Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 00:05

  Ο "διάφανος" χρυσός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ξεχάστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ως σημείο επενδυτικής αναφοράς. Η επόμενη "καυτή" επένδυση που θα τραβήξει έως το 2030 το ποσό των 178 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman  που αξιοποίησε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ είναι ο "διάφανος χρυσός". Το νερό.

  Μην προτρέχετε. Δεν μιλάω για τις εταιρείες ύδρευσης οι οποίες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να κάνουν δαπανηρές επενδύσεις αλλά για εκείνες τις εταιρείες που μπορούν να επεξεργάζονται και να παράγουν  πόσιμο νερό από "μηδενική" πρώτη ύλη, όπως τη θάλασσα, την ανακύκλωση  και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Εκεί είναι το χρήμα. Το τελευταίο δε με τα λύματα  μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά ήδη στη Σιγκαπούρη το 100% των επεξεργασμένων λυμάτων επαναχρησιμοποιείται. Μάλιστα το πόσιμο νερό που παράγεται το εμφιαλώνουν και το διαθέτουν στην αγορά. Επίσης και το Ισραήλ επαναχρησιμοποιεί το 85% των επεξεργασμένων λυμάτων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, με την τρίτη να δίνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου διαθέτουν υποδομές για την επαναχρησιμοποίηση του 50% των λυμάτων.

  Η κλιματική αλλαγή λοιπόν αναμένεται στα επόμενα χρόνια να επηρεάσει αρνητικά μια από τις "σταθερές" του πλανήτη μας, εκείνη του νερού ως ανανεώσιμο πόρο. Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα έχει προβλέψει μια  άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την πρόσβαση στο νερό, όσο και τη διατροφική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα σε περιοχές με έλλειψη νερού. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να βιώσουν λειψυδρία έως το 2025.

  Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το διάγραμμα του "διάφανου χρυσού" ως νέο συμβόλαιο στο CME μέσω του Nasdaq Veles California Water (H2O1!) όπου φαίνεται να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, χτυπώντας τα 1.044 δολάρια. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2021 βρισκόταν στα 500 δολάρια.

  VELES

  Στη χώρα μας, η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται τόσο με ακραίες πλημμύρες όσο και με ακραίες ξηρασίες. Αν μάλιστα την εμπλουτίσουμε με την αλόγιστη χρήση του νερού, την όλο και μεγαλύτερη μετακίνηση στα αστικά κέντρα, τον μαζικό τουρισμό, την υπεράντληση υπόγειων υδάτων που οδηγεί στην υφαλμύρωση, τη σχεδόν μηδενική ανακύκλωση και τη μόλυνση του νερού τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης και τον αυξανόμενο συντελεστή κινδύνου μιας λειψυδρίας. 

  Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι το 86% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα το "πίνουν" τα χωράφια. Μόνο στη Θεσσαλία πάνω από 34.000 γεωτρήσεις αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, το οποίο πλέον λόγω και της εντατικής άντλησης έχει αρχίσει και είναι υφάλμυρο, γιατί η θάλασσα έχει εισχωρήσει στα υπόγεια νερά.  Εδώ ακόμα και το ελάχιστο νερό της θάλασσας, της τάξης 1-2%  να εισχωρήσει στο γλυκό νερό το καθιστά ακατάλληλο.

  Προσέξτε, για να αντιμετωπιστούν τα προαναφερόμενα προβλήματα και η επερχόμενη λειψυδρία θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εταιρείες που μπορούν μέσα από την επεξεργασία και την ανακύκλωση του νερού:

  ·Nα παρέχουν φρέσκο νερό σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φυσική παροχή πόσιμου νερού.

  ·Να δίνουν ανεξαρτησία νερού σε κοινότητες και δήμους

  ·Να προσφέρουν ασφαλές νερό για την άρδευση φυτών ώστε να εξαλείψουν ή να μειώσουν τα επαπειλούμενα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

  ·Να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό απόθεμα νερού για χρήση της επόμενης γενιάς.

  ·Να επαναχρησιμοποιούν επεξεργασμένα λύματα για διάφορες χρήσεις όπως για παράδειγμα στην ενέργεια και τη βιομηχανία που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση.

  Μια από αυτές τις εταιρείες, με μισό αιώνα παρουσία και η μόνη εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η Unibios (ΒΙΟΣΚ). Ο όμιλος μέσω της θυγατρικής Watera είναι ένας από τους πρωτοπόρους παγκόσμιους παίχτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη και πολύ απαιτητική διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού κατασκευάζοντας στα δύο εργοστάσιά της και προμηθεύοντας τεχνολογικά προηγμένα, ανθεκτικά και υψηλής ποιότητας συστήματα και λύσεις που διακρίνονται για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

  Η Unibios που είναι μοναδικά εδραιωμένη στον εν λόγω τομέα αναμένεται στα επόμενα χρόνια να παίξει σημαντικό ρόλο στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, στη πράσινης και κυκλική οικονομία δράττοντας μέρος από το πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ που θα πέσουν στην επεξεργασία του νερού. Η δε ισχνή κεφαλαιοποίηση των 8 εκατ. ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή ο όμιλος στο ταμπλό ωχριά εμπρός στα μεγέθη που μπορεί να χτυπήσει τα επόμενα χρόνια. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος των πωλήσεων έχει πάρει διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με το 2021, με τις συμφωνίες να υπογράφονται η μια μετά την άλλη. Η διοίκηση μάλιστα δηλώνει ότι πάει πολύ καλά και αναμένει στο δεύτερο εξάμηνο να πάει ακόμα καλύτερα έχοντας πιθανότατα στη μετοχική της δύναμη και έναν στρατηγικό επενδυτή που θα δώσει στον όμιλο ισχυρά αναπτυξιακά καύσιμα.

  Παράλληλα, ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονομία του, ενώ η βελτιωμένη εικόνα που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην  πώληση του ακινήτου που δεν χρησιμοποιεί στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, αλλάζοντας έτσι άρδην τα οικονομικά του δεδομένα. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ακίνητο των 64 στρεμμάτων έχει περαστεί στον ισολογισμό με υποδεέστερη αξία.

  Περισσότερα οικονομικά στοιχεία θα δώσει ο όμιλος Unibios στη σημερινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και στις 11 Ιουλίου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  UNIBIOS

  Διαγραμματικά η μετοχή έχει βρεθεί υπό την πίεση του έντονα αρνητικού κλίματος  πάνω στην ισχυρή στήριξη των 0,50 με 0,485 ευρώ πραγματοποιώντας από τα πρόσφατα υψηλά του Απριλίου αδικαιολόγητες απώλειες έως και -34% που δε συμβαδίζουν διόλου με τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου και τα έργα που έχει αναλάβει μέχρι τώρα. Η σθεναρή διακράτηση των 0,50 ευρώ θα δώσει μια αρχική κίνηση προς τα 0,60 με 0,588 ευρώ.

  Για τον πολύ ελπιδοφόρο κλάδο της επεξεργασίας νερού στον οποίο δραστηριοποιείται η Unibios η τιμή της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα μόνο ως άκρως δελεαστική  θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε μιας που ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος ξεπερνάει τα 0,85 ευρώ ή μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ.

  Βέβαια ως είθισται στα χρηματιστηριακά δρώμενα, η αρνητική επενδυτική ψυχολογία δρα κατασταλτικά στις επενδυτικές αποφάσεις. Όμως ως είθισται και πάλι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ