Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 00:05

  Η πλέον κερδοφόρα αρπαγή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Χαρακτηρίζεται από τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, ως ένας από τους πλέον μερισματοφόρους ομίλους στη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ένας όμιλος που έχει καταφέρει παρά τις υψηλότατες διανομές προς τους μετόχους να συνεχίζει να κρατάει στα ύψη τα ταμειακά του διαθέσιμα.

  Στα τελευταία μάλιστα στοιχεία που διέθεσε στη δημοσιότητα μέσω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου παρουσιάστηκε με ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 797,55 εκατ. ευρώ με τις  καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες να χτυπάνε τα 150,271 εκατ. ευρώ. Φυσικά δε μιλάμε για κάποιον άλλο πέρα από τον ΟΠΑΠ  όπου έχει μοιράσει … κρατηθείτε… από τον Ιούνιο του 2007 έως σήμερα το ποσό των 17,375 ευρώ δίχως φυσικά να βάζουμε το bonus των επανεπενδύσεων. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ με την πλέον απλοϊκή μορφή σκέψης έχει αυτή τη στιγμή τιμή που ξεπερνάει τα 31 ευρώ.  Πάμε λίγο παρακάτω που θέλει και την μεγαλύτερη προσοχή.

  Η διοίκηση του ΟΠΑΠ κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2021 δεσμεύτηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια ότι κάθε χρόνο θα κάνει διανομή  προς τους μετόχους του ποσό που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 ευρώ/μετοχή συν τα "τυχόν" επιπλέον έκτακτα μερίσματα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Κάτι που έγινε άλλωστε φέτος με το υπόλοιπο μερίσματος 0,50 ευρώ και την επιστροφή κεφαλαίου 0,90 ευρώ, σύνολο 1,40 ευρώ ή μερισματική απόδοση +10% περίπου. Πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος ακόμα και αν η μετοχή θα γράφει 20 ευρώ, θα έχει στανταράκι ένα +5% απόδοση κάθε χρόνο  για την επόμενη δεκαετία. Ως εδώ όλα καλά.

  Επειδή όμως το ποσό της διανομής είναι αρκετά μεγάλο αυτό που έχει αρχίσει και επιτελείται μέσω της επανεπένδυσης από το μεγαλύτερο μέτοχο  του ΟΠΑΠ, την Αllwyn International -πρώην Sazka Group- είναι η σταδιακή …αρπαγή του, αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό που κατέχει στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο.

  Για παράδειγμα στο πρόγραμμα επανεπένδυσης τον Αύγουστο του 2020, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ επέλεξε να συμμετάσχει με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει. Ως αποτέλεσμα της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης, καθώς και αγοράς μετοχών, το ποσοστό συμμετοχής του ανέβηκε σε 43,33% από 41,24%  επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης  και το 2021 ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ,  επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεπένδυσης με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει.

  Ως αποτέλεσμα της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης, το ποσοστό συμμετοχής του αναρριχήθηκε στο 46,86%  επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Το 2022 τώρα, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ και πάλι  επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεπένδυσης με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει φτάνοντας πλέον το  τρέχον συνολικό ποσοστό συμμετοχής της Allwyn International στο 49,80% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Δίχως τυμπανοκρουσίες και το άγχος των χτυπημάτων ως αγοραστής μέσα από το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει βρεθεί πλέον  μια ανάσα από το 50%.

  Αλήθεια, αν αυτή η έξυπνη τακτική συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, πού νομίζετε ότι θα φτάσει το ποσοστό της Allwyn International ;

  Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το όλο σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι κάτι παραπάνω από άκρως θετικό για τη συνέχεια. Και αυτό  όχι μόνο γιατί θα έχει συνεχώς για την επόμενη δεκαετία μια απίστευτη μερισματική απόδοση, όχι μόνο γιατί με τη τακτική της επανεπένδυσης ένα μεγάλο ποσό παραμένει στο ταμείο προς αναπτυξιακές επενδύσεις που θα κάνουν πάταγο, όχι μόνο γιατί η κερδοφορία θα ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό, όχι μόνο γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα θα φτάσουν να χτυπάνε το 1 δισ. ευρώ (!) αλλά και γιατί οι βασικοί μέτοχοι θα θελήσουν να μαζέψουν κάποια στιγμή ότι "περισσεύει".  

  Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη ο όμιλος έχει από το πρώτο τρίμηνο κέρδη μετά φόρων 89,86 εκατ. ευρώ με την ανακοίνωση του δεύτερου τριμήνου να αναμένεται στις 7 Σεπτεμβρίου.

  Από διαγραμματικής απόψεως η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει διασπάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις την περιοχή αντίστασης των 13,62 ευρώ και ατενίζει πλέον το τέλος του χάσματος που άφησε η αποκοπή στα 13,95 ευρώ. Στο βραχυπρόθεσμο όμως επίπεδο ενώ  ο στόχος  εντοπίζεται στην περιοχή που απλώνεται ανάμεσα στα 14,28 με 14,12 ευρώ, στο μακροπρόθεσμο και υπό την πίεση που ασκεί ο ανοδικός στροφέας  ο στόχος ανεβαίνει σημαντικά στην τοπική κορυφή του 2011 στα 17 ευρώ. Υπ' όψιν  ότι η τιμή της μετοχής σημειώνει φέτος υψηλά 11ετίας. 

  διάγραμμα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ