Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 00:05

  ΟΠΑΠ: Απόδοση "μόλις" 95% στη δύσκολη τριετία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Αγοράστε μετοχές για να μπορείτε να ονειρεύεστε, αγοράστε ομόλογα για να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχα! Ειδικά, στην τρέχουσα συγκυρία με την αβεβαιότητα να χτυπάει κόκκινο και το μέλλον των μετοχών να φαντάζει κάθε άλλο παρά ρόδινο ένας επενδυτής το σκέφτεται δύο φορές για να προβεί σε αγορές μετοχών. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές ανεβαίνουν τον "τοίχο της ανησυχίας" και ο ΟΠΑΠ μπορεί να προσφέρει μία μοναδική ασφάλεια και απόδοση τηρουμένων πάντα των αναλογιών όταν αναφερόμαστε σε μετοχές.   
  Σε γενικές γραμμές τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου/β’ τριμήνου του ΟΠΑΠ ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ο αστάθμητος παράγοντας που διαφοροποίησε τα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις ήταν τα 19 εκατ. ευρώ όπου σημείωσε ως ζημιές από τα λαχεία, όπως φαίνεται και στον πίνακα. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή όπου θα αποκοπεί από τη μετοχή στις 19 Οκτωβρίου 2022 ενώ θα πληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται η δέσμευση της διοίκησης για μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ/μετοχή με τις εκτιμήσεις για τη χρήση 2022 να ξεπερνούν το προηγούμενο 1,5 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση  11%). Οι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν να επανεπενδύσουν το μέρισμα αν επιθυμούν σε μετοχές με έκπτωση 3% όπως και στα προηγούμενα μερίσματα που υπάγονται στο scrip dividend.

  Στο τελευταίο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος ανταποκρίθηκαν θετικά 2.040 μέτοχοι επιλέγοντας να επενδύσουν στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στο πρόγραμμα να ανέλθει στο 61,41% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών. Μετά και την τελευταία συμμετοχή της Allwyn Entertainment  στο scrip dividend προσέγγισε το 49,8%. Μην ξεχνάμε ότι η Allwyn ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, έχει ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός του ΟΠΑΠ βρίσκεται μόλις στο 0,04 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των τελευταίων 12 μηνών ενώ εάν προστεθούν και τα leasing τότε προσεγγίζει μόλις τις 0,1 φορές τα EBITDA. Σε απόλυτο νούμερο ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ.

  Η κύρια πηγή εσόδων αλλά και λειτουργικής κερδοφορίας για τον ΟΠΑΠ παραμένουν τα αριθμολαχεία με 62,7% των κερδών να προέρχονται από αυτά ενώ τα παιχνίδια στοιχηματισμού προσεγγίζουν το 30% των κερδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαδικτυακό στοίχημα από 19,8% που ήταν πέρυσι η συνεισφορά του στα λειτουργικά κέρδη έπεσε στο 11,4% με τα VLTs και τα παιχνίδια στοιχηματισμού να κερδίζουν έδαφος.

  Σε επίπεδο αποτίμησης, το εκτιμώμενο P/E του Ομίλου ΟΠΑΠ για το 2022 δεν ξεπερνάει τις 11 φορές ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA βρίσκεται κάτω από τις 7,5 φορές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με έκπτωση τόσο με βάση τον 10ετή ιστορικό μέσο όρο του όσο και με βάση τις αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου όπου σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 9 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του 2022.  

  Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι του ΓΔΤ κατά 20% περίπου από την αρχή του έτους χωρίς να συμπεριληφθούν τα μερίσματα. Αν ενσωματώσουμε τα μερίσματα, τότε η υπεραπόδοση ξεπερνάει το 24%. Να σημειωθεί ότι η επιστροφή κεφαλαίου αναπροσαρμόζει την τιμή της μετοχής οπότε συμπεριλαμβάνεται στην αρχική απόδοση. 

  Καταλήγοντας, η απόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ από τις 26 Ιουνίου 2019, όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα του scrip dividend, ξεπέρασε το 83%. Παράλληλα, αν κάποιος επέλεγε να επανεπενδύει τα μερίσματά του με βάση το scrip dividend τότε η απόδοσή του θα ξεπερνούσε το 95%. Να σημειώσουμε ότι η επιστροφή κεφαλαίου 0,9 ευρώ/μετοχή που δόθηκε το καλοκαίρι δεν μπορούσε να επαναεπενδυθεί με τους προνομιακούς όρους της επανεπένδυσης μερισμάτων. Έτσι η διαφορά επανεπένδυση των μερισμάτων και μη αγγίζει το 12%.

  πιιν

   

  Ισχυροί αγοραστές τον Αύγουστο οι αλλοδαποί στο Χ.Α.

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 63,9% έναντι 63,96% στις 29 Ιουλίου 2022, καταγράφοντας μείωση μόλις 6 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (1,9 δισ. ευρώ ή 3,38%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,14%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στις 31/08/2022 υπολογίστηκε στα 56,06 δισ. ευρώ έναντι 55,62 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι μεγέθυνση 0,78%.

  Σε επίπεδο ροών κεφαλαίου, οι αλλοδαποί επενδυτές έσπασαν δυναμικά το σερί των εκροών τον Αύγουστο καθώς "βγήκαν" ισχυροί αγοραστές. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί επενδυτές είχαν καθαρές εισροές τον Αύγουστο 93,5 εκατ. ευρώ με το συνολικό ισοζύγιο να είναι ίσο με τις τρέχουσες εισροές καθώς μέχρι τον Ιούλιο ουσιαστικά οι καθαρές ροές ήταν μηδενικές από την αρχή του χρόνου. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών για τον Αύγουστο προήλθαν από την Γερμανία με 50 εκατ. ευρώ, Ολλανδία με 47 εκατ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 46,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από την Κύπρο με 49 εκατ. ευρώ, την Τσεχία με 12 εκατ. ευρώ και την Ισπανία με 6 εκατ. ευρώ.

  Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 56,4% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Αύγουστο 2022 (σε σχέση με το 53,7% τον προηγούμενο μήνα). Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου για τον Αύγουστο παραμένουν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,3 δις ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,5 δις ευρώ και η Ολλανδία με 4,96 δις ευρώ. Είναι προφανές ότι οι αγορές από τον Όμιλο Reggeborgh ενίσχυσαν σημαντικά την αξία χαρτοφυλακίου που προέρχεται από την Ολλανδία.

  πιν


  Η τιμή υποχωρεί γρηγορότερα από τα κέρδη διαμορφώνοντας ελκυστικό (P/E). Προεξοφλεί κάτι άλλο η αγορά;

  Για το γ’ τρίμηνο του 2022, ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών για τον S&P 500 είναι 3,7%. Αν το 3,7% είναι το τελικό νούμερο για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών που έχει αναφέρει ο δείκτης από το γ’ τρίμηνο του 2020 (-5,7%). Στις 30 Ιουνίου, ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών για το γ’ τρίμηνο του 2022 ήταν 9,8%.

  Τέσσερις από τους έντεκα κλάδους εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν αύξηση των κερδών το γ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με κορυφαίο κλάδο αυτό της ενέργειας ενώ ακολουθεί της βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι επτά κλάδοι αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση κερδών με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να εκτιμάται σε τηλεπικοινωνίες και χρηματοοικονομικό κλάδο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δέκα από τους έντεκα κλάδους έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τα κέρδη τους για το γ’ τρίμηνο του έτους από ότι είχαν εκτιμήσει στις 30 Ιουνίου.

  Η ψυχολογία της αγοράς δείχνει ότι οι εκτιμήσεις των κερδών έπονται της υποχώρησης της αγοράς καθώς μετά την υποχώρηση της αγοράς οι εκτιμήσεις άρχισαν να υποβαθμίζουν τα εκτιμώμενα κέρδη, διαμορφώνοντας έτσι ένα P/E χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου. Ειδικότερα, το εκτιμώμενο P/E των επόμενων 12 μηνών για τον S&P 500 είναι 16,8 το οποίο είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών (18,6) και κάτω από τον μέσο όρο της 10ετίας (17,0). Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι εκτιμήσεις θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τα κέρδη ή σύντομα θα βρεθεί ο "πάτος του πηγαδιού" που θα μας οδηγήσει σε υψηλότερες αποτιμήσεις; Αν η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερη υποχώρηση κερδών τότε ο "πάτος" απέχει ακόμη! 

  πιν

   

  Ατζέντα (20/09/22 - 25/09/22)

  Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 

  Σήμερα Τρίτη η "Ελληνικά Πετρέλαια" έχει συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ με κύριο θέμα τη μεταβολή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της ενώ η Epsilon Net ανακοινώνει την οικονομική έκθεση α’ εξαμήνου 2022. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το Ισοζύγιο Πληρωμών για τον Ιούλιο. Την Τετάρτη η SAFE BULKERS PARTICIPATIONS αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιούλιο. Την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου οι AS Company, Costamare Participations και Viohalco ενώ η Costamare Participations έχει συγκαλέσει και τακτική ΓΣ. Την Παρασκευή η MIG και η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου ενώ η Intracom θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ/μετοχή. Την ίδια ημέρα η Ελστατ ανακοινώνει το δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων- κατοικιών για τον Αύγουστο. 

  Όλα τα βλέμματα στραμμένα την Τετάρτη στη Fed και την Κυριακή στην Ιταλία

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνει η Γερμανία τον δείκτη τιμών παραγωγού για τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ τις άδειες οικοδομών και τις εκκινήσεις νέων οικοδομών για τον Αύγουστο. Την Τετάρτη στις 21:00 ανακοινώνει η Fed τα επιτόκια για το δολάριο με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αύξηση 0,75% ενώ στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου του προέδρου της Fed κ. Powell. Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του γιεν, της Ελβετίας για το φράγκο και της Βραζιλίας για το βραζιλιάνικο real. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ με βάση την έρευνα του Σεπτεμβρίου ενώ η αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας. Τέλος, την Κυριακή διεξάγονται οι εθνικές εκλογές της Ιταλίας.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ