Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουλ-2022 00:06

  Η άνοδος, οι παστίλιες και το κουτί της Πανδώρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μετά τις παστίλιες της τουρκικής απειλής φαίνεται να μας τελείωσε και το κουτί με τις παστίλιες των πρόωρων εκλογών. Ευτυχώς βέβαια  που μας μένουν οι παστίλιες των πληθωριστικών πιέσεων και της ύφεσης για να έχουμε κάτι να πιπιλάμε όσο παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο ταμπλό του Χ.Α. Μη στεγνώσει και τελείως το στόμα μας.

  Τώρα βέβαια τι γεύση να έχει η ντόπια παστίλια της ύφεσης όταν η οικονομία της χώρας βρίσκεται ακόμα σε τροχιά ανάπτυξης, αναμένοντας μέσα στα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 κοινοτικoύς πόρους ύψους  70 δισ. ευρώ, δεν τo γνωρίζω. Το σίγουρο είναι πάντως, εκτός και αν στη γωνία  μάς περιμένει πάλι κάτι το "πρωτόγνωρο", ότι με αυτόν τον πακτωλό των επενδύσεων το χρέος της χώρας θα σημειώσει, σύμφωνα και με τους οικονομικούς αναλυτές, ταχεία μείωση φτάνοντας στο 150% του ΑΕΠ το 2025 με ταυτόχρονη όμως  επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 (!) Η οικονομία μάλιστα φαίνεται μετά από πολλά χρόνια τόσο  ανθεκτική που μπορεί να έρθει σε θετική αντιπαράθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα με τη γειτονική Ιταλία.

  Φυσικά όλα αυτά τα  στοιχεία είναι αδύνατο να φανούν από τώρα στο ταμπλό μιας που η αγορά έχει αποδείξει επί σειρά ετών ότι στα θετικά νέα πάσχει από μυωπία. Θα πρέπει να φτάσουμε εκεί, όσο μπορούμε πιο κοντά για να διακρίνουμε και να δούμε ιδίοις όμμασι το θετικό νέο.

  Στα αρνητικά όμως διαθέτουμε βιονικό μάτι. Εκεί τίποτα δεν μας ξεφεύγει. Πουλιά στον αέρα πιάνουμε.   

  Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια  διαγραμματική ανάλυση χρησιμοποιώντας τεχνηέντως τα Fibo 144 λεπτών,  συλλαμβάνουμε τον Γενικό Δείκτη να κάνει μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση μια πρώτη προσπάθεια να πατήσει τόσο στο επίπεδο στήριξης των 788 με 777 μονάδων όσο και στην κάτω πλευρά του πλαγιοκαθοδικού καναλιού "Q”, που έρχεται από τις 21 Απριλίου. Η πρώτη θετική ένδειξη μερικής ανατροπής της υπάρχουσας πτωτικής τάσης θα είναι η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο των 800 μονάδων. Από εκεί και έπειτα το άμεσο ανοδικό χτύπημα στο μέσο του καναλιού, στις 822 μονάδες περίπου, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον με συνέχεια της κίνησης προς τη ζώνη αντίστασης των 840 μονάδων. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αρκετή "δουλειά" με τον συνολικό τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ την ημέρα της ανοδικής διαφυγής. Θετική είναι προς ώρας και η αλλαγή πορείας από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς δεν θέλησε να παραμείνει άλλο κάτω από το όριο των 40 μονάδων. Στα ίδια υπερπουλημένα επίπεδα τιμών είχε βρεθεί ο Γενικός Δείκτης στις αρχές του περασμένου Μαρτίου υπό την επήρεια της αρχής του ρωσοουκρανικού πολέμου. Μετά ακολούθησε ένα αρχικό γρήγορο ανοδικό retracement της τάξεως του +11%. Όμως για να είναι  σε ισχύ το αναφερόμενο ανοδικό σενάριο θα πρέπει ο δείκτης να μη καταστρατηγήσει καθοδικά τις 777 με 772 μονάδες.

  πιν

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη μέσω του μηνιαίου διαγράμματος. Εδώ λοιπόν τα κλεισίματα του τρέχοντος Ιούλιου και του Αύγουστου έχουν μεγάλη σημασία  για τη συνέχεια καθώς ο δείκτης έχει αρχίσει και φλερτάρει επικίνδυνα με τη τεράστια γραμμή τάσης "Q”, στις 750 με 740 μονάδες. Η εν λόγω λοιπόν γραμμή ταλάνιζε πτωτικά το Γενικό Δείκτη από τις αρχές του 2010 έως  το Μάρτιο του 2021, όπου και τη διέσπασε έντονα ανοδικά. Μάλιστα στη συνέχεια και με την επίτευξη της ανοδικής τμήσης σε μηνιαίο επίπεδο των 930 μονάδων το Γενάρη του 2022 – για πρώτη φορά μετά από το Δεκέμβριο του 2014 – δημιούργησε ελπίδες προσέγγισης των 1050 μονάδων. Ήρθε όμως  ο Φλεβάρης με την αναπάντεχη πολεμική πράξη και "τσαλάκωσε" την όλη στρατηγική των 1000 μονάδων δίνοντας λαβές σε όλους τους πτωτικούς κοκκινοσκούφηδες.

  πιν

  Το διακαώς ζητούμενο εδώ είναι να μην έχουμε καθοδική καταστρατήγηση της "Q” , στις 740 μονάδες, ώστε να κρατηθεί  χρονικά ζωντανό το σενάριο επαναπροσέγγισης των 930 μονάδων έως το τέλος του έτους.

  Στη περίπτωση τώρα που πάμε και διαλύσουμε τη στήριξη που παρέχει η πρώην γραμμή τάσης "Q”  με επιβεβαιωμένα μηνιαία κλεισίματα κάτω από εκεί τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας  παρακολουθώντας το Γενικό Δείκτη να γκρεμίζεται βίαια προς το στροφέα "S” στις… 540 μονάδες.

   Μακριά από εμάς το κυτίον τούτο. 

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ