Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουν-2022 00:05

  Jumbo: Όταν οι αριθμοί... μιλούν από μόνοι τους!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η αποτίμηση του ομίλου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ ανήκει στις λεγόμενες εταιρείες αξίας. Ειδικότερα, το ισχυρό ταμείο (υπερβαίνει τα 610 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με την πλούσια μερισματική απόδοση (περί το 5%) αποτελούν ιδιαίτερα συστατικά και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα χαρτοφυλάκιο που επενδύει στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ταμείο ανά μετοχή ξεπερνά τα 4,5 ευρώ.

  Οι πωλήσεις της Jumbo για το 5μηνο ενισχύθηκαν 17%, έναντι 25% το 4μηνο, καθώς ο Μάιος ήταν πτωτικός κατά 4,5%. Κύριες αιτίες της επιβράδυνσης ήταν η δύσκολη συγκρινόμενη περυσινή βάση, καθώς ήταν ο μήνας που άνοιξαν τα καταστήματα μετά τους περιορισμούς μετακινήσεων λόγω COVID-19, αλλά και το γεγονός ότι η Κίνα πρόσφατα είχε προβεί σε περιορισμούς μετακινήσεων, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  Από την άλλη πλευρά, η ψυχολογία των καταναλωτών ενδέχεται να έχει διαταραχθεί μετά και τις αυξήσεις των τιμών αλλά και την προσδοκία ότι η κρίση λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήρθε για να μείνει για μεγαλύτερο διάστημα. Το τελευταίο μένει να αποδειχθεί, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

  Οι πωλήσεις της Jumbo αναμένεται να επηρεαστούν στο εγγύς μέλλον από τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, τουλάχιστον για την Ελλάδα, ωστόσο η προσφορά των προϊόντων σε χαμηλές τιμές αποτελεί το ισχυρό πλεονέκτημα του ομίλου, δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη ανελαστικότητα στις πωλήσεις του. Ο λόγος είναι ότι πολλά από τα ακριβότερα προϊόντα που τα αγόραζε εκτός Jumbo ο καταναλωτής θα τα αντικαταστήσει με φθηνότερα που θα βρει στην αλυσίδα Jumbo. Ο καταναλωτής σε περιόδους αβεβαιότητος γίνεται περισσότερο ευαίσθητος στην τιμή, με αποτέλεσμα αυτό να ευνοεί την εταιρεία.

  Η Ελλάδα ήταν και το 2021 η μεγαλύτερη αγορά για την Jumbo, αποτελώντας το 58% των συνολικών πωλήσεων και με το μικτό περιθώριο κέρδους να εκτοξεύεται στο 57%, έναντι 54% των υπολοίπων αγορών όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Στον αντίποδα, το ισχυρότερο περιθώριο κερδών προ φόρων εμφανίζεται σε Ρουμανία και Κύπρο, με 37% και 36% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 29%.

  Σε επίπεδο αποτίμησης, μετά τη σημαντική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και με τον καθαρό δανεισμό να αγγίζει τα -549 εκατ. ευρώ, ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA δεν ξεπερνά τις 4,9 φορές με βάση τις εκτιμήσεις για το 2022 (μέσος όρος 5ετίας 7,5 φορές) που ανέφερε η διοίκηση στην ετήσια τακτική γ.σ. Παράλληλα, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) αγγίζει τις 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022. Μην ξεχνάμε ότι η τουριστική κίνηση, αν μη τι άλλο, αναμένεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα και τη βελτίωση των μεγεθών του ομίλου Jumbo. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γ.σ. του Απριλίου ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 10% του μετοχικού της κεφαλαίου για περίοδο 24 μηνών με εύρος 1-13,5 ευρώ/μετοχή.

  πιν

   

  Καταλήγοντας, πολλά είχαν γραφτεί στις προηγούμενες αναθεωρήσεις των δεικτών MSCI για τη διαγραφή της Jumbo. Ωστόσο, όπως είχαμε σημειώσει επανειλημμένως, δεν τηρούσε τα κριτήρια για τη διαγραφή της από τον δείκτη. Φυσικά, τώρα που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται περί τα 2 δισ. ευρώ, δεν τίθεται θέμα διαγραφής, καθώς το όριο για τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησε περαιτέρω στην τελευταία αναθεώρηση του Μαΐου 2022. Για να τεθεί σε καθεστώς διαγραφής από τον δείκτη MSCI Standard Index, θα πρέπει η τιμή της μετοχής να βρεθεί χαμηλότερα των 12 ευρώ τις ημέρες που ο οίκος λαμβάνει υπ’ όψιν του για τις αναθεωρήσεις (με βάση το τρέχον όριο). 

   

  pin

  πιν

   

  Επικράτησαν οι εκροές, παρά τις εισαγωγές Μυτιληναίου και Εθνικής στον MSCI

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Μάιο ανήλθε στο 64,09%, έναντι 63,50% στις 30 Απριλίου 2022, καταγράφοντας αύξηση 59 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (2,06 δισ. ευρώ ή 3,53%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,4%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 31/5/2022 υπολογίστηκε στα 58,3 δισ. ευρώ, έναντι 60,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι συρρίκνωση 3,7%, ακολουθώντας το -3,44% του ΓΔΤ.
  Σε επίπεδο ροών κεφαλαίου, οι αλλοδαποί επενδυτές επανήλθαν με πωλήσεις, καθώς οι συναλλαγές τους ήταν αρνητικές κατά 36 εκατ. ευρώ, παρά την εισαγωγή Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίου στον MSCI, καθώς ρευστοποιήθηκαν θέσεις στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αλλοδαποί επενδυτές τον Μάιο του 2021 ήταν αγοραστές με 94 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο οι εισροές ξεπέρασαν τα 154 εκατ. ευρώ λόγω Trastor. Για το 5μηνο οι καθαρές εισροές άγγιξαν τα 38 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εισροές των ξένων επενδυτών για τον Μάιο προήλθαν από την Ισπανία με 34 εκατ. ευρώ, την Τσεχία με 5 εκατ. ευρώ και την Ιρλανδία με 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εκροές προήλθαν από τη Γαλλία με 29 εκατ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 20 εκατ. ευρώ και τα Νησιά Κέιμαν με 17 εκατ. ευρώ.

  Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 63,5% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Μάιο 2022 (σε σχέση με το 53,5% τον προηγούμενο μήνα). Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου για τον Μάιο παραμένουν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,83 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,55 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 4,83 δισ. ευρώ.
  Η συμμετοχή των επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (%)

  pin

   

  Τι συστήνουν οι αναλυτές με σύσταση "Αγορά"

  Η ενέργεια παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών, κυρίως λόγω αποτίμησης, αφού διαθέτει τη χαμηλότερη ανάμεσα στους 11 κλάδους που αποτελούν τον S&P 500. Στον αντίποδα, τα καταναλωτικά ευρείας χρήσεως διαθέτουν το υψηλότερο P/E με 23,6, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των αναλυτών που προτείνει αγορά για τον εν λόγω κλάδο είναι το χαμηλότερο, με 39%.

  Παράλληλα, ο κλάδος με τις περισσότερες προτάσεις για αγορά είναι της τεχνολογίας, αφού το 65% συστήνει αγορά, με το P/E των επόμενων 12 μηνών να ξεπερνά το 20, αποτελώντας τον δεύτερο πιο "ακριβό" κλάδο ανάμεσα στους 11 που αποτελούν τον S&P 500. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και πέρυσι ο τεχνολογικός κλάδος αποτελούσε τη δεύτερη επιλογή για τους αναλυτές με 63% (αγορά), ενώ η αποτίμηση σε όρους P/E ξεπερνούσε το 25. 

  Η τεχνολογία αποτελεί τον πρωταγωνιστικό κλάδο ανάμεσα στους κλάδους του S&P 500 και η πρόσφατη διόρθωση των εν λόγω εταιρειών μπορεί να διαφαίνεται ισχυρή, ωστόσο, για να δει τα επίπεδα πριν από την κρίση της COVID-19, θα πρέπει να απολέσει άνω του 10%, καθώς τα κέρδη που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της COVID-19 ξεπέρασαν το 100%! 

  πιν


  Ατζέντα (21/06/22 - 26/06/22)

  Μερίσματα και γ.σ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο επίκεντρο

  Στο εσωτερικό, σήμερα Τρίτη έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 2021 οι Plaisio Computers (0,10 ευρώ/μετοχή), Inform Lykos (0,04 ευρώ/μετοχή) και Μοτοδυναμική (0,04 ευρώ/μετοχή), ενώ η Δρομέας ΑΒΕΕΑ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Απρίλιο. Την Τετάρτη έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2021 η AS Company (0,1163 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development (δεν θα προταθεί μέρισμα για τη χρήση 2021), Space Hellas, MIG, Μύλοι Λούλη και Βιοκαρπέτ έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την Πέμπτη έχουν συγκαλέσει την τακτική γ.σ. οι Real Consulting, Mevaco, Άβαξ και Ideal Holdings (θα προταθεί επιστροφή του κεφαλαίου 0,07 ευρώ/μετοχή). Την Παρασκευή έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 2021 η Μυτιληναίος (0,42 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Τράπεζα Πειραιώς, B&F ABEE Ενδυμάτων, Sato, Revoil, Premia, Βογιατζόγλου Systems και Μπήτρος έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. Τέλος, την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Μάιο. 

  Φτωχή σε προγραμματισμένα νέα η εβδομάδα τεσσάρων ημερών για τις ΗΠΑ

  Στο εξωτερικό, την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Μεγ. Βρετανία. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI στη Γερμανία. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας θα δουν οι δείκτες καταναλωτικών και πληθωριστικών προσδοκιών από το Πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου. Η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών για τον Μάιο. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ