Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουν-2022 00:05

  Δεν μπορεί, ή κάνει πως δεν μπορεί;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  "Κόκαλα" πρέπει να έχει η περιοχή των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αλλιώς δεν εξηγείται πως επί επτά συνεδριάσεις δεν μπορεί να την περάσει ανοδικά και να κινηθεί προς το επόμενο σκαλοπάτι αντίστασης των 920 μονάδων. Τώρα θα μου πείτε ο δείκτης δεν μπορεί ή κάνει πως δεν μπορεί και θα τον δούμε μια μέρα να αποτυπώνει  ένα έντονο ανοδικό candlestick της τάξεως του +3% με +4%.  Το πώς και το γιατί μένει να το δούμε. Η άρνηση βέβαια αυτή έχει μαζέψει και αρκετούς πελάτες πωλητές οι οποίοι προσπαθούν με κάθε εγγραφή των 900 μονάδων να αδειάζουν μερικώς ή όλο το χαρτοφυλάκιό τους με τη σκέψη μιας πιθανής καθοδικής κατολίσθησης κάτω από την περιοχή στήριξης των 880 με 875  μονάδων. Διαγραμματικά όμως η πλάγια αυτή κίνηση μπορεί να τους διαψεύσει καθώς  μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει έντονα καθοδικά στίγματα παρά τα γνωστά τινάγματα που κάνει συνήθως η αγορά λίγο πριν πάρει φόρα για μια  νέα έντονη ανοδική κίνηση διαφυγής. 

  Μάλιστα από τις δεικτοβαρείς μετοχές  αν εξαιρέσουμε το επενδυτικό "μάγκωμα" της ΔΕΗ και τη σταθεροποιητική κίνηση της Coca Cola HBC οι υπόλοιπες δεν είναι μόνο ανοδικά αψεγάδιαστες αλλά δείχνουν και στα ημερήσια διαγραμματά τους  σημάδια πιθανής έντονης ανοδικής συνέχειας. Μιλάμε για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την  Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και τον Μυτιληναίο ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν πλασαριστεί με ιδιαίτερη δυναμική  η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

  Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι αρκετές από τις προαναφερθείσες μετοχές συναλλάσσονται στα ιστορικά υψηλά τους ή στα υψηλά δεκαετίας και με τιμή Γενικού Δείκτη άνω των 1000 μονάδων.

  Γεγονός,  που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στην τωρινή ύπαρξη του δείκτη. 

  Ίσως, όπως αναφέρει και ένα αρκετά γνωστό στέλεχος της αγοράς, χρειαστεί ένας γενικός "ξεσηκωμός" σε όλο το ταμπλό και όχι σε κάποια επιλεγμένα χαρτιά που αποτελούν την αφρόκρεμα των θεσμικών επενδυτών για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να πάει στα επίπεδα που πρέπει να είναι. Ξέρετε εσείς...

  Ναι, ομολογουμένως τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται  δυσκολεύοντας την ανοδική πορεία  αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό η αγορά να έχει επεξεργαστεί εδώ και εβδομάδες ένα μεγάλο μέρος από αυτά, προεξοφλώντας αρνητικά ίσως παραπάνω από αυτό που πρέπει. Μάλιστα η επίσκεψη που έκανε ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 850 με 840 μονάδων τον περασμένο Μάιο και η σθεναρή άρνησή του να πάρει τον κατηφορικό δρόμο προς τις 825 με 800 μονάδες φανέρωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις διαθέσεις των ισχυρών αγοραστών. Επίσης το πρώτο τρίμηνο σε αρκετές εισηγμένες παρουσιάστηκε αρκετά ικανοποιητικό δίνοντας σημαντικές προοπτικές για τη συνέχεια του 2022 ενώ ας μη ξεχνάμε ότι o πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ από το  μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αποτελεί το κύριο εργαλείο του NextGenerationEU είναι εμπρός και όχι πίσω. 

  Τέλος εύκολο είναι κάποιος να καταλάβει ότι με την πρώτη αχτίδα φωτός από τα υπάρχοντα προβλήματα η αγορά θα φύγει έντονα μπροστά προεξοφλώντας  τη θετική λείανση. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ