Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 00:05

  Ε, όχι κι έτσι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μάλλον "μεθυσμένα"  θα πρέπει να είναι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί κυρίως επενδυτές σε δύο εισηγμένες εταιρείες, καθώς τα χαρτιά που πετάνε κάθε μέρα από το παράθυρο σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν έχουν καμία ουσιαστική σύνδεση με τα οικονομικά τους δεδομένα. Και υπό "διωγμό" να ήταν δεν θα είχαν τέτοια εικόνα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτός και αν κρύβονται από πίσω υποτιμητικά συμφέροντα κάποιων ισχυρών επενδυτικών οίκων μιας που την ίδια ώρα που κάποιοι πουλάνε άρον άρον κάποιοι άλλοι μαζεύουν, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και ένα χαμηλό επίπεδο τιμών για την απαρχή μιας νέας μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. 

  Μιλάμε για τις μετοχές της ΔΕΗ και των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ), που έχουν "περιέργως"  χάσει μέσα σε λίγες μέρες άλλο ένα -30% και -36% αντίστοιχα, φθάνοντας πλέον να έχουν υποστεί από τα υψηλά τους μια ισχυρότατη κεφαλαιακή απίσχναση της τάξεως των -44% και -58% αντίστοιχα. Τα δε ημερήσια διαγράμματα αποτυπώνουν μια άκρως  αρνητική εικόνα λες και οι δύο αυτές πολύ δυναμικές εταιρείες κατεβάζουν ρολά.

  πιν

   

  Ξεκινάμε με τη μετοχή της ΔΕΗ που έχει δεχτεί κάτω από τα 7 ευρώ πωλήσεις άνω των 11 εκατ. τεμαχίων φτάνοντας έως τα 6,175 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας  έτσι  μια κεφαλαιοποίηση στα 2,358 δισ. ευρώ (!)  Το εκκωφαντικό όμως στοιχείο είναι ότι η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2021, έχει πλέον ίδια κεφάλαια της τάξεως των 5,078 δισ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται με ένα discount  -53%.  Τα δε ταμειακά διαθέσιμα των 2,886 δισ. ευρώ ξεπερνούν κατά 528 εκατ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό. 

  Επίσης οι εν δυνάμει πωλητές  "παίζοντας" πτωτικά με όλο τους το είναι την ενεργειακή κρίση έχουν ξεχάσει τελείως την ύπαρξη της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. όπου μέσα από συνεχόμενες επενδύσεις εκατομμυρίων είχε ανεβάσει στο τέλος του 2021 την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα 373.776MWh έναντι 297.337MWh το 2020, υποσχόμενη μια ακόμα πιο εκρηκτική συνέχεια μέσα στην επόμενη  διετία. 

  Απλά για τους τύπους να αναφέρουμε τις υπογραφές συμφωνητικού συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο RWE και τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες  Πίβοτ, Τείχιο και Μπαλιάγα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ως 4GW. Παράλληλα καλό είναι να μη λησμονούμε την υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding-MOU) με τη Motor Oil  για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος έργων στον πολλά υποσχόμενο τομέα του πράσινου υδρογόνου. 

  Προσέξτε εδώ γιατί μετά το deal μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Motor Oil  η αγορά βρίσκεται σε έντονο επενδυτικό αναβρασμό υπεραξιών  υπό  τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών (Macquarie,  BC Partners) και  πράσινων ομίλων όπως της  ΤΕΝEΡΓΑ, της Intrakat και φυσικά της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. 

  Υπεραξίες οι οποίες δεν έχουν ούτε κατά διάνοια υπολογιστεί  στη ΔΕΗ των 2,4 δισ. ευρώ.

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή μετά την καθοδική διάσπαση της στήριξης των 7,30 με 7,05 ευρώ έχει βρεθεί πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 6,35 με 6,10 ευρώ. Περιοχή από όπου στα τέλη του 2020 άνοιξε ο μεγάλος ανηφορικός δρόμος προς τα υψηλά των 11 ευρώ. Το επίπεδο αυτό προσφέρεται για σημαντικές  αγοραστικές κινήσεις έχοντας ως χορηγό τον τεχνικό ταλαντωτή Coppock Curve όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2020 σε τέτοια υπερπουλημένα επίπεδα. Στατιστικώς από αυτά τα επίπεδα τιμών τεχνικού ταλαντωτή έρχεται ισχυρή ανοδική ανάταση. Διαγραμματικά πάντως μετά την επαφή με τα 6,175 ευρώ μπορεί να προκληθεί ανοδική κίνηση "εξαέρωσης" προς τα 7,05 ευρώ. 

  πιν


   
  Προχωράμε στα Πλαστικά Θράκης, όπου ό,τι και να πούμε είναι λίγο για την έντονη βύθιση που έχει υποστεί η τιμή της μετοχής, φτάνοντας σε επίπεδα πλέον που ξεπερνούν κάθε λογική. Η εταιρεία λοιπόν έχει υποστεί από τις 13 Απριλίου μια απίστευτη καθίζηση -36%  γράφοντας τα  3,7 ευρώ με έναν όγκο που πλησιάζει τα 2 εκατ. τεμάχια.

  πιν

  Η δε κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει πέσει κάτω από τα 170 εκατ. ευρώ μην έχοντας ουδεμία σχέση με τα οικονομικά δεδομένα και την εύρωστη κατάστασή του.  Τα  Πλαστικά  Θράκης που έχουν σε λειτουργία μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διανομής σε 9 χώρες με 2.200 εργαζόμενους και προϊόντα  σε 25 τομείς της οικονομίας έχουν σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 ίδια κεφάλαια … 262 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι μόνο η "μισή" εταιρεία. Παράλληλα εμφανίζεται στα τέλη του περασμένου Μαρτίου να έχει ταμείο 47,34 εκατ. ευρώ ή το 28% (!) της κεφαλαιοποίησης. 

  Το φαινόμενο της πτώσης, πέρα από πιθανή υποτιμητική κερδοσκοπία,  φανερώνει κάποιους επενδυτές να κάνουν μάλλον υπερβολική εστίαση στο  "δέντρο" της πτώσης του τζίρου στα τεχνικά υφάσματα, χάνοντας έτσι το "δάσος" του ομίλου, που κάνει πλέον με τις τεράστιες ταμειακές ροές που του πρόσφεραν το 2020 και 2021 στρατηγικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της  κερδοφορίας.  Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα προϊόντα νοσοκομείου και υγιεινής δεν θα προσφέρουν  κανένα κέρδος στον όμιλο, τα πολύ συγκρατημένα  25 εκατ. ευρώ προ φόρων που βλέπει η διοίκηση μόνο από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο για το 2022 δίνει τιμές άνω των 5,5 ευρώ στη μετοχή. 

  Διαγραμματικά η μετοχή έχει ακουμπήσει την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η ζώνη των 3,80 με 3,50 ευρώ. Άρνηση καθοδικής διάτρησης θα δώσει τροφή στα ανοδικά σενάρια επαναπροσέγγισης των 5 ευρώ. Και εδώ ο τεχνικός ταλαντωτής Coppock Curve έχει βρεθεί σε τέτοια "super oversold” κατάσταση που επιδέχεται άμεση ανοδική εκτόνωση. Μάλιστα τα επίπεδα αυτά  είναι τόσο υπερβολικά που τα ειχε ξαναπιάσει όχι το 2020 με την πανδημική κρίση  αλλά το 2015 όταν κρεμόταν πάνω από το κεφάλι μας το… Grexit και η άμεση επιστροφή στη δραχμή. 

  πιν


   
   * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ