Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Αυγ-2022 00:05

  Μήπως το μαύρο γκριζοφέρνει;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα από τις ανακοινώσεις των πρώτων εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για το 2022. Ξεκινάμε με τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), όπου για άλλη μια φορά εντυπωσίασε με τις οικονομικές επιδόσεις του καταγράφοντας στην καθαρή κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ισχυρή αύξηση της τάξεως του +116% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021. Αναλυτικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 166 εκατ. ευρώ ή 1,221 ευρώ ανά μετοχή, με τον κύκλο εργασιών να παρουσιάζει αύξηση 117% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κλείνοντας στα 2,154 δισ. ευρώ από 994 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο όμιλος, παρά τις δύσκολες παγκόσμιες προκλήσεις και το πλέον αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη ταμειακών ροών έχοντας στη λήξη του πρώτου εξαμήνου ταμειακά διαθέσιμα 650 εκατ. ευρώ σε μια μάλιστα περίοδο όπου έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις άνω των 280 εκατ. ευρώ. Αξιόλογο είναι και το ιστορικό διανομής μερισμάτων από το 2017, καθώς έχει ξεπεράσει πλέον τα 250 εκατ. ευρώ ή το 12% περίπου της κεφαλαιοποίησής του.

  Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αναφωνούν, για να μη πω "κράζουν", την υπερβολική αντίδραση προεξόφλησης αρνητικών δεδομένων, όπου από τα τέλη του περασμένου Απρίλη έχει προκαλέσει στην τιμή της μετοχής απώλειες έως και -30%, σπάζοντας ακόμα και το φράγμα των 13 ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή μετά και την αρπαγή της βάσης των 13,90 ευρώ έχει να αντιμετωπίσει ανοδικά την αντίσταση του καθοδικού στροφέα "Q" στα 15,20 με 15,50 ευρώ. Ανοδική διαφυγή πάνω από εκεί θα ανοίξει τη θέα για τα 17 ευρώ.

  πιν

   

  Άνοδο της τάξεως του 26,1% σημείωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) φθάνοντας τα 1,035 δισ. ευρώ από 821,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Το πλέον θετικό όμως στοιχείο, που ίσως κάνει αρκετούς "καταστροφολόγους" να δουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, είναι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) όπου έκλεισαν με μια ανεπαίσθητη πτώση -2,5% στα 139,1 εκατ. ευρώ από 142,6 εκατ. ευρώ, παρά τα μύρια όσα αρνητικά διατυμπάνιζαν ελέω αύξησης κόστους ενέργειας και ναύλων. Η υψηλή ζήτηση στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, οι αυξήσεις τιμών πώλησης των προϊόντων και ο μπαλαντέρ που ακούει στο όνομα αμερικανικό δολάριο εκμηδένισε σχεδόν την επίδραση της αρνητικής αύξησης των βασικών στοιχείων του κόστους, όπως της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορικών και των logistics. Μάλιστα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που εμπεριέχει ένα μεγάλο ποσοστό από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο όμιλος ΤΙΤΑΝ παρουσίασε στον κύκλο εργασιών αύξηση 29% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους πέρασαν από πάνω στα 43,9 εκατ. ευρώ. Και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχει πάρει μπροστά η εγχώρια κατασκευαστική "μηχανή". Έκπληξη συνεχίζει να προκαλεί η αρνητική συμπεριφορά ης μετοχής καθώς πλέον λαμβάνει τιμές στα 11 ευρώ προσδίδοντας έτσι μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 860 εκατ. ευρώ. Συναλλάσσεται δηλαδή σε χρονικά επίπεδα τιμών που βρίσκονται μέσα στη "κατακόκκινη" περιοχή των έντονων ρευστοποιήσεων της μεγάλης πανδημικής κατάρρευσης του 2020. Αλήθεια, τι θέλει η μετοχή εδώ κάτω;

  πιν

   

  Προχωράμε στα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), όπου παρουσίασαν για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθαρή κερδοφορία 5,4 εκατ. ευρώ ή αύξηση 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ο δε κύκλος εργασιών πλησίασε τα 20 εκατ. ευρώ με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 91 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 11,9% σε σχέση με αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια που έχουν ταμείο 64,8 εκατ. ευρώ έχουν μια κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δίνει τις κατάλληλες λαβές στους οικονομικούς αναλυτές να σημειώνουν με "bold" γράμματα τη λέξη… φθηνή. Διαγραμματικά η μετοχή το έχει παρακάνει καθοδικά πλησιάζοντας ακόμα και τα 3 ευρώ (!). Το ζητούμενο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι η αρπαγή της αντίστασης των 3,435 ευρώ, όπου στήριζε τη μετοχή για τουλάχιστον 550 μέρες. Να σημειωθεί ότι το VWAP από το 2021 είναι τα 3,715 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τα ξαναδεί.  

  πιν

   

  Για να συμπληρώσω την τετράδα κλείνω με έναν τίτλο που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα μεγέθη για το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά αποτελεί ένα από τα πλέον θετικά επενδυτικά διαγράμματα του ΧΑ. Μιλάμε για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Ο τίτλος, λοιπόν, παρά το άσχημο κλίμα όχι μόνο στέκεται με "βάρος" πάνω στα υψηλά 11ετίας αλλά συγχρόνως επιβραβεύει τους μετόχους του με μια συνολική απόδοση που ξεπερνά το 10% αν βάλουμε και το bonus της επανεπένδυσης. Διαγραμματικά ίσως στην παρούσα φάση να προτιμήσουμε να το αφήσουμε στο βουβό μιας που η εικόνα μιλάει από μόνη της. 

  πιν

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ