Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 00:05

  Jumbo: Απίστευτο... κι όμως αληθινό!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το πιο εντυπωσιακό νούμερο των αποτελεσμάτων του Jumbo ήταν σίγουρα το περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο διαμορφώθηκε στο "διαστημικό" 57%, έναντι 53% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 54% το α’ εξάμηνο του 2019! Ταυτόχρονα, η διανομή ενός χριστουγεννιάτικου δώρου από τη διοίκηση προς τους μετόχους είναι τα 0,385 ευρώ/μετοχή που θα πληρώσει περί τα Χριστούγεννα. Έτσι, η συνολική χρηματική διανομή για το 2022 αγγίζει το 1,155 ευρώ/μετοχή, ήτοι μερισματική απόδοση 8,2%!   

  Το περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου Jumbo διαμορφώθηκε σε 57,04%, κυρίως λόγω του προϊοντικού μείγματος και της διαχείρισης των αποθεμάτων. Ίσως σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα "να έβαλε το χεράκι του" και λίγο ο πληθωρισμός. Παράλληλα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους (μισθοδοσία και ενέργεια) περιόρισε οριακά τα λειτουργικό περιθώριο (περιθώριο EBITDA) μόλις κατά 19 μονάδες βάσης, καθώς προσέγγισε το 32,7%, έναντι 32,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν 12%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 115,8 εκατ. ευρώ.

  Από την άλλη πλευρά, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους επενδυτές είναι η καθαρή κερδοφορία, η οποία και εκτοξεύτηκε στα 78,6 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο εξαιρετικό 22,2%, έναντι 21,4% το α’ εξάμηνο του 2021, και το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων (2019-2022) α’ εξαμήνων. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των φορολογικών εξόδων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις.  

  Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του ομίλου Jumbo, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Jumbo με βάση τον δείκτη EV/EBITDA διαπραγματεύεται 5,3 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2022, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται μόλις 10 φορές τα καθαρά κέρδη του. Μεγάλο πλεονέκτημα του ομίλου αποτελεί ο καθαρός δανεισμός (μετρητά μείον δάνεια) άνω των 435 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το 22% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του ομίλου (3,2 ευρώ/μετοχή). Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι του 10ετούς ιστορικού μέσου όρου της περί το 30% με βάση τον δείκτη EV/EBITDA.

  Ωστόσο, ποια είναι η σύγκρισή της με αντίστοιχες ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού; Οι δύο μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών Mattel και Hasbro, αν θα μπορούσαμε να τις συγκρίνουμε με την Jumbo, διαπραγματεύονται με δείκτη EV/EBITDA (2021) 8,3 και 10,4 φορές αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, μιας και ο όμιλος Jumbo δεν εμπορεύεται μόνο παιχνίδια, η σύγκριση με εμπόρους πολυκαταστημάτων μάλλον ευνοεί περαιτέρω την Jumbo, καθώς εκεί οι πολλαπλασιαστές ξεπερνούν αυτές των παιχνιδιών, όπως είναι η Walmart με 11,3 δείκτη EV/EBITDA. Ωστόσο εκτιμώ ότι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Jumbo είναι το μικτό περιθώριο κέρδους, όπου αντίστοιχες εταιρείες δεν αγγίζουν καν το διψήφιο νούμερο. 

  Καταλήγοντας, η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις οκτώ του δείκτη MSCI, με συμμετοχή 10,1% (κατέχει την έκτη θέση ανάμεσα στις οκτώ με βάση τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση), με τους αλλοδαπούς επενδυτές να δείχνουν την προτίμησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φημολογία κάθε φορά που πλησιάζει η ανακοίνωση από τον οίκο MSCI για τις εταιρείες που θα διαγραφούν από τον δείκτη προσδίδει στη μετοχή έντονη μεταβλητότητα. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση η Jumbo δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο διαγραφής από τον εν λόγω δείκτη, εκτός "εάν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας". Σαφέστατα και τον τελευταίο λόγο έχει ο οίκος MSCI, αλλά το κρίσιμο όριο για τη διαγραφή απέχει σημαντικά από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

  pin

  πιν

   

  Performance Technologies: Φθηνή αποτίμηση και ισχυρό ταμείο

  Ο κύκλος εργασιών του α' εξαμήνου 2022 ανήλθε στα 17,46 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος 9,3% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 2,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23,3%. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 2 εκατ. ευρώ, αυξημένα περί το 25%. Η σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους EBITDA, αλλά και των κερδών μετά φόρων, οφείλεται εν μέρει στο ότι τα cloud και managed services και enterprise software solutions έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό μικτού κέρδους από τις παραδοσιακές one-off λύσεις.

  Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με το cloud κατηγοριοποιούμενα ως εξής: Multi-cloud, Apps & Cross-Platform και Public Cloud. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από πωλήσεις συμβολαίων για τις υπηρεσίες της βάσει κατανάλωσης πόρων για τις cloud και διαχειριζόμενες υπηρεσίες, οι οποίες επαναλαμβάνονται. Οι συμβάσεις για παροχή τέτοιων υπηρεσιών έχουν διάρκεια συνήθως από 36 έως 60 μήνες, με περιοδική αμοιβή, επαναλαμβανόμενη. 

  Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα -7,3 εκατ. ευρώ, έναντι -6,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. 

  pin

   

  Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) αγγίζει τις 12,6 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Μια λογική αποτίμηση έως συγκρατημένη, αριθμός o οποίος θα μπορούσε να είναι και υψηλότερος. Η ανησυχία έρχεται από τη μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών, δίνοντας έτσι μια μικρή έκπτωση στον λόγο P/E. Εκτιμώ ότι, αν η εταιρεία καταφέρει και αυξήσει τον τζίρο της το επόμενο διάστημα χωρίς να περιοριστούν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της, τότε ο δείκτης P/E δεν θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα και η αγορά θα τρέξει να το προεξοφλήσει δίνοντας υψηλότερα νούμερα στην κεφαλαιοποίηση και κατ’ επέκταση στον λόγο τιμή προς κέρδη (P/E).

  Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος του δείκτη EV/EBITDA ξεπερνά οριακά τις 7 φορές. Η επιχειρηματική αξία μιας επιχείρησης (Enterprise Value) αυξάνεται γρηγορότερα στη φάση ανάπτυξης της εταιρείας, αφού από τη μία μεγαλώνει ο δανεισμός, ενώ από την άλλη οι επενδυτές, προσβλέποντας σε μελλοντικά κέρδη, αγοράζουν τη μετοχή, μεγεθύνοντας ταυτόχρονα την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, δηλ. τον αριθμητή του κλάσματος. Και εδώ η αποτίμηση μοιάζει περισσότερο με μιας ώριμης εταιρείας, κάτι το οποίο έρχεται έπειτα από μια συνεχή άνοδο στα μεγέθη της τα τελευταία εξάμηνα. Τέλος, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη μετάταξη από την εναλλακτική αγορά του Χ.Α. στη ρυθμιζόμενη αγορά, με τους επενδυτές που θα κοιτάζουν την εταιρεία να αυξάνεται σημαντικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ίδια και τη μετοχή. 

  Οι συστάσεις για αγορά παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τον μ.ό. 5ετίας

  Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών των εταιρειών που συμμετέχουν στον S&P 500 για το γ’ τρίμηνο έχουν συρρικνωθεί από 9,8% πριν από ένα τρίμηνο σε +3,7%. Ωστόσο ακόμη εκτιμούν αύξηση κερδών για το γ’ τρίμηνο, ενώ οι προτάσεις τους κυριαρχούνται από συστάσεις αγορών. 

  Ειδικότερα, υπάρχουν συνολικά 10.616 συστάσεις για τις μετοχές στον S&P 500. Από αυτές, το 55,6% είναι προτάσεις αγοράς, το 38,7% είναι διακράτησης και το 5,7% πώλησης. Το ποσοστό των προτάσεων για αγορά είναι πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας (53,6%), ενώ τα ποσοστά για διακράτηση και πώληση είναι κάτω από τους μέσους όρους 5ετίας με 40,4% και 6,0%. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό προτάσεων για αγορά μειώθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, από το 57,4% στα τέλη Φεβρουαρίου σε 55,6% σήμερα. Πριν από την πρόσφατη αύξηση, η τελευταία φορά που το ποσοστό των συστάσεων αγοράς ξεπέρασε το 55% ήταν ο Σεπτέμβριος του 2011 (55,8%).

  Σε επίπεδο κλάδου, οι εκτιμήσεις της αγοράς δίνουν προβάδισμα στις εταιρείες ενέργειας με 63%, 62% για την πληροφορική και την ακίνητη περιουσία. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά συστάσεων αγοράς έχουν οι κλάδοι Consumer Staples (39%) και εταιρείες κοινής ωφέλειας (49%). Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, λογικά λόγω της ενεργειακής κρίσης, διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό με σύσταση πώλησης, καθώς αγγίζει το 12%. 

  Οι δέκα από τους έντεκα τομείς έχουν υποχωρήσει στις συστάσεις αγοράς από την κορύφωση του Φεβρουαρίου. Ο μόνος κλάδος που έχει σημειώσει αύξηση στη σύσταση αγοράς είναι ο κλάδος των ακινήτων, από 55% σε 62% σήμερα.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι εκθέσεις να συνηθίζεται να είναι θετικές για τις εταιρείες, ωστόσο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τάση που παρατηρείται σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο αλλά και το ποσοστό απόκλισης από αυτό!

  Ατζέντα (27/9/2022 - 2/10/2022)

  Ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου

  Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου οι Briq Properties, Ideal Holdings και Εβροφάρμα, η Performance Technologies θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,036 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση 1%), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση (πιστωτική επέκταση) και τις καταθέσεις για τον Αύγουστο 2022. Την Τετάρτη οι ΑΔΜΗΕ (μετά το κλείσιμο της αγοράς), Ευρωπαϊκή Πίστη, Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, Βιοκαρπέτ, Attica Bank, Intertech και CPLP Shipping Holdings αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, ενώ η CPLP Shipping Holdings έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την Πέμπτη οι Lamda Development, CNL Capital ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ, Logismos, Coral και Λανακάμ αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου, ενώ η REDS έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. Την Παρασκευή οι Trastor ΑΕΕΑΠ, Unibios, Εριουργία Τρία Άλφα, Τζιρακιάν Profil, Sato, Space Hellas, Interlife, Φιερατέξ Αφοί Ανεζουλάκη, Αφοί Χ. Κορδέλλου, Προοδευτική, Medicon Hellas, Βαρβαρέσος, ΒΙΣ, Μουζάκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΥΑΘ, Ιατρικό Αθηνών, Παΐρης, ΚΡΕ.ΚΑ, ΒΙΣ, Δέλτα Τεχνική, Λάμψα, Ξυλεμπορία και Μπήτρος αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Ιούλιο και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Αύγουστο.

  Πληθωρισμός (Γερμανία) και δείκτης PCE (ΗΠΑ) στο επίκεντρο 

  Στο εξωτερικό σήμερα, Τρίτη, ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Αύγουστο, ενώ λίγο αργότερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη με βάση την έρευνα του Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη είναι η σειρά των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών για τον Αύγουστο να δουν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη η Γερμανία ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήτοι 8,8% σε ετήσια βάση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου. Την Παρασκευή τα ξημερώματα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, στη συνέχεια η ανεργία Σεπτεμβρίου για τη Γερμανία, ενώ το απόγευμα το φως τη δημοσιότητας θα δει ο δείκτης PCE (εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού) για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Η εβδομάδα κλείνει με τις εκτιμήσεις από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τις πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο (5ετίας). Τέλος, την Κυριακή διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ