Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 00:14

  Το μεγάλο ακτοπλοϊκό deal και η μετοχή για το βιβλίο Γκίνες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ολοκλήρωση του τεράστιου deal στην ακτοπλοΐα με την απορρόφηση της  ΑΝΕΚ από την Attica Group (ΑΤΤΙΚΑ)  είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δώσει μεσομακροπρόθεσμα "φτερά" στη μετοχή της δεύτερης. Όταν λοιπόν ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαδικασίες της απορρόφησης η Attica Group θα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο ναυτιλιακό οργανισμό, που θα διαχειρίζεται περισσότερα από 40 πλοία μέσω των 4 θυγατρικών του Superfast, Blue Star, Hellenic Seaways και  ΑΝΕΚ εξυπηρετώντας 62 προορισμούς και 74 λιμάνια σε τρείς άκρως τουριστικές χώρες (Ελλάδα- Ιταλία – Μαρόκο). Να σημειωθεί επίσης ότι ο  όμιλος κατατάσσεται στη τρίτη  θέση παγκοσμίως μεταξύ των εταιρειών επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων για τη μεταφορική ικανότητα επιβατών και στη έβδομη θέση για την ολική χωρητικότητα των πλοίων του (gross tonnage).  

  H κίνηση της εξαγοράς είναι ιδιαιτέρως  θετική καθώς  με τα  80 εκατ. ευρώ και την ανταλλαγή μετοχών ο όμιλος πήρε την ΑΝΕΚ καθαρή με πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της. Μια ΑΝΕΚ που έχει υπό την κατοχή της 9 πλοία  όπου διακίνησαν την προηγούμενη χρονιά  652 χιλ. επιβάτες, 183 χιλ. αυτοκίνητα και 133 χιλ. φορτηγά. Φανταστείτε δηλαδή τι νούμερα θα χτυπήσει το 2022 με τον τουρισμό να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά. Αν κάποιοι μάλιστα ταξίδεψαν αυτό το καλοκαίρι προς την Κρήτη έχουν καταλάβει ήδη για το μέγεθος. Την ίδια φαντασία θα πρέπει να διαχειριστούμε και για την Attica Group, που πέρυσι διακίνησε 4,42 εκατ. επιβάτες, 870 χιλιάδες αυτοκίνητα και 373 χιλιάδες φορτηγά.

  Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται στο ταμπλό στα 200 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να κινείται λίγο ψηλότερα από τα 0,90 ευρώ και σε απόσταση έως και 60% από τα προ πανδημίας επίπεδα των 1,45 ευρώ. Διαγραμματικά τώρα η τιμή της μετοχής διέπεται την τελευταία πενταετία από την καθοδική γραμμή τάσης "W” η οποία διέρχεται από τα 1,15 ευρώ ή ένα +25% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω γραμμής θα απελευθερώσει σημαντικές αγοραστικές δυνάμεις που είναι ικανές να σπρώξουν τη μετοχή  μέσα στη ζώνη των 1,48 με 1,75 ευρώ.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή που εκτείνεται από τα 0,868 έως τα 0,75 ευρώ καθώς την τελευταία επταετία αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο αγοράς σε όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν το κατάλληλο σημείο εισόδου. Στο βραχυχρόνιο τώρα πεδίο η μετοχή δείχνει να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πάτημα μέσα στο εσωτερικό των Keltner Channel για να κινηθεί ανοδικά προς τα 1,05 με 1,10 ευρώ. Εδώ το ατού της εξαγοράς της ΑΝΕΚ και της ισχυρής τουριστικής ανάκαμψης υπερνικά την ενεργειακή κρίση.

  πιν

   

  Προχωράμε σε ένα επενδυτικό φαινόμενο το οποίο αν δεν συνέβαινε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα λέγαμε μετά βεβαιότητας ότι θα έπαιρνε μια αξιοπρεπή θέση στο βιβλίο Γκίνες. Μιλάμε για το φαινόμενο της τιμολόγησης της μετοχής της Intracom (ΙΝΤΚΑ).

  Σήμερα λοιπόν ο όμιλος κόβει και μοιράζει ως επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους του το ποσό των 0,12 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στη σημαντική απόδοση του +7% σύμφωνα με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 1,696 ευρώ.

  Θα μου πείτε, ε και τι έγινε, μιας που είναι πολύ πιθανό να το χάσει από την τιμή και να κατέβει στα 1,576 ευρώ. Δηλαδή η κεφαλαιοποίηση του ομίλου θα πέσει ακόμα  χαμηλότερα στα  131 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό είναι τόσο παράλογο που σε κάνει να θέλεις να κάτσεις και πάλι στα θρανία για να μάθεις εκ νέου τη μέθοδο της... πρόσθεσης. Ο όμιλος με τις πωλήσεις της  Intrakat και της Intrasoft International, διαθέτει αυτή τη στιγμή  μια καθαρή ρευστότητα της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε και τα 10 εκατ. της επιστροφής. Και το νούμερο αυτό βγαίνει δίχως να έχουμε υπολογίσει την πολύ καλή Intracom Defence όπου ακούγεται ότι τη "λιγουρεύονται" οι Ισραηλινοί και  έχει αξία άνω των 70 εκατ. ευρώ. Κοινώς  ο όμιλος της Intracom έχει αυτή τη στιγμή ταμείο και αξία άνω των 300 εκατ. ευρώ.

  Ε, δεν είναι για το βιβλίο Γκίνες όταν αγοράζεις μια εταιρεία με 131 εκατ. ευρώ και παίρνεις μια εταιρεία που έχει στο ταμείο της 300 εκατ. ευρώ. Πραγματικά είναι από τα φαινόμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που όμοιό του δε συναντάς σε κανένα άλλο χρηματιστήριο παγκοσμίως. Ακόμα και στο Τζιμπουτί.

  Προσοχή όμως γιατί αυτό το φαινόμενο στη συγκεκριμένη μετοχή έχει κοντινή ημερομηνία λήξης μιας που η τοποθέτηση σημαντικών προσώπων της πρώην θυγατέρας Intrakat σε νευραλγικά σημεία στον όμιλο της Intracom  θα  δώσει εκρηκτικές διαστάσεις στη τιμή της μετοχής.   

  Διαγραμματικά η μετοχή έχει όλες της ενδείξεις "μαζέματος" μέσα στη ζώνη των 1,76 με 1,68 ευρώ με τα 1,55 ευρώ να αποτελούν ένα στιβαρό σημείο στήριξης ιδιαίτερα μετά και την πώληση της Intrakat. Η θρυαλλίδα πάντως της ανόδου εντοπίζεται στα 1,84 και στα 1,95 ευρώ. Πάνω από εκεί η τιμή πάει "αβάδιστα" προς τα 2,25 ευρώ. Το μόνο που λείπει φυσικά είναι το  εναρκτήριο λάκτισμα από τον αφέτη. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ