Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 00:05

  Η αμαρτία και τα όρια πτώσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η μέχρι τώρα ανάγνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν αφήνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθήσει στο μέτρο που έπραττε στο παρελθόν το αρνητικό κλίμα και τις πτωτικές διαθέσεις των ξένων αγορών. Και πώς άλλωστε να το πράξει όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 συντελείται ένα ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς με τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως να εμφανίζουν ισχυρή επιβράδυνση των οικονομικών τους δεδομένων.

  Φέτος, λοιπόν, οι ελληνικές εισηγμένες φαίνεται να οδεύουν μέσω της υψηλής καθαρής κερδοφορίας των 5 δισ. ευρώ σε μια ιστορικών διαστάσεων διάσπαση που μας βγάζει στο μακρινό 2007 λίγο πριν ενεργοποιηθεί η κατάρρευση της Lehman Brothers. Παράλληλα, τα νέα για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοικήσεων των εισηγμένων δεν δείχνουν να είναι και τόσο επηρεασμένα από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και η απαρχή της σταδιακής τιμολόγησης των επενδυτικών εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ προσθέτει ένα σημαντικό "μαξιλάρι" στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών από ένα πιθανό τράβηγμα στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγεθών τους. Η επιβράβευση δε των μετόχων με έκτακτα μερίσματα και επιστροφές είναι ένα άλλο σημαντικό stop στις έντονες πτωτικές διαθέσεις. Όταν, για παράδειγμα, βγαίνει η Autohellas και ανακοινώνει έγκριση επιστροφής κεφαλαίου της τάξεως του 1 ευρώ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Οκτωβρίου την ίδια ώρα που στο ταμπλό έχει τιμή στα 9,6 ευρώ ή απόδοση 10,4%... άντε πούλα τη.

  Το στοιχείο της εγκράτειας και της πιθανής απόσχισης από τα διεθνή έντονα αρνητικά δεδομένα εντοπίζεται και στη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη όπου συλλαμβάνεται να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη ασφαλείας των 815 με 800 μονάδων. Όσο μάλιστα ο δείκτης δηλώνει έμπρακτα τη σθεναρή του θέληση να μην κυλήσει καθοδικά κάτω από το όριο των 800 μονάδων τόσο θα αναπτερώνεται το ηθικό των αγοραστών για μια ανοδική επανεκτίμηση της περιοχής αντίστασης των 850 μονάδων. Στη περίπτωση τώρα που ο δείκτης περάσει κάτω από τις 800 μονάδες διαπράττοντας έναν ισχυρό τζίρο συναλλαγών τότε θα ενεργοποιηθεί άμεσα το επίπεδο στήριξης των 788 με 778 μονάδων, όπου μέσα στο τρέχον έτος έχει σταθεί όρθιο σε δύο επιδρομές των πωλητών. Κάτω από εκεί η κατάσταση μπορεί να πάρει διαστάσεις χτυπώντας με δύναμη την πόρτα της μακροπρόθεσμης στήριξης των 755 μονάδων ή ένα -8% από τις τωρινές τιμές. Είναι ένα πολύ άσχημο σενάριο που δύσκολα όμως μπορεί να εκτελεστεί κοιτώντας κυρίως τα διαγραμματικά δεδομένα των τριών δεικτοβαρών ομίλων που ελέγχουν το 26% της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Μιλάμε για την Coca-Cola HBC (11,43%), τον ΟΤΕ (9,52%) και τη Eurobank (5,04%).

  ΠΙΝ

   

  Ξεκινώντας από τη "βασίλισσα" Coca-Cola HBC (ΕΕΕ) εντοπίζουμε την τιμή της μετοχής να έχει περάσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών κάτω από τη στήριξη της περιοχής των 22,80 ευρώ και να λαμβάνει τιμές μεταξύ των 21,80 με 21,50 ευρώ. Εδώ, λοιπόν, φαίνεται ότι το ανώτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να κατέβει η μετοχή είναι αυτό μεταξύ των 20,70 με 20,50 ευρώ ή το πολύ ένα -4,8%. Προσοχή όμως γιατί βάσει και του πολύ καλού πρώτου εξαμήνου, όπου εμφάνισε αύξηση κατά 34,5% στη καθαρή κερδοφορία κλείνοντας στα 316,9 εκατ. ευρώ, η μετοχή το έχει ήδη παρακάνει με την προεξόφληση των αρνητικών νέων και με το παραμικρό μπορεί να φύγει έντονα ανοδικά.

  πιν

   

  Στη μετοχή του ΟΤΕ ό,τι και να πούμε για καθοδική κίνηση και για πτωτικά όρια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα "αμαρτήσουμε". Ο όμιλος που διαθέτει την απίστευτη ρευστότητα των 1,005 δισ. ευρώ έγραψε στο πρώτο εξάμηνο, όπου συνήθως είναι και το αδύναμο, καθαρή κερδοφορία 262 εκατ. ευρώ ή 26% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, μέσα σε όλα τα άλλα θετικά στοιχεία του εξαμήνου ο όμιλος εμφανίστηκε να έχει και μια εντυπωσιακή μείωση κατά 32,3% στον καθαρό δανεισμό του. Οπότε το να δηλώσουμε ότι ο ΟΤΕ έχει διαγραμματικά ένα περιθώριο πτώσης έως και την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 14,45 ευρώ ή ένα -6% από τα τωρινά επίπεδα τιμών φαντάζει λίγο εξωφρενικό όταν μάλιστα γνωρίζεις ότι έρχεται ένα εκρηκτικό δεύτερο εξάμηνο λόγω της λάμψης του τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή αλλά και του περιορισμού του κόστους σε ορισμένους τομείς. Αμαρτία είναι.

  pin


  Κλείνω με τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ). Εδώ σίγουρα θα μου πείτε ότι είναι τράπεζα και όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν επιτρέπονται χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αμ δε, όμως γιατί ο συγκεκριμένος τραπεζικός οίκος δεν έχει σχέση πλέον με το παρελθόν. Στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ξεπέρασε τους στόχους σε κάθε τομέα δραστηριότητας κατεβάζοντας στο τέλος την μεγαλύτερη καθαρή κερδοφορία (941 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου. Η δε διοίκηση όχι μόνο προβληματίστηκε για τη συνέχεια αλλά προχώρησε και σε αναθεώρηση του guidance ανεβάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη της απόδοσης. Αν μέσα σε αυτά προσθέσουμε την επίδραση του τουρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που από ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσει το 5% δύσκολα θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της διαγραμματικής πτωτικής προοπτικής με το όριο πτώσης της Eurobank να εντοπίζεται περίπου στο -6% προς τις παρυφές των 0,84 ευρώ. Κάτω από εκεί η εξίσωση της τεχνικής ανάλυσης με τα θεμελιώδη στοιχεία δεν δύναται να έχει το σωστό αποτέλεσμα.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ