Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Σεπ-2022 00:05

  Μετοχές παντός καιρού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Το βεβαρημένο κλίμα των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχικούς τίτλους οι οποίοι έχουν αποδείξει μέχρι τώρα ότι είναι αρκετά ισχυροί και παντός καιρού. Τέσσερις από τους πλέον δεικτοβαρείς ομίλους που οι μετοχές τους έχουν διορθώσει σε ενδιαφέροντα διαγραμματικά επίπεδα είναι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Viohalco και της Jumbo.

  Ξεκινάμε από τον όμιλο του ΟΤΕ, που έχει καταγράψει μέσα σε έξι συνεδριάσεις (το άρθρο γραφόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης) απώλειες έως και -10%, χτυπώντας πάνω στην πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 15,65 ευρώ με 15,50 ευρώ. Μια περιοχή που μέσα στο 2022 έχει σταθεί για πάνω από πέντε φορές ισχυρός αντίπαλος σε όσους πωλητές προσπάθησαν να τη διαρρήξουν καθοδικά. Μάλιστα, το εν λόγω επίπεδο έχει προκαλέσει και άμεσες ανοδικές αντιδράσεις. Την ίδια εικόνα πιθανής αργής ανοδικής ανάτασης δεχόμαστε και από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος έχει προσεγγίσει oversold σημεία που συνήθως προκαλούν βραχυχρόνιο ανοδικό τίναγμα του πεπιεσμένου ελατηρίου. Τα πεδία τιμών που εγείρουν αγοραστικό ενδιαφέρον εκτείνονται από τα 15,65 έως και το "ακραίο" των 14,90 ευρώ, που η μετοχή είχε γράψει κάποια στιγμή πέρυσι τον Νοέμβριο. Ο ανοδικός στόχος παραμένει στην περιοχή των 18 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος συνεχίζει ανενόχλητος το σερί των ανοδικών οικονομικών τριμήνων, με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 να κλείνει με αύξηση κατά +2,7% στα ενοποιημένα έσοδα, φτάνοντας στα 849,6 εκατ. ευρώ, και με αύξηση +7,2% στην προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL), κλείνοντας στα 332,8 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο όμως να χτυπάει το εντυπωσιακό 39,2%. Σημαντική αύξηση κατά +12,8% παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανεβαίνοντας στα 1,005 δισ. ευρώ, από τα 891,7 εκατ. ευρώ. Πραγματικά, τι έχεις να φοβηθείς από έναν τέτοιο όμιλο, που αναμένει σημαντικές υπεραξίες τόσο από την αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων όσο και από το πλούσιο αθλητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, που θα φέρει σταθερή αύξηση στους συνδρομητές τηλεόρασης; Αν, μάλιστα, προσθέσουμε στον παρονομαστή και τις θετικές προοπτικές του τουρισμού, τότε ο ΟΤΕ δύσκολα θα μπορέσει να λοξοδρομήσει από την ισχυρή ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας για το έτος 2022.

  ΠΙΝ

   

  Ο όμιλος Jumbo (ΜΠΕΛΑ), παρά την παράλογη ακρίβεια στις μεταφορές και τις πρώτες ύλες, αλλά και τον ξέφρενο πληθωρισμό, παρουσιάζει συνολικές πωλήσεις στο επτάμηνο που όχι μόνο δεν έχουν δείξει σημάδια κόπωσης και προβληματισμού, αλλά παρουσιάζουν και αύξηση +11%. Μια χαρά το πάει το καράβι μέσα στις φουρτούνες ο συνονόματος κ. Βακάκης. Μιλάμε για τον όμιλο που έχει, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, το χρυσό μετάλλιο στο καθαρό ταμείο, φτάνοντας στα 549,14 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από τα 536,3 εκατ. ευρώ που έχει η καπνοβιομηχανία Καρέλια. Αλήθεια, τι άλλο να θέλει ο όμιλος για να περάσει άβρεχτος από την υπάρχουσα κρίση; Η μετοχή, τώρα, του ομίλου έχει χάσει από τα υψηλά του Αυγούστου ένα -11,3%, μπαίνοντας μέσα στη ζώνη στήριξης των 14 με 13,50 ευρώ, που συνήθως φέρνει τους αγοραστές στο προσκήνιο. Το VWAP, πάντως, του 2022 βρίσκεται στα 14,64 ευρώ. Θετικά στοιχεία oversold καταστάσεων λαμβάνουμε και από τον ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI). Εδώ ο στόχος της ανόδου φτάνει στα 15,50 με 16,00 ευρώ.

  πιν


  Ισχυρότερος από ποτέ εμφανίζεται ο ΟΠΑΠ, καθώς η πλήρης επαναλειτουργία των καταστημάτων ανέβασε τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του πρώτου εξαμήνου του 2022 στα 899,3 εκατ. ευρώ, από τα 570,1 εκατ. ευρώ που είχε στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν υψηλότερα κατά 63,9%, στα 335,7 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2021: 204,8 εκατ. ευρώ), ή αυξημένα κατά 80,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση, και τα καθαρά κέρδη έκλεισαν στα 167,3 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2021: 78,9 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 111,9% σε ετήσια βάση και αύξηση 188,2% σε επαναλαμβανόμενη βάση (!). Έκπληξη ήταν και η ανακοίνωση του προμερίσματος, όπου οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν τα 0,15 ευρώ και δίνει 0,30 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για άλλη μία χρονιά ο όμιλος πάει να μοιράσει πάνω από 1 ευρώ στους μετόχους του. Η μετοχή του ομίλου είναι μια κλασική περίπτωση αξίας που τη θέλουν σχεδόν όλοι στο χαρτοφυλάκιό τους. Τώρα, μάλιστα, που φαίνεται ότι οι πωλητές προσπαθούν να τη βάλουν μέσα στη ζώνη αγορών των 13,10 με 12,90 ευρώ, η ευκαιρία ίσως είναι καλή. Κάποιοι, βέβαια, ίσως κυνηγήσουν ακόμα πιο φθηνές τιμές στο ταμπλό, κοιτώντας το επίπεδο των 12,40 με 12 ευρώ, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο να εκπληρωθεί το "όνειρό" τους, μιας που ο ΟΠΑΠ έχει πλέον μόνο θετικά στοιχεία μπροστά του. 

  ΠΙΝ


  Κλείνω με τον όμιλο Viohalco (ΒΙΟ), που, παρά το κλίμα αβεβαιότητας, ένα είναι σίγουρο σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα: κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ, για να μην πω κάτω από το 1 δισ. ευρώ, είναι εκτός πραγματικότητας. Ο όμιλος ανεβάζει ταχύτητα με εκτίναξη μεγεθών στις θυγατέρες Cenergy, ElvalHalcor, Σιδενόρ και Sovel, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (30 Ιουνίου 2022) η Noval Property, με χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, φτάσει την εύλογη αξία της στα 455,5 εκατ. ευρώ ή το 52% της κεφαλαιοποίησης που έχει στο ταμπλό του ΧΑΑ. Δηλαδή οι άλλες κόρες πόσο κοστολογούνται ; Διαγραμματικά, λοιπόν, τιμές κάτω από τα 3,46 ευρώ ανοίγουν το παράθυρο στους αγοραστές που θέλουν να βλέπουν λίγο μακρύτερα από το κανονικό. Επίσης, το πλέον ισχυρό σημείο στήριξης εντοπίζεται στα 3,21 με 3,12 ευρώ που έγραφε η μετοχή στα τέλη του 2020, λίγο πριν εκτοξευτεί στα 5,25 ευρώ.

  ΠΙΝ


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ