Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 00:05

  Μετοχική αποστασιοποίηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ισχυρή δυναμική η οποία αναπτύχθηκε το 2021 για τον όμιλο της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ότι όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά πήρε ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις,  παρουσιάζοντας από τη μια θεαματική άνοδο του κύκλου εργασιών κατά +42,7% στα 923,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και από την άλλη μια οργανική κερδοφορία (e-EBITDA) αυξημένη κατά 78,3% στα 74,689 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το στατιστικό στοιχείο που φέρνει την οργανική κερδοφορία να έχει καλύψει ήδη από το πρώτο τρίμηνο το 45% (!) της κερδοφορίας  όλου του 2021,  των 166,835 εκατ. ευρώ.

  Ο κλάδος τώρα που έσυρε στην κυριολεξία τον όμιλο σε υψηλότερα  οικονομικά μεγέθη ήταν αυτός του αλουμινίου, όπου παρουσίασε σημαντική αύξηση των όγκων στις αγορές συσκευασίας αναψυκτικών και τροφίμων, στον τομέα δόμησης και κατασκευών καθώς και στις μεταφορές, ενώ  βελτιστοποίησε το μείγμα παραγωγής αξιοποιώντας στο έπακρο την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) στην παραγωγή. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 50,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

  Όσον αφορά τον κλάδο του χαλκού τα κέρδη πριν από φόρους έφτασαν τα 27,8 εκατ. ευρώ, έναντι 27,1 εκατ. ευρώ της περιόδου του 2021.

  Ο όμιλος που έχει -σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο των 1,60 ευρώ- μια κεφαλαιοποίηση στα 600 εκατ. ευρώ έχει ίδια κεφάλαια στα 892,5 εκατ. ευρώ από 808,3 που ήταν στο τέλος του 2021 και σύνολο υποχρεώσεων στα 1,686 εκατ. ευρώ από 1,422 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως του ισχυρού επενδυτικού προγράμματος, των αυξημένων  τιμών των μετάλλων και των υψηλών όγκων παραγωγής και πωλήσεων.

  Και όμως παρά τα πολύ καλά  αποτελέσματα η διαγραμματική εικόνα της μετοχής της ElvalHalcor εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο chart να έχει εκτενή σημάδια αρνητικής αποστασιοποίησης με την τιμή να προσπαθεί εδώ και 15 συνεδριάσεις να κρατηθεί  μέσα στην  περιοχή στήριξης των 1,60 με 1,50 ευρώ. Επίπεδο το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάτω από εκεί το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται αρκετά χαμηλότερα στα 1,35 ευρώ. Για να μπορέσουμε να πούμε τώρα ότι η μετοχή ξεφεύγει από τα χειρότερα θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσει μια βάση αγοραστών στα 1,60  με 1,65 ευρώ και μετά να δοκιμάσει  να απειλήσει τη ζώνη αντίστασης των 1,80 με 1,75 ευρώ. Από πλευράς τεχνικών δεικτών αρνητικός  συνεχίζει να είναι από τις 25/02 και τα 1,906 ευρώ  ο  ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) λαμβάνοντας τιμές  κάτω από τις 47 μονάδες βάσης. 

  πιν

   

  Ο όμιλος Σαράντη (ΣΑΡ) αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων με κορυφαία brands, έχοντας έντονη δραστηριότητα σε δώδεκα χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, και Ουκρανία). Παράλληλα  ο όμιλος διατηρεί ισχυρή  διεθνή  παρουσία με το αξιοσημείωτο δίκτυο διανομής του σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις στα 408,2 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία στα 40,29 εκατ. ευρώ. Επίσης  ο όμιλος  παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως υγιή οικονομική θέση με το καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2021 να ανέρχεται σε  μόλις 5,96 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA στα 0,1x) ενώ παρά τη γεωπολιτική κρίση και τη  μεγάλη επένδυση  για την εξαγορά της Stella Pack από τη θυγατρική Sarantis Polska S.A. η διοίκηση έκανε την  εκτίμηση ότι ο καθαρός δανεισμός στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2022 θα είναι… μηδενικός (!) 

  Ως γνωστό η  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα των  θυγατρικών του ομίλου Σαράντη στις δύο χώρες Ουκρανία και Ρωσία, Ergopack LLC και Hoztorg LLC αντίστοιχα, με την πρώτη όμως μετά από μια μικρή περίοδο αναστολής να ξαναμπαίνει σε λειτουργία τον Απρίλιο. Το νέο της επανεκκίνησης της Ergopack είναι πολύ θετικό για το Σαράντη  αν σκεφτεί κανείς ότι  η Ουκρανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο μετά την Ελλάδα και την Πολωνία.  Παρόλα αυτά όμως οι  πωλήσεις της Ergopack LLC που έφτασαν τα  27,3 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύουν μόλις  το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και  το 1% των κερδών EBIT. 

  Οπότε το  -30% που έχει απωλέσει η μετοχή από τα υψηλά του 2022 ίσως είναι υπερβολή αποτυπώνοντας και εδώ μια αρνητική αποστασιοποίηση σε σχέση με τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα του ομίλου. Μάλιστα αν εξαιρέσουμε κάποιες πιθανές πωλήσεις από την αναδιάρθρωση του MSCI (αν δεν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί) τα νέα που θα βγουν από την  Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στο τέλος του μήνα και η  διανομή μερίσματος ύψους 0,143108 ευρώ ανά μετοχή στις 03/06  ίσως δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για ένα καθοδικό stop της τιμής πάνω στη στήριξη των 6,20 με 6 ευρώ και την έναρξη μιας σημαντικής μεσοπρόθεσμης ανοδικής ανάτασης πρoς την αντίσταση των 7,70 ευρώ ή ένα +25%  από την εν λόγω ζώνη. 

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ