Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 00:05

  Ο "Βαγγέλας", η αγορά και η μάνα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μετά από 14 συνεδριάσεις κάτω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δοκιμάζει στη 15η συνεδρίαση να ξαναπεράσει πάνω από εκεί δηλώνοντας έτοιμος να δοκιμάσει και τα λίγο πιο πάνω επίπεδα τιμών. Η επιβεβαίωση της εν λόγω ανοδικής τμήσης στις επόμενες συνεδριάσεις (το άρθρο γραφόταν την Πέμπτη το πρωί) θα ανοίξει το πεδίο για το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων τονώνοντας μετά από πολύ καιρό το ηθικό των αγοραστών. Το πλέον θετικό στοιχείο στη διαγραμματική ανάλυση του δείκτη είναι η ισχυρή αντοχή που παρουσίασε η ζώνη στήριξης των 850 με 840 μονάδων στις άτακτες ρευστοποιήσεις των πωλητών. Περιοχή, όπου αν είχε καταληφθεί πτωτικά τότε η κατάσταση θα έπαιρνε απρόβλεπτες διαστάσεις χτυπώντας με δύναμη το επίπεδο των 800 με 790 μονάδων. Μετά όμως και τα τελευταία αποτυπωμένα candlesticks η κίνηση αυτή δείχνει προσώρας να αποφεύχθηκε ανοίγοντας το παράθυρο για μια βραχυχρόνια ομαλοποίηση της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Από απόψεως τεχνικών δεικτών τα μάτια έχουν πέσει πάνω στο Fibonacci απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, όπου διέρχεται από τις 888 μονάδες. Εδώ μια πιθανή ανοδική διάσπαση θα αλλάξει εκ νέου την πολύ βραχυχρόνια τάση από καθοδική σε ανοδική προσφέροντας ανάσες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η κίνηση τώρα αυτή αν βοηθηθεί την επόμενη εβδομάδα από τη ρευστότητα που θα πέσει στο σύστημα από τις εισροές των αναδιαρθρώσεων στους δείκτες του MSCI είναι ικανή να σπρώξει τον δείκτη ακόμα και ως τα σύνορα των 920 μονάδων. Μάλιστα αν μπει στο ίδιο τέμπο ομαλοποίησης και το διεθνές περιβάλλον με μια επάνοδο των "μεγάλων" δεικτών πάνω από επίπεδα κλειδιά, όπως, για παράδειγμα, οι 4.000 μονάδες για τον αμερικανικό S&P 500 , οι 32.000 μονάδες για τον βιομηχανικό Dow Jones, οι 12.000 μονάδες για το τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100, οι 14000 μονάδες για το γερμανικό DAX 40 και οι 6.500 μονάδες για το γαλλικό CAC 40, τότε είναι πολύ πιθανό το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου το κλίμα να είναι ανάλογο του καλοκαιριού.

  pin

   

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap ήταν μετά από πολύ καιρό ο πρώτος που έδωσε το βραχυχρόνιο ανοδικό εναρκτήριο λάκτισμα μαρτυρώντας έτσι τις διαθέσεις της αγοράς. Αφού πρώτα δοκίμασε για πάνω από 6 συνεδριάσεις να δραπετεύσει πάνω από το διαγραμματικό όριο των 2.100 μονάδων, την έβδομη φορά όχι μόνο τη διέσπασε αλλά έτρεξε να απομακρυνθεί από αυτή προσεγγίζοντας τις 2.140 με 2.150 μονάδες. Ιδιαίτερα θετικός είναι και ο σχηματισμός της δεξαμενής ρευστοποιήσεων "W" που δεν άφησε τον δείκτη να χτυπήσει καν την πόρτα των 2.000 μονάδων. Στατιστικά ο σχηματισμός αυτός αν καταστρατηγηθεί ανοδικά μας δίνει το ύψος του από το τμημένο χείλος, δηλαδή τις 2.200 μονάδες περίπου. Και εδώ ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχεια θα παίξει το ανοδικό πέρασμα του δείκτη σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος πάνω από τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 21 ημερών στις 2.165 μονάδες.

  πιν

   

  Ο πλέον ισχυρός "αρνητής" στις καθοδικές διαθέσεις της αγοράς παραμένει ο leader των δεικτών ο ΟΤΕ. Ακόμα και τις δύο μέρες 17/05 και 18/05, που οι πωλητές κατάφεραν να περάσουν τη τιμή κάτω από τον 100άρη απλό κινητό μέσο στα 17 ευρώ ήρθε την τρίτη μέρα στις 19/05 και τους πήρε… φαλάγγι γράφοντας ένα επιβλητικό +6%. Ένας όμιλος που βρίσκεται μόλις -6,2% από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 14 ετών (!). Το φαινόμενο, πάντως, δεν είναι μόνο "ντόπιο" καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως παρουσιάζει ενδείξεις ανοδικής ανάτασης για να μη πω ανάστασης. Για παράδειγμα, η μαμά Deutsche Telekom (DTE) αυτήν τη στιγμή που γράφω το άρθρο σπάει τα υψηλά εικοσαετίας χτυπώντας ευθαρσώς την πόρτα των Χριστουγέννων του 2001 στα 18,90 ευρώ. Τόσο καλά. Ακόμα και ο ισπανικός "ταλαιπωριακός" όμιλος της Telefonica TEF) καταφέρνει μετά από 2 χρόνια να χτυπήσει τα 5 ευρώ. Ο ΟΤΕ λοιπόν που ενέκρινε και τη διανομή μερίσματος 0,558 ευρώ ανά μετοχή φαίνεται στη διαγραμματική ανάλυση να δημιουργεί ένα καινούργιο πάτημα στην περιοχή στήριξης των 17,20 με 17,00 ευρώ που μπορεί να τον οδηγήσει εκ νέου προς τα υψηλά των 18,50 ευρώ. Δε μπορεί η μάνα να γιορτάζει χωρίς να δίνει τούρτα στο παιδί.

  pin

   

  Κλείνω με τον "Βαγγέλα", που είπε να συμπάσχει λίγο με το περιρρέον αρνητικό κλίμα κατεβαίνοντας έως τη στήριξη που παρέχει η "S" στα 15,50 ευρώ αλλά σιγά μην τον άφηναν οι αγοραστές να κάτσει εκεί. Έτσι η μετοχή του ομίλου Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) ξαναπήρε τον ανηφορικό δρόμο διασπώντας ανοδικά τα 16,70 και τα 17 ευρώ. Τώρα πλέον το μόνο σημείο που έχει μπροστά του είναι τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 18,20 ευρώ. Και μη φανταστείτε ότι μετά τη λήξη της ερχόμενης Τρίτης με την είσοδο της μετοχής στον  MSCI Greece ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα κοπάσει, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί αυτή απλώς είναι η αφορμή. Ήδη κάποιοι οίκοι αρχίζουν και πάλι να φωτίζουν όλο και περισσότερο τις υψηλές τιμές στόχου που έχουν δοθεί, όπως έγινε πρόσφατα με την Edison και τα 27 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ