Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 00:05

  Η μητέρα των μαχών και τα επικίνδυνα όρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος στήριξης των 788 με 778 μονάδων έχει φέρει τις μετοχές ισχυρών ομίλων σε ιδιαίτερα κρίσιμα διαγραμματικά επίπεδα τιμών για τη μετέπειτα πορεία τους. Ξεκινάμε με τη διαγραμματική ανάλυση του ομίλου Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) όπου έχοντας απολέσει έως και ένα -18% από την πρόσφατη τοπική κορυφή του περασμένου Αυγούστου στα 16,37 ευρώ συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να προσπαθεί να κρατηθεί μέσα στο "μαξιλάρι" στήριξης των 13,60 με 13,80 ευρώ. Το φίλτρο εδώ είναι σε τριήμερο επίπεδο κλεισίματος εκτός και αν η τιμή φύγει κάτω κατά -2,5% ή στα 13,26 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών και συνεχόμενα χτυπήματα μέσα στο εύρος των 13,26 με 13,18 ευρώ. Στην περίπτωση που αποτυπωθεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη βύθιση της τιμής της μετοχής προς την περιοχή του πυθμένα που είχε δημιουργηθεί στα 12,68 ευρώ. Επίπεδο, που η μετοχή είχε να το ξαναδεί από τις αρχές του Φλεβάρη του 2021 ή για πάνω από 600 μέρες. Από την άλλη πλευρά, όμως, αν η μετοχή δείξει σημαντικές δυνάμεις στήριξης στην προαναφερόμενη βάση των 13,60 ευρώ με άμεσο αποτέλεσμα το σπρώξιμο της τιμής πάνω από τα 14 ευρώ τότε θα επιτελεστεί ένα ισχυρό στοπ στις καθοδικές διαθέσεις θέτοντας πλέον ως ανοδικό στόχο το επίπεδο που εκτείνεται από τα 15 έως και τα 15,35 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αγοραστών βρίσκεται "εγκλωβισμένος" ανάμεσα στα 15 με 15,70 ευρώ μιας που όπως φαίνεται και από τις πλάγιες μπάρες των όγκων εκεί έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών της τελευταίας διετίας. Όσο λοιπόν η μετοχή καθυστερεί να ακουμπήσει τα εν λόγω επίπεδα η επενδυτική ψυχολογική πίεση του απεγκλωβισμού θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

  πιν

   

  Η μετοχή του ΟΠΑΠ όπου περιμένει και την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος των 0,30 ευρώ στις 19 Οκτωβρίου έχει βρεθεί σε μια πτωτική δίνη της τάξεως του -17,5% από τα υψηλά που είχε καταγράψει τον περασμένο Ιούλιο στα 14,55 ευρώ. Βέβαια έχει δώσει προς τους μετόχους το ποσό των 1,4 ευρώ αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία εκτός από το γεγονός της αναγκαστικής ποσοστιαίας πώλησης λόγω εκροών από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Πτώση η οποία επιταχύνθηκε μετά και το χάσιμο του διαγραμματικού πατώματος στα 13 ευρώ ωθώντας τη τιμή με αυξημένες ρευστοποιήσεις προς το όριο της επόμενης στήριξης στα 12 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο, που από πέρυσι τον Αύγουστο έχει αντέξει δύο πολύ δυνατές επιθέσεις των πωλητών δίχως να μπορέσουν να το διαρρήξουν. Μάλιστα στη μετέπειτα πορεία οι αγοραστές τους υπερφαλάγγισαν καθώς τράβηξαν τη μετοχή στην πρώτη περίπτωση στο +15% και στη δεύτερη στο +23%. Αν τώρα στη τωρινή χρονική στιγμή η περιοχή των 12 ευρώ δεν αντέξει και διασπαστεί καθοδικά τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο κατέβασμα προς την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 11,10 ευρώ.

  πιν


  Η μητέρα όμως των μαχών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των αγοραστών και των πωλητών συντελείται εδώ και εβδομάδες στη μετοχή της ΔΕΗ. Η πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση που αποτυπώνεται στο τριημερήσιο διάγραμμα τιμών παρά το οφθαλμικό στενό εύρος διακύμανσης των 5,50 με 5 ευρώ έχει μέσα της μια τεράστια αντιπαράθεση που έχει τραβήξει τα βλέμματα όλης της αγοράς. Χαρακτηριστικός είναι ο τεχνικός δείκτης VRVP που αποκαλύπτει τον όγκο συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί σε κάθε επίπεδο τιμών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το δείκτη ο όγκος που έχει γίνει την τελευταία διετία πέριξ των 5,30 ευρώ έχει αγγίξει τα 31 εκατ. τεμάχια ερχόμενος σε σύγκριση με εκείνον της περιοχής των 9 ευρώ με τα 34 εκατ. τεμάχια όπου είχε πραγματοποιηθεί και η ΑΜΚ. Η μετοχή φαίνεται ότι μετά από την ισχυρότατη πτώση έως και -50% από τα υψηλά του 2022 να δημιουργεί ένα σημαντικό αγοραστικό πάτημα σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Τεχνικά η ΔΕΗ έχει ως βασικά σημεία αντίστασης και στήριξης τα 6,26 και τα 4,75 ευρώ αντίστοιχα με το κάτω όριο όμως να είναι ιδιαίτερα συμπαγές. Εκεί θα βρίσκεται και στα 1,8 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση όπου φυσικά είναι αρκετά υποδεέστερη της πραγματικής αξίας της ΔΕΗ.

  πιν


  Το νέρωμα στο ευρωπαϊκό κρασί της επιβολής ειδικής εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η ανακοίνωση της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. (ΕΛΠΕ) ως ημερομηνία αποκοπής του μικτού μερίσματος των 0,40 ευρώ ανά μετοχή την 1η Νοεμβρίου τράβηξε με δύναμη τα γκέμια των πωλητών, που πολιορκούσαν εδώ και μέρες το επίπεδο στήριξης των 6 ευρώ. Η κίνηση μάλιστα αυτή αν συνοδευτεί και με την κατοχύρωση από τους αγοραστές του σημείου των 6,35 ευρώ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη κρίσιμη ζώνη των 6,60 ευρώ αλλάζοντας τη βραχυχρόνια τάση από καθοδική σε ανοδική. Εδώ που τα λέμε και τα 6 ευρώ να σπάγανε καθοδικά οι πωλητές δε θα μπορούσαν να φτάσουν μακρύτερα καθώς η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει συνεχόμενα σκληρά επίπεδα στήριξης όπως αυτά στα 5,80 και στα 5,50 ευρώ όπου με αυτά τα εκρηκτικά οικονομικά μεγέθη που έχει ανακοινώσει ο όμιλος για το 2022 μάλλον θα πήγαιναν γυρεύοντας. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ