Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 00:05

  Ο τυφώνας της ενεργειακής κρίσης και η αγρατζούνιστη ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Παρά το πολύ αιχμηρό περιβάλλον και τη συντριπτική αύξηση δαπανών κατά 1,1703 δισ. ευρώ (220,7%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα, δικαιωμάτων CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,  η ΔΕΗ κατάφερε να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 με ζημιές  2,1 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε τον φόρο υπεραξίας των 183,6 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε  από την πώληση  στη Macquarie Asset Management του 49% της συμμετοχής της στο ΔΕΔΔΗΕ.

  Κοιτώντας δε τα αναλυτικά οικονομικά αποτελέσματα είναι εμφανές ότι η διαφορά έγινε στις δαπάνες για το φυσικό αέριο όπου αυξήθηκαν κατά 345,6% στα 423,8 εκατ. ευρώ από 95,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 273,8% και στις δαπάνες για τις αγορές ενέργειας όπου αυξήθηκε κατά 395,2% στα 808,2 εκατ. ευρώ από 163,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς στα 238,1 ευρώ ανά MWh από 53,6 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές αυτές φυσικά δεν θα έχουν διάρκεια ενώ έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Ακόμα όμως και έτσι τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τυφώνας της ενεργειακής κρίσης μέχρι στιγμής μόνο "γρατζουνιές" έχει προκαλέσει στη ΔΕΗ.

  Η δε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 101,7% στα 2,247 δισ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και τον ανερχόμενο τουρισμό δίνει πόντους στον βασικό στόχο της διοίκησης να διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 2021, των 850 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα χρηματικά διαθέσιμα στα τέλη Μαρτίου ήταν στα 2,526 εκατ. ευρώ παραμένοντας ακόμα  πάνω από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο ταμπλό των 2,44 δισ. ευρώ.

  Εντύπωση πάντως προκαλεί ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Στάσση, όπου μίλησε  για κορύφωση της ενεργειακής κρίσης κατά το α’ τρίμηνο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για λείανση της κατάστασης στο β’ τρίμηνο. Σημαντικά είναι επίσης και τα νέα για την παρουσία της ΔΕΗ στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς φαίνεται ότι προχωράει πιο γρήγορα στην κατασκευή των 355MW με τα 290MW να αναμένονται να μπουν σε λειτουργία μέσα στο 2022.

  Όσον αφορά  τώρα τη συμπεριφορά της μετοχής  στο χρηματιστήριο  άξιος λόγου είναι ο συνολικός όγκος των  13,2 εκατ. τεμαχίων που έχει πραγματοποιηθεί από τις 12 Μαΐου  όταν και έσπασε με δύναμη  την περιοχή των 6,50 ευρώ.  

  Μέσα σε αυτές λοιπόν τις 11 μέρες η μετοχή έφτασε έως τα 6,10 ευρώ και μετά "μαζεύτηκε", έχοντας ένα τελικό Vwap στα 6,37 ευρώ. Ημερήσια κλεισίματα λοιπόν  πάνω από τα 6,37 ευρώ θα αρχίσουν να δηλώνουν ότι κάπου εδώ η ΔΕΗ θα στηλώσει τα πόδια της και θα αρχίσει να ροκανίζει ανοδικά το πολύ άσχημο  καθοδικό ποσοστό του -30% που έχει υποστεί από τις 14 Απριλίου όταν έγραφε τα 8,69 ευρώ.

  Ο σχηματισμός συγκέντρωσης που αποτυπώνεται  στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών σε συνεργασία  με τον τεχνικό ταλαντωτή Coppock Curve όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2020 σε τέτοια υπερπουλημένα επίπεδα τιμών αφήνουν ίχνη πιθανής ανοδικής εκτίναξης προς την περιοχή αντίστασης των 7,30 με 7,05 ευρώ. Κλειδί για την εκδήλωση της κίνησης αυτής είναι η περιοχή των 6,60 ευρώ. Ανοδική διάλυση του εν λόγω σημείου με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει έδαφος στους αγοραστές για το σενάριο κίνησης προς τα 7,05 ευρώ. Μάλιστα το εν λόγω επίπεδο δίνεται και από τα Fibonacci Retracement της ελάχιστης ανοδικής αντίδρασης των 38,2% από τα χαμηλά των 6,10 ευρώ.

  Τέλος η  ΔΕΗ εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να έχει στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης  τις μεγαλύτερες απώλειες για το 2022, ξεπερνώντας με ένα -32% και την Coca Coca HBC που έχει περάσει δεύτερη με ένα -31%. Επειδή όμως η μετοχή έχει ένα Beta στα 1,49, σχεδόν το αμέσως επόμενο μετά από τις τραπεζικές μετοχές, εάν το κλίμα αλλάξει βραχυχρόνια και ο Γενικός Δείκτης κινηθεί προς το όριο των 900 μονάδων τότε η ΔΕΗ θα έχει ίσως και την πιο ισχυρή ανοδική αντίδραση. 

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ