Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 00:17

  Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η γνωστή έκφραση "Με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;" μάλλον ταιριάζει γάντι στην τωρινή εικόνα που έχουν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Να υπενθυμίσω ότι ο ανόητος βοσκός που απορούσε με το αποτέλεσμα έκλεινε τα πρόβατά του στο μαντρί πριν από τη δύση του ηλίου και το πρωί με την ανατολή τα έβγαζε για βοσκή. Τα πρόβατα, όμως, υπέφεραν όλη τη μέρα από τη ζέστη και δεν μπορούσαν να βοσκήσουν τις ώρες που έπρεπε, της πρωινής δηλαδή και της νυχτερινής δροσιάς, και πέθαιναν το ένα μετά το άλλο. Εδώ λοιπόν οι τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός που τις φέρνει να έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα στην ποιότητα των οικονομικών τους μεγεθών και υπό τα θετικά νέα των υψηλότερων επιτοκίων που θα τις οδηγήσουν σε βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, δεν μπορούν να ξεφύγουν από το πέπλο της έντονης επενδυτικής αβεβαιότητας που οι ίδιες δημιούργησαν στα παρελθόντα έτη.

  Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, βλέποντας το νέο οικονομικό περιβάλλον όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά συνεχίζουν να δίνουν τιμές-στόχους πολύ πιο υψηλές από τις τρέχουσες. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank στις 24 Ιουνίου, όπου, παρά τη μικρή διατύπωση μιας πιθανής επιβράδυνσης στα αποτελέσματα των τραπεζών, θέτει ως-τιμές στόχους τα 1,20 ευρώ για τη Eurobank, τα 4,40 ευρώ για την Εθνική, τα 1,35 για την Πειραιώς και τα 1,45 ευρώ για την Αlpha Bank (!). Μιλάμε για αποδόσεις από τα τωρινά επίπεδα τιμών (το άρθρο γραφόταν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης) που ξεκινούν από το +42,35% της Eurobank και φτάνουν έως το +74% στην Alpha Bank.

  Τώρα ποιος είναι αυτός ο ανόητος "βοσκός" που δεν βλέπει την "αλήθεια" και οδηγεί τον Τραπεζικό Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες, καταγράφοντας από τα τέλη του Απρίλη ένα φαρδύ πλατύ -30% δεν το γνωρίζω ή καλύτερα δεν πρέπει να το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς, έτσι όπως το πάει το πράγμα ο "βοσκός", θα έχουμε για ακόμα μία φορά τραπεζική αποψίλωση από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

  Από την επιμέρους διαγραμματική ανάλυση των τραπεζών, η μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολύ σημαντική στήριξη στα 0,840 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρηση θα ανοίξει τεχνικά τον δρόμο για το επόμενο επίπεδο στήριξης των 0,80 με 0,77 ευρώ ή ένα -12% ακόμα. Καθοδικό σενάριο, όμως, που μέρα με τη μέρα στενεύει όλο και περισσότερο το χρονικό παράθυρο επίτευξής του. Η δε κατάσταση του όγκου των ρευστοποιήσεων μας θέτει σε εγρήγορση, καθώς, έπειτα από ένα πολύ βίαιο πτωτικό peak, η μετοχή θα αντιδράσει ανοδικά, ξεπερνώντας τη ζώνη των 0,884 με 0,89 ευρώ.

  πιν


  Προχωράμε στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), που βρίσκεται σε μετωπική με τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα "W" που συντηρεί την άνοδο της μετοχής από τον Μάρτιο του 2021. Πάντως, τις τελευταίες τρεις φορές που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση αντέδρασε έντονα ανοδικά, υπερφαλαγγίζοντας τους πωλητές. Το επίπεδο τιμών που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτό που εκτείνεται από τα 2,85 έως τα 2,70 ευρώ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η μετοχή αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα ένα candlestick ισχυρής αναχαίτισης με ευκρινή κάτω σκιά, τότε είναι πολύ πιθανό η μετοχή να αντιδράσει ανοδικά προς την περιοχή των 3 με 3,10 ευρώ. Ειδάλλως, τα διαγραμματικά δεδομένα θα πάρουν άσχημη πτωτική ρότα.

  pin

   

  Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι γνώστες της αγοράς δεν μπορούν να εξηγήσουν είναι η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha Bank (ΑΛΦΑ). Η έντονη αγοραστική αδυναμία που δείχνει η μετοχή ακόμα και στα "υπόγεια" των 0,8240 ευρώ έχει αφήσει παρασάγγας ακόμα και την πλέον αρνητική πρόβλεψη. Η τιμή βρίσκεται με το κάκιστο -16% από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 1 ευρώ, αφήνοντας αρνητικά υπονοούμενα για τη διοίκηση της Alpha. Το άκρως παράδοξο είναι ότι η τιμή των 0,8380 ευρώ που συναλλάσσεται αυτή τη στιγμή η μετοχή δεν συμβαδίζει καν με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022, όπου μάλιστα 10 επενδυτικοί οίκοι τα υποδέχθηκαν με θετικότατα σχόλια, τονίζοντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, την ποιότητα των κερδών, την υψηλή πιστωτική επέκταση και, φυσικά, την ισχυρή κεφαλαιακή θέση που οδηγεί έπειτα από χρόνια σε διανομή μερισμάτων. Άμεσο ζητούμενο, λοιπόν, είναι η γρήγορη απόδραση πάνω από τα 0,90 ευρώ με κίνηση προς το διαγραμματικό προπύργιο των 0,9340 ευρώ. Για τους στατιστικούς τύπους, το Vwap των τελευταίων 5 μηνών εντοπίζεται στα 1,112 ευρώ.

  πιν


  Κλείνω με το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), που παρουσιάζεται να βρίσκεται σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ελεύθερη πτώση. Η αρχή έγινε από τα μέσα Μαΐου και την καθοδική καταστρατήγηση του δαπέδου στήριξης των 1,20 ευρώ. Από εκεί και έπειτα το χάσιμο της τιμής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ ήταν ζήτημα χρόνου. Η μετοχή πλέον έχει πάρει έντονη γωνιά καθοδικής κλίσης, με το πρώτο σημείο πιθανής στήριξης να εντοπίζεται στα 0,90 ευρώ, μιας που βρίσκεται σε αχαρτογράφητα πεδία τιμών. Επικίνδυνη είναι και η συνεχής ανάπτυξη του καθοδικού στροφέα "Q", αν και η μετοχή μπορεί να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή ένα "τίναγμα" προς την περιοχή των 1 με 1,06 ευρώ. 

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ