Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 00:05

  Αστάθεια μεν, καλά αποτελέσματα δε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ανακοίνωση των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών παρά το ακανθώδες περιβάλλον. Μάλιστα σε ορισμένες εταιρείες τα νέα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, όπως της Profile Software, της Epsilon Net και της Jumbo. 

  Ξεκινάμε από τη Profile (ΠΡΟΦ) η οποία ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο μια εκρηκτική κερδοφορία της τάξεως του +184% (συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την πώληση του κλάδου Ticketing) κλείνοντας πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που πέρυσι την ίδια περίοδο είχε 0,8 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί και η ρευστότητα του ομίλου όπου εμφανίζεται στα τέλη του περασμένου Ιουνίου να έχει χρηματικά διαθέσιμα 16,9 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο 10 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ταμείο και με την τραπεζική γραμμή των 15 εκατ. ευρώ εύκολα μπορεί ο όμιλος να χτυπήσει μια ευρωπαϊκή εξαγορά που θα φέρει βίαιη ώθηση στην αναπτυξιακή του πορεία. Πολύ πιο καλύτερη εικόνα θα έχει ο όμιλος στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου μιας που παραδοσιακά εκεί πραγματοποιεί και τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ενώ θα αρχίσουν να πέφτουν με ταχύτερο ρυθμό και τα έσοδα από τις συμφωνίες που έχει κλείσει με το Δημόσιο τόσο με τα αναληφθέντα έργα, όπως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού κ.ά., όσο και από μια σειρά έργων που συμβασιοποιήθηκαν όπως το portal του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το portal του νέου ταμείου ΤΕΚΑ για το Υπουργείο Εργασίας, η Ενιαία Θυρίδα για την ΑΑΔΕ, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το Υπουργείο Ενέργειας και η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακίων για το Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ ο όμιλος δε έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη μιας που κατεβαίνει με σημαντικές αξιώσεις στους διαγωνισμούς που αφορούν έργα κομβικών ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι η επέκταση του εθνικού δικτύου της τηλεϊατρικής, η ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων του δημοσίου συστήματος υγείας, το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (E-Justice), ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών κ.ά. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όμιλος είναι και έντονα εξαγωγικός, κάτι που φάνηκε από τη μέχρι τώρα δυναμική του πορεία το 2022, κλείνοντας νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις με 24 οργανισμούς σε 12 χώρες. 

  Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή φαίνεται να μαζεύει δυνάμεις πάνω στο επίπεδο στήριξης των 3 με 2,90 ευρώ για να έρθει στη συνέχεια σε άμεση αντιπαράθεση με τη γραμμή αντίστασης "Q” στα 3,32 ευρώ. Ανοδική διάσπαση θα δώσει πιθανότατα και νέο ιστορικό υψηλό άνω των 3,75 ευρώ. 

  πιν

   

  Προχωράμε σε άλλη μια εταιρεία πληροφορικής την Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) που επίσης εντυπωσίασε με τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της τάξεως του 72,68% στα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κλείνοντας στα 8,59 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η αύξηση στον τζίρο συναλλαγών, όπου έφτασε στο +72,49% στα 30,751 εκατ. ευρώ. Εδώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ήταν στα 23,85 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο να βρίσκεται στα 2,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει προχωρήσει και στην αγορά κτιριακού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη ώστε να καλύψει όλες τις λειτουργίες της έδρας της επιχείρησης, τις νέες τεχνολογικές δομές που αναπτύσσει, καθώς και τη δημιουργία θερμοκοιτίδας τεχνολογικών start ups για τη γενικότερη ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 

  Παράλληλα η Epsilon Net έχει αποκτήσει κατά το πρώτο εξάμηνο πλειοψηφική συμμετοχή στις εταιρείες CSA (συστήματα πληροφορικής για τον τομέα της υγείας – φαρμακεία), DIGITAL4U (πληροφοριακά συστήματα & υπηρεσίες στους τομείς του E-commerce και του Digital Marketing), TAXHEAVEN (λύσεις επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενημέρωσης) ενώ μέσα στο τρέχοντα μήνα ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού τριών εταιρειών στον τομέα του Hospitality (BookOnlineNow, HotelOnCloud, Hotel Availabilities). 

  Διαγραμματικά η μετοχή μετά από ένα pullback από τα υψηλά του Αυγούστου δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα μακροπρόθεσμα Keltner Channel και τη σημαντική περιοχή στήριξης των 5,10 με 5 ευρώ. Όσο μάλιστα η μετοχή δείχνει αδυναμία καθοδικής διάσπασης του εν λόγω επιπέδου τόσο θα μαζεύει δυνάμεις για την ανοδική διαφυγή πάνω από τα 6,10 ευρώ με κατεύθυνση προς τα 6,50 ευρώ. 

  πιν

   

  Κλείνω με τον όμιλο Jumbo (ΜΠΕΛΑ), όπου παρά την πολυδιαφημιζόμενη αστάθεια στην αγορά όχι μόνο παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση πωλήσεων κατά 12,82% και κερδοφορίας κατά 21,26% αλλά προχώρησε και στην ανακοίνωση διανομής έκτακτου μερίσματος 0,3850 ευρώ ανά μετοχή επιβραβεύοντας έτσι τους πιστούς μετόχους – συνεταίρους της, λόγω της καλής πορείας του 2022 και της αβεβαιότητας του 2023. Την ίδια στιγμή η πρόθεση του ομίλου είναι να διατηρήσει στο ακέραιο το μέρισμα του 2022 και να διανείμει και πάλι 0,77 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό ταμείο του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στα 435,45 εκατ. ευρώ δίνοντάς του την ισχυρή οικονομική θέση να συνεχίσει απερίσπαστα το επενδυτικό του πρόγραμμα. 

  Εδώ η μετοχή αφού πρώτα έκανε τη γνωστή της βόλτα πέριξ των 14 με 13,50 ευρώ έχει πάρει την ανιούσα δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα της αντίστασης στα 14,60 με 14,84 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ξαναδεί στα μάτια τη διαγραμματική "σκεπή" αντίστασης "Q” στα 15,42 ευρώ. 

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ