Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 00:05

  Μήπως, κύριε Κοντόπουλε, ήρθε η ώρα;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σκληρά καρύδια στην υπάρχουσα κρίση έχουν αποδειχθεί αρκετές εισηγμένες εταιρείες μέσω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη τους στην πολυδιαφημιζόμενη κρίση, πραγματοποιώντας, άκουσον-άκουσον, νέα ιστορικά υψηλά σε πωλήσεις και κερδοφορία. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα νέα θα είναι πολύ καλά και στη λήξη του έτους, χαλώντας για δεύτερη φορά το πάρτι που πάνε να στήσουν οι γνωστοί τρομολάγνοι. Η πρώτη ήταν με την πανδημία, που πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πτωτική φούσκα, με το μεγαλύτερο μέρος των σοβαρών εισηγμένων εταιρειών να την περνάει στο πόδι.

  Τι να τα κάνεις, όμως, τα πολύ καλά εταιρικά νέα όταν, δυστυχώς, δεν υπάρχουν... επενδυτές. Όταν δεν αποτυπώνονται στο φοβισμένο ταμπλό των βιαστικών και περαστικών. Ένα τεράστιο πρόβλημα, που εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς όταν υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ΧΑ με τιμές που αντιστοιχούν σε γελοία P/E κάτω από το 4,5 ή ακόμα και κάτω από το 3. Όταν υπάρχουν δεκάδες ισχυρές εταιρείες που συναλλάσσονται κάτω από τα ίδια τους κεφάλαια. Όταν υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που το ταμείο τους καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από την κεφαλαιοποίησή τους ή ακόμα και ολόκληρο. Όταν ανακοινώνονται θετικά μίκρο ή μακροοικονομικά νέα και η αγορά τα υποδέχεται με ένα ευκαιριακό σκίρτημα, που την επόμενη μέρα μπορεί και να έχει περάσει στη λήθη.

  Η έλλειψη επενδυτών φωτίζει και ένα άλλο χρόνιο πρόβλημα της αγοράς, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ως ενός "συνοικιακού" μαγαζιού που απευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό επενδυτών. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα από τον ημερήσιο τζίρο συναλλαγών, που, εκτός "σπέσιαλ" περιπτώσεων, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 50 με 60 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται στα 61 δισ. ευρώ. Δηλαδή ούτε το 0,09% επί του συνόλου. Εδώ που τα λέμε, και πόσος κόσμος να περάσει από ένα συνοικιακό μαγαζί που μπορεί όντως να έχει πολύ φθηνά αποτιμημένες εταιρείες αλλά περιορισμένη πελατεία; Κάποιοι, φυσικά, έχουν βολευτεί, μιας που βρίσκουν εύκολα φθηνά "προϊόντα", δίχως να υπάρχει η φασαρία και το σπρώξιμο που συναντάς σε άλλα κεντρικά μαγαζιά.

  Μήπως, όμως, αξιότιμε κύριε Κοντόπουλε, ήρθε η ώρα να σπάσετε τα αραχνιασμένα τετριμμένα και να μεταφέρετε επιτέλους το μαγαζί σε έναν επενδυτικά πιο πολυσύχναστο κεντρικό ευρωπαϊκό εμπορικό δρόμο, που θα φέρει στην πόρτα του πολύ περισσότερους επενδυτές από αυτούς της συνοικίας; Μήπως ήρθε η ώρα να μπούμε κάτω από τη σκέπη ενός πολύ μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού οργανισμού; 

  Άλλωστε, με τέτοια εταιρικά αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, της ElvalHalcor, της Alumil, της Έλτον Χημικά και της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, θα έχουν να λένε. 

  Η ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ιστορικό ρεκόρ στις πωλήσεις, φτάνοντας στα 1,960 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 1,344 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ισχυρή αύξηση, της τάξεως του +87,2%, πραγματοποίησαν και τα a-EBITDA, κλείνοντας στα 159,6 εκατ. ευρώ, έναντι 85,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με το P/E να διαμορφώνεται στο 4,5. Η εικόνα, όμως, της μετοχής απέχει παρασάγγας από τα οικονομικά της μεγέθη και τα ιστορικά της ρεκόρ, μιας που βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2021 σε μια συνεχόμενη καθοδική διολίσθηση, χάνοντας έως και ένα -52%. Μάλιστα, σε όλη αυτή την πορεία δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να περάσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο πάνω από τα Keltner Channels. Για τη συνέχεια, πιθανή διάσπαση της αντίστασης των 1,50 ευρώ θα ανοίξει το έδαφος για τα 1,79 ευρώ.

  pin

   

  Η Premia Properties ΑΕΕΑΠ (ΠΡΕΜΙΑ) παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ένα εντυπωσιακό άλμα +164% στα EBITDA, φτάνοντας στα 9,5 εκατ. ευρώ, από 3,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα στη λήξη της περιόδου ήταν στα 76,3 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 103 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο 30 ακινήτων συνολικής επενδυτικής αξίας 228,5 εκατ. ευρώ. Η δε καθαρή θέση του ομίλου είναι στα 133,7 εκατ. ευρώ ή στα 1,54 ευρώ ανά μετοχή και στο ταμπλό είναι στα... 1,185 ευρώ (!). Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει την εικόνα μιας μεγάλης συσσώρευσης γύρω από το επίπεδο των 1,20 ευρώ, που όμως λίαν συντόμως θα οδηγηθεί σε έντονη ανοδική εκτόνωση προς τα 1,45 με 1,52 ευρώ.

  pin


  Εκρηκτικά αποτελέσματα εμφάνισε για το πρώτο εξάμηνο και ο όμιλος Alumil (ΑΛΜΥ), ανακοινώνοντας συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αύξηση +46,5% στον κύκλο εργασιών, κλείνοντας στα 205,9 εκατ. ευρώ, από 140,5 εκατ. ευρώ, και αύξηση +178,3% στην καθαρή κερδοφορία, φτάνοντας στα 25,3 εκατ. ευρώ, από 9,10 εκατ. ευρώ. Το δε P/E στο αποκαλυπτικό 3. Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή φαίνεται να έχει διασπάσει ανοδικά τον καθοδικό στροφέα "W" και να ετοιμάζεται να αρπάξει ανοδικά την αντίσταση των 1,93 ευρώ. Επιβεβαιωμένη τμήση θα δώσει χώρο για τα 2,25 ευρώ.

  pin


  Η διαγραμματική κίνηση, πάντως, της Έλτον Χημικά (ΕΛΤΟΝ) θυμίζει κάτι από Wall Street, αν φυσικά έχει και συνέχεια, με την ανοδική εκτίναξη του +17% μετά την ανακοίνωση του πρώτου οικονομικού εξαμήνου. Επιτέλους δηλαδή, γιατί αυτά τα 1,96 ευρώ στέκονταν σαν μπαμπούλας στους αγοραστές για 1.150 μέρες. Πάνω από εκεί υπάρχουν μόνο τα 2,50 ευρώ που είχε γράψει το 2004. Εδώ ο όμιλος παρουσίασε στο εξάμηνο υπερδιπλάσια κερδοφορία +109,76% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, κλείνοντας στα 9,73 εκατ. ευρώ, από 4,64 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά +37,28% και τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, στα 97,11 εκατ. ευρώ. P/E στο 4.

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ