεισμός των 9,8 Ρίχτερ στην τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τότε είναι που θα απελευθερωθεί και το μεγαλύτερο είδος (!) πάνω στη Γη. Το βροντοφωνάζει εδώ και μέρες ο ταξιδιώτης του χρόνου Eno Alaric, πού ήρθε να μας επισκεφτεί από το... 2671.

  Αυτή μάλιστα. Είναι είδηση. Αν δε, αναπαραχθεί κατάλληλα μπορεί να προκαλέσει τον υπέρτατο επενδυτικό πανικό.

  Έτσι επιτέλους θα πετύχουν και κάποιοι τον σκοπό τους να κουτρουβαλιαστεί ο Γενικός Δείκτης κάτω και από τις 700 μονάδες. Εδώ ο κόσμος χάνεται τις επενδύσεις στο ΧΑ θα κοιτάξουν; Βλέπετε οι μέχρι τώρα ειδήσεις με το τουρκικό ξεφάντωμα, τις πυρηνικές πολεμικές ιαχές, το πληθωριστικό ξεπουπούλιασμα, το ενεργειακό μάδημα, το επιτοκιακό ζεμάτισμα και όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά βασανιστήρια που περνάμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι απλά πταισματάκια μπροστά στον μετεωρίτη και τους εξωγήινους. Δεν μπορούν από μόνα τους να σπρώξουν παρακάτω το Ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και αν "στραβώνουν" οι αρθρογραφικές πένες στο γράψιμο. 

  Είναι και αυτό το αντίβαρο των καθαρών κερδών που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου έφτασε συνολικά στα 5,46 δισ. ευρώ. Ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με όλο το 2021 και 333% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Άσε που όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά θα βρεθεί σε ευθεία αντιπαράθεση με τη χρυσή πενταετία 2004 – 2008, όπου όμως είχαμε και διπλάσιο αριθμό εισηγμένων εταιρειών. Αντίβαρο είναι και το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αναμένεται να κατρακυλήσει στο χαμηλό 13 ετών, στο 161,6%, το 2023 μετά από μια επίσης εντυπωσιακή πτώση στο 169,1% το 2022 (από 193,3% το 2021 και 206,3% το 2020). Στο μεταξύ είναι και αυτό το "δύσπεπτο" Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπου αναμένεται το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2023 να επιστρέψει σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (1,6 δισ. ευρώ) για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια.

  Αμ, το φετινό απίστευτο ρεκόρ που προδιαγράφει ο τουρισμός, τραβώντας από το αυτί διεθνείς κολοσσούς για να έρθουν να επενδύσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε μεγάλα έργα που αφορούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αναβάθμιση και επέκταση παλαιών, κατασκευή μαρίνων, θεματικών πάρκων κ.λπ. Έρχεται στην κυριολεξία μια πραγματική επενδυτική άνοιξη με 83 νέες προωθούμενες επενδύσεις για ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, 4άστερα και 5άστερα, από την Κρήτη έως τη Χαλκιδική, από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, αλλά και στην Αττική. Επιπλέον, 10 νέοι τουριστικοί λιμένες είναι σε διαδικασία χωροθέτησης και δημιουργίας. Άλλο σοβαρό αντίβαρο αυτό, που θα φανεί λίαν συντόμως και στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου στις εισηγμένες εταιρείες.

  Υπάρχει τέλος και το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής "γύρας" που έχω επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετούς ιθύνοντες του χρηματιστηριακού χώρου, θεσμικούς και μη, για τις θέσεις που διατηρούν την τωρινή στιγμή στα χαρτοφυλάκιά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό λοιπόν από αυτούς, για να μην πω σχεδόν όλοι, είναι υπο-επενδεδυμένοι διατηρώντας μια μέση ρευστότητα που ξεκινάει από το 35% και φτάνει έως και το 70%. Κοινώς "όλοι" περιμένουν τη βύθιση για να ξαναγοράσουν φθηνότερα αυτά που πούλησαν με "πόνο" τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως όταν "όλοι" είναι ψυλλιασμένοι για το αρνητικό σενάριο η στατιστική ανάλυση στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι δεν είναι και ιδιαίτερα μαζί τους. Επίσης αν συμβεί κάτι απροσδόκητα θετικό που μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω η βεβιασμένη αναγκαστική επανατοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων θα σπρώξει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες μιας που οι πωλητές ως είθισται τραβιούνται πολύ πιο πάνω στο... "Ask”.

  Προχωρώντας τώρα και στην τεχνική ανάλυση μέσα από το μηνιαίο διάγραμμα τιμών συλλαμβάνουμε το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης "Q”, όπου τον κρατούσε σιδηροδέσμιο για πάνω από μια δωδεκαετία στην καθοδική του πορεία. Ο δείκτης λοιπόν τη διέλυσε ανοδικά τον Μάρτιο του 2021 βάζοντας τις βάσεις για το επόμενο σκαλοπάτι της ανοδικής κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης του 2014 στις 1.050 με 1.000 μονάδες.

  Τον Φλεβάρη του 2022 ο δείκτης ήταν έτοιμος να ανηφορίσει προς τις 1.000 μονάδες αλλά κάπου λίγο πιο πάνω από τις 970 μονάδες ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και του "έσκισε" το σενάριο. Είναι η δεύτερη φορά που ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αρπάξει το όριο των 1.000 μονάδων και αποτυγχάνει γιατί έρχεται ένας απρόβλεπτος διεθνής παράγοντας πτώσης. Την πρώτη φορά ήταν τον Γενάρη του 2020 λίγο πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Η διάσπαση των 1.000 μονάδων μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να φαντάζει λίγο μακρινή αλλά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από την τεράστια γραμμή "Q” τεχνικά δεν έχει χάσει την επαφή του με αυτό το σημείο και κάποια στιγμή θα πάει να τη δοκιμάσει για τρίτη φορά. Η γραμμή αυτή διέρχεται σήμερα από την περιοχή των 720 με 700 μονάδων ή ένα -14% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  Για να μπορέσουμε λοιπόν ως επενδυτές να αναφωνήσουμε το "δεύτε τελευταίον ασπασμόν" και να πάμε σε μια καθοδική βουτιά που θα δώσει στον Γενικό Δείκτη τιμές με το 5 μπροστά θα πρέπει η αγορά να πέσει κάτω από τις 700 μονάδες όχι σε ημερήσιο αλλά σε μηνιαίο επίπεδο τιμών. Μέχρι στιγμής πάντως παρά τη συνεχή πίεση από τον ανηλεή βομβαρδισμό των αρνητικών νέων που ανέφερα στην αρχή του άρθρου, ο δείκτης στέκεται σε "υποφερτά" διαγραμματικά επίπεδα διόρθωσης. Με σκιώδη μεν συνολικό τζίρο συναλλαγών αλλά δεν παύει να στέκεται. Στο παρελθόν θα είχε ξηλωθεί το διαγραμματικό πουλόβερ προ πολλού. Το γεγονός αυτό ίσως έχει να μας πει ενδόμυχα ότι η αγορά έχει πιο πολλά να αναμένει προς τα πάνω από αυτά που διακρίνει προς τα κάτω.

  Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι κάτω από τη γραμμή "Q” βρίσκεται ο δωδεκαετής ανάποδος σχηματισμός Head and Shoulders όπου έχει διασπαστεί ανοδικά δίνοντας ως στόχο την επόμενη 4ετία τη τιμή που είχε ο δείκτης εν έτη 2010 πριν μπούμε στο σκοτεινό τούνελ.

   

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ